Żydowskie "korzenie"
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Żydowskie "korzenie"
Dzień dobry.
Z przekazów rodzinnych wynika, że druga żona mojego pr4adziadka Agnieszka Rusek miała żydowskie pochodzenie. Nie moge nigdzie znaleźć takiej informacji. Czy jest szansa na dojście do tego?
Dziekuje Dorota Ciesielska
Z przekazów rodzinnych wynika, że druga żona mojego pr4adziadka Agnieszka Rusek miała żydowskie pochodzenie. Nie moge nigdzie znaleźć takiej informacji. Czy jest szansa na dojście do tego?
Dziekuje Dorota Ciesielska
Żydowskie "korzenie"
Trzeba znaleźć jej akt chrztu. Jeżeli była pochodzenia żydowskiego , to ochrzczono ją w dorosłym wieku .
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
Żydowskie "korzenie"
Znalazłam akty ślubu i były spisane przez księdza, więc jeszcze szukam czy może żydowskie pochodzenie miała mama lub ojciec. A gdzie moge znalesc w internecie akty chrztu? Chodzi o parafie Niekrasów
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Żydowskie "korzenie"
Przecież ta Agnieszka to córka Antoniego i Julianny z Jankowskich
jej akt urodzenia jest tu (w indeksie Ruszek), 1867 nr 97
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,389384,60
ktoś kogoś nie lubił i plotki rozsiewał
?
Akt ślubu rodziców na talerzu i tam także śladu żydowskich korzeni nie ma
podobnie akty urodzenia Antoniego i Julianny
akt ślubu jej dziadka wdowca też niczego nie pokazuje
jej akt urodzenia jest tu (w indeksie Ruszek), 1867 nr 97
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,389384,60
ktoś kogoś nie lubił i plotki rozsiewał
Akt ślubu rodziców na talerzu i tam także śladu żydowskich korzeni nie ma
podobnie akty urodzenia Antoniego i Julianny
akt ślubu jej dziadka wdowca też niczego nie pokazuje
Żydowskie "korzenie"
Myślę, że nie ponieważ zawsze krążyła taka informacja w Rodzinie. Pare lat temu znalazłam potomków mojej Prababci Rusek (jej syna wnuki), które od kilku pokoleń mieszkały w Ameryce i także (bez wczesniejszej informacji od nas z Polski) powiedziały Nam to samo.
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Żydowskie "korzenie"
Na tym forum obalaliśmy już mity żydowskie, pochodzenie od napoleońskich żołnierzy itp. To jakoś zawsze fascynowało ludzi. Metrykalnie tego nie widzę. Oczywiście nie wchodzę w kwestię wierności małżonków
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
RE: Żydowskie "korzenie"
Z doświadczenia rodzin, których przodkowie mieli przodków żydowskich po kądzieli.
1) w metryce ślubu przed 1914 byli wspomniani rodzice o wyraźnie żydowskich imionach i nazwiskach. Z reguły odnajdywało się akt chrztu panny młodej (uciekinierka z domu lub jedyna z żydowskiej rodziny, która wyszła za chrześcijanina)
2) całkowity brak potwierdzenia rodzinnej plotki w metrykach lub brak metryk (pochodzenie żydowskie udokumentowane na podstawie pamiętnika rodzinnego, z nazwiska wynika , że chodzi o frankistów, a więc szerszą konwersję)
1) w metryce ślubu przed 1914 byli wspomniani rodzice o wyraźnie żydowskich imionach i nazwiskach. Z reguły odnajdywało się akt chrztu panny młodej (uciekinierka z domu lub jedyna z żydowskiej rodziny, która wyszła za chrześcijanina)
2) całkowity brak potwierdzenia rodzinnej plotki w metrykach lub brak metryk (pochodzenie żydowskie udokumentowane na podstawie pamiętnika rodzinnego, z nazwiska wynika , że chodzi o frankistów, a więc szerszą konwersję)
-
julia_jarmola

Niekoniecznie w dorosłym życiu. Jeżeli rodzice dokonywali konwersji, to razem z dziećmi, które nie miały na tę decyzję wpływu. A bywało, że niemowlę , które się urodziło w czasie katechumenatu rodziców otrzymywało imię dopiero na chrzcie.Trzeba znaleźć jej akt chrztu. Jeżeli była pochodzenia żydowskiego , to ochrzczono ją w dorosłym wieku .
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam,
Julia.