Więzienie Rawicz i Strzelce Opolskie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

slezany

Więzienie Rawicz i Strzelce Opolskie

Post autor: slezany »

Poszukuję informacji o więżniach politycznych osadzonych w Rawiczu i Strzelcach Opolskich 1949-1952. Macie jakiś pomysł gdzie tego szukać? Strona IPN mnie przerasta :))
Richard1

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Richard1 »

Mam książkę.

https://tezeusz.pl/carcer-inferior-zakl ... ek-6468257

Kogo szukasz może w indeksie coś będzie ?
Ryszard Drąg
slezany

Wspaniale!
Szukam dziadka - Dyonizy (Dionizy) Zakrzewski

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Strona IPN zawierające inwentarze jest wysoce niekompletna, więc nie wiem jak Pana „przerasta”. Tym bardziej, że chodzi o akta znajdujące się w gestii archiwów IPN w Opolu lub Poznaniu. Sam wielokrotnie poszukując więźniów znajdowałem ich w ich w bazie komputerowej dostępnej w kaźdej pracowni IPN osobiście bądż przez osoby tam zatrudnione. Wszystkie bowiem księgi więzienne zostały generalnie zindeksowane. Nawet osoby sądzone za spekulację tam znalazłem.
slezany

Proszę wybaczyć moją niekompetencję i być może naiwne pytanie, ale czy w warszawskiej pracowni IPN przy placu Krasińskich będę mieć też dostęp do archiwów z innych miast?
Monika Zakrzewska-Blauth
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Oczywiście. Przez kilka lat przeglądałem w tym lub w komputerze w innym mieście tysiące nazwisk, które mnie interesowały i zamawiałem setki teczek z różnych oddziałów. Gdy mnie ktoś więcej interesował lub dysponowałem tylko kryptonimem zamawiałem dopiero kwerendę. „Wszystko” jest wpisane i bywa uzupełniane. Znaczy nie wszystko, bo zależało moim zdaniem od oddziału czy zrobili dokładną kwerendę teczki i wpisali nazwiska w niej występujące.
Richard1

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Richard1 »

Niestety Dionizego Zakrzewskiego niema w w/w indeksie.

Ale jak wskazał Tomasz wnuczce bez problemu IPN udostępni wszelkie materiały dot. Dionizego.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt 29 lip 2025, 11:35 przez Richard1, łącznie zmieniany 1 raz.
Ryszard Drąg
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Proszę złoźyć podanie w najbliższym IPN. Zdaje się można korespondencyjnie, ale trzeba uwierzytelnić podpis i nie wiem, jak z udokumentowaniem pokrewieństwa. Ja teź raz tak składałem, bo chodziło o ojca, choć mogłem zamówić materiał do czytelni, ale dzięki temu dostałem dobre kopie z mikrofilmów (część akt zachowała się tylko w mikrofilmach po skasowaniu papierowych).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”