Andrzej Smoczewski (Smoszewski, Smazowski) 2 pułk Ułanów XW

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

michalbaranski

Sympatyk

Andrzej Smoczewski (Smoszewski, Smazowski) 2 pułk Ułanów XW

Post autor: michalbaranski »

Dzień dobry,

chciałbym przedstawić zagadkową dla mnie historię rodzinną z czasów napoleońskich z prośbą o wskazówki gdzie ew. dalej szukać odpowiedzi.

W dniu 13 listopada 1814 r. w kościele w Wawrzeńczycach k. Krakowa pobrali się moi prax4dziadkowie Karol Boromeusz Barański (rządowy nadstrażnik graniczny w Wawrzeńczycach, ur. w 1783 r. w Jarosławiu) oraz młoda wdowa Eufemia Helena Anastazja Smoszewska z d. Czekajska (ur. w 1792 w Zabierzowie; ojciec pochodził z Koniuszy).

Poszukiwałem jakichkolwiek informacji o pierwszym mężu ww. Eufemii (w dokumentach załączonych do aktu www. ślubu pojawiają się różne odmiany nazwiska wdowy bez imienia męża, tj. Smozewska, Smoszewska, Smazewska).

Natrafiłem na akt zgonu Andrzeja Smoczewskiego, zgodnie z którym zmarł on w dniu 10 kwietnia 1813 r. w Wierzbnie (par. Koniusza, powiat hebdowski) w domu nr 6, "Żołnierz lat czterdzieści dwa maiący rodem z Guberni Smoleńskiey z Pułku drugiego Ułanów, kompanii siódmey. Z jakich pochodzi Rodziców i czy żonaty? niewiadomo". Zbieżność dat, podobne nazwisko, miejsce śmierci, sugerują że ów Andrzej Smoczewski mógł być pierwszym mężem ww. Eufemii. Informację o śmierci zgłosili niepiśmienni chłopi z Wierzbna.

I tutaj przechodzę do moich pytań i wątpliwości. Gdzie mogę poszukiwać informacji o składzie osobowym 2 pułku ułanów 7 kompanii XW? Czy natknęliście się Państwo gdziekolwiek na ww. Andrzeja Smoczewskiego? Czy w Wierzbnie stacjonował 2 pułk ułanów? Zastanawiający jest też brak informacji, czy Andrzej Smoczewski był żonaty. Nie natrafiłem na akt małżeństwa Eufemii i Jej pierwszego męża.

Przepraszam za tak wiele pytań.

Dodam jeszcze tylko, że w książce prof. Ziółkowskiego "Pułki Ułanów Księstwa Warszawskiego 6-ty, 3-ci, 2-gi. 1807-1812" (s. 273) natknąłem się na następującą wzmiankę o bitwie pod Rożkami (5 czerwca 1809 r.):

"(...) Nie można zrazu nie oddać sprawiedliwości kilku podoficerom i żołnierzom z kompanii wyborczej 2-giej pułku 2-go jazdy, którzy za przykład służyć powinni w przywiązaniu żołnierzy do swych oficerów, gdy bowiem 3-ch oficerów w ataku swe konie stracili, sierżant Smuszewski, furyer Sokołowski i grenadyerowie Wroński, Wiśniewski i Szeplel, wśród najnatarczywszego ataku, zsiadwszy z koni, wydobyli swych oficerów z pomiędzy zewsząd otaczających ich nieprzyjaciół" (rozkaz Kwatery Głównej Naczelnego Wodza).

Pozdrawiam serdecznie,
Michał Barański
Ostatnio zmieniony śr 23 lip 2025, 08:49 przez michalbaranski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

RE: Andrzej Smoczewski (Smoszewski, Smazowski)

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Jak Pan zajrzy na stronę AGAD to łatwo stwierdzić, iż to, co zostało z militariów Księstwa Warszawskiego to są skromne resztki nabyte po 1945. Reszta poszła z dymem w 1944 celowo spalona.
michalbaranski

Sympatyk

Re: RE: Andrzej Smoczewski (Smoszewski, Smazowski)

Post autor: michalbaranski »

Tomasz_Lenczewski pisze:Jak Pan zajrzy na stronę AGAD to łatwo stwierdzić, iż to, co zostało z militariów Księstwa Warszawskiego to są skromne resztki nabyte po 1945. Reszta poszła z dymem w 1944 celowo spalona.
Dziękuję za wiadomość. Mam tego świadomość.

Może inaczej zadam pytanie. Ów pierwszy mąż mojej prababki najpewniej był szlachcicem (ona była szlachcianką). Czy ktoś z Państwa natknął się na szlachcica Smoszewskiego/ Smoczewskiego przebywającego na początku XIX w. w okolicach Koniuszy/ Wawrzeńczyc? Może w ten sposób połączę kropki.

Pozdrawiam serdecznie,
Michał Barański
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”