Armia Czerwona J.W. 507 p.p.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Halszka1000

Dzień dobry,
jakie rozwinięcie ma skrót J.W. 507 p.p.? Według dokumentacji zbowidowskiej mój pradziadek w latach 1944-1945 odbył służbę w Armii Czerwonej właśnie w tej jednostce, według spisów skrótów wojskowych wychodzi, że jest to jednostka wojskowa 507 pułku piechoty, jednak nie mogę o niej znaleźć w sieci żadnych informacji. Według dokumentacji pradziadek był tam celowniczym miotaczy min, z historii rodzinnych dowiedziałam się, że brał udział w wyzwoleniu Pragi. Czy jednostka ta to rzeczywiście pułk piechoty tylko nie ma o niej żadnych informacji w Internecie i czy rzeczywiście brała ona udział w walkach o Pragę, czy to tylko historie rodzinne? Czy jednak chodzi o inną jednostkę?
Pozdrawiam
Halszka
jakie rozwinięcie ma skrót J.W. 507 p.p.? Według dokumentacji zbowidowskiej mój pradziadek w latach 1944-1945 odbył służbę w Armii Czerwonej właśnie w tej jednostce, według spisów skrótów wojskowych wychodzi, że jest to jednostka wojskowa 507 pułku piechoty, jednak nie mogę o niej znaleźć w sieci żadnych informacji. Według dokumentacji pradziadek był tam celowniczym miotaczy min, z historii rodzinnych dowiedziałam się, że brał udział w wyzwoleniu Pragi. Czy jednostka ta to rzeczywiście pułk piechoty tylko nie ma o niej żadnych informacji w Internecie i czy rzeczywiście brała ona udział w walkach o Pragę, czy to tylko historie rodzinne? Czy jednak chodzi o inną jednostkę?
Pozdrawiam
Halszka
-
Irena_Powiśle

- Otrzymał podziękowania: 3 times
Czy można zobaczyć oryginał tego skrótu?
1944-45 to już była Armia Radziecka, nie Czerwona.
jednostka 507 - pułk strzelców, wchodził w skład 148 dywizji; dywizja brała udział w wyzwoleniu Pragi - operacja praska.
https://pamyat-naroda.ru/documents/view/?id=131026311
Журнал боевых действий 507 сп
Описывает период с 01.01.1945 по 09.05.1945 г.
Журналы боевых действий. Дата создания документа: 09.05.1945 г.
Архив: ЦАМО, Фонд: 7153, Опись: 60135, Дело: 8, Лист начала документа в деле: 1
Авторы документа: 507 сп, майор Лузин
Описывает боевую операцию: нет данных
79 stron
ostatni dziennik działań wojennych tego pułku.
według mapy na stronie ostatni punkt to Rzeszów, ale w tekście dziennika inne nazwy, niemieckie, żeby zrozumieć czy są to Czechy trzeba wszystko czytać i zweryfikować nazwy.
Wszystko z internetu...
1944-45 to już była Armia Radziecka, nie Czerwona.
jednostka 507 - pułk strzelców, wchodził w skład 148 dywizji; dywizja brała udział w wyzwoleniu Pragi - operacja praska.
https://pamyat-naroda.ru/documents/view/?id=131026311
Журнал боевых действий 507 сп
Описывает период с 01.01.1945 по 09.05.1945 г.
Журналы боевых действий. Дата создания документа: 09.05.1945 г.
Архив: ЦАМО, Фонд: 7153, Опись: 60135, Дело: 8, Лист начала документа в деле: 1
Авторы документа: 507 сп, майор Лузин
Описывает боевую операцию: нет данных
79 stron
ostatni dziennik działań wojennych tego pułku.
według mapy na stronie ostatni punkt to Rzeszów, ale w tekście dziennika inne nazwy, niemieckie, żeby zrozumieć czy są to Czechy trzeba wszystko czytać i zweryfikować nazwy.
Wszystko z internetu...
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
Halszka1000

Znalazłam w internecie informacje o 507 pułku strzelców, jednak moja wiedza o wojsku jest praktycznie zerowa, więc nie byłam pewna, czy mogę założyć, że chodzi właśnie o ten pułk, skoro napisane jest "p.p" a nie "p. strz.". W dokumentach znajduje się zapis "[...] pełnił służbę w Armii Czerwonej w 507 p.p. [...]", tak jak wspominałam nie mam wiedzy na tematy wojskowe, więc stwierdziłam, że lepiej napisać na forum, niż na podstawie wyników z internetu zakładać, że chodzi o pułk strzelców, skoro skrót użyty w dokumencie nie wskazuje na to jednoznacznie :)
Pozdrawiam,
Halszka
Pozdrawiam,
Halszka
-
Irena_Powiśle

Z reguły nie odpowiadam użytkownikom, którzy nie potrafią powiedzieć zwykłe dziękuję choćby za poświęcony czas.
Ale napiszę.
Trzeba wpisać do wyszukiwarki na tamtej stronie (lub na innej stronie na ten temat) imię/nazwisko i jest szansa się dowiedzieć prawidłowy numer jednostki oraz nazwę.
Czy to był 507 pułk strzelców Wojska Radzieckiego czy 507 pułk piechoty Wojska Stanów Zjednoczonych.
lub
507 отдельный минометный дивизион
Ale napiszę.
Trzeba wpisać do wyszukiwarki na tamtej stronie (lub na innej stronie na ten temat) imię/nazwisko i jest szansa się dowiedzieć prawidłowy numer jednostki oraz nazwę.
Czy to był 507 pułk strzelców Wojska Radzieckiego czy 507 pułk piechoty Wojska Stanów Zjednoczonych.
lub
507 отдельный минометный дивизион
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
Halszka1000

Jestem bardzo wdzięczna za poprzednią odpowiedź. Napisała Pani, że informacje o pułku strzelców można znaleźć w internecie oraz zapytała Pani o oryginał tego skrótu, więc w mojej odpowiedzi podałam Pani cytat z dokumentu i napisałam, w celu rozwiania wątpliwości, że o pułku, o którym Pani pisze, informacje znalazłam, ale nie byłam pewna, czy jest to ten sam pułk. Założyłam, że skoro pyta Pani o oryginał, to ma Pani jakieś wątpliwości co do tego, co napisałam, więc spodziewałam się kolejnej odpowiedzi, po której (i po potwierdzeniu przeze mnie, że jest to oryginał skrótu) będę mogła Pani podziękować kończąc ten wątek. Jestem naprawdę wdzięczna za Pani poprzednią wiadomość i za poświęcony czas, przepraszam, że nie wyraziłam tego w poprzedniej wiadomości, życzę miłego wieczoru :)
Pozdrawiam
Halszka
Pozdrawiam
Halszka
-
Irena_Powiśle

-
Halszka1000