Antroponimia pogranicza podlasko-mazowieckiego

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Karol226

Sympatyk

Post autor: Karol226 »

Witam,

Poszukuję osoby, która miałaby dostęp do publikacji Joanny Kuć -Antroponimia pogranicza podlasko-mazowieckiego (na przykładzie XVII- wiecznych ksiąg parafialnych z Mokobód) Siedlce : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego, 2011

Chciałbym sprawdzić, czy w publikacji znajdują się jakieś wzmianki o Osińskich z Osin Górnych.

Szczególnie interesują mnie wzmianki o Piotrze Osińskim i jego żonie Annie Osińskiej zd. Polkowskiej zamieszkałych w Osinach Górnych.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam,
Karol
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Karolu, wpisz w wyszukiwarkę dane poszukiwanej publikacji a zobaczysz, które biblioteki cyfrowe ją mają. Nie ściągałam ale Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie udostępnia ją w pdf

Powodzenia
Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
lokman

Sympatyk

Post autor: lokman »

http://dlibra.bg.ajd.czest.pl:8080/Content/1826/13.pdf

Krystyno,

to jest tylko podsumowanie publikacji, ale nie jej treść.

Jeśli ktoś jest w posiadaniu samej publikacji to ja również mam prośbę o pomoc.
Robert
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Karolu, książkę posiada Uniwersytet w Siedlcach, w wolnym dostępie w czytelni zbiorów specjalnych. Możesz poprosić by ktoś z pracowników biblioteki lub z korzystających sprawdził dla Ciebie występowanie szukanych nazwisk. Możesz też poprosić o pomoc na fb - może się uda szybciej.
W innych bibliotekach robiłam tak kilka razy i nigdy nie spotkałam się z odmową.

Powodzenia
Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
herka

Sympatyk

Post autor: herka »

Badałem kiedyś Osińskich z par. Mokobody i jeśli chodzi o parę Piotr Osiński i Anna Polkowska to mam takie info.: Piotr Osiński dicti. Wit syn Jana wnuk Macieja

W 1791r z Osin Górnych podymne płacił Piotr Osiński Wit po Janie
W swoim herbarzu Uruski podaje, że Maciej dziedzic części Osin Górnych miał syna Jan, który miał syna Piotra zw. Wit wylegitymowanego w 1804r w Galicji Zachodniej
W 1676 z Osin Starych płacił Maciej Osiński z żoną
Przeglądałem też wspomnianą książkę w której występuje pod hasłem Wit: nob. Joannes Wit Osienski 1661, Mok, bapt. Os. Gor. Cf. Im. Wit
P.S. Moi Osińscy to Jacek po Franciszku dicti. Kowiesa

Pozdrawiam
Krzysiek
poszukuję metryki urodzenia Teofili Skolimowskiej ur. ok. 1825r w parafii Mordy(?), córki Wincentego i Marianny.
lokman

Sympatyk

Post autor: lokman »

Badałem kiedyś Osińskich z par. Mokobody i jeśli chodzi o parę Piotr Osiński i Anna Polkowska to mam takie info.: Piotr Osiński dicti. Wit syn Jana wnuk Macieja
Krzysztofie,

a natknąłeś się może w par. Mokobody na nazwisko Konopka?
Robert
Karol226

Sympatyk

Dziękuję bardzo za informacje, które są dla mnie bardzo przydatne.

Piotr miał córki: Annę Mariannę, Wiktorię, Katarzynę i Franciszkę
oraz synów: Józefa, Jana i Antoniego (ekonoma)
Piotr zmarł w 1813 r.

Krzysztofie, posiadasz jakieś informacje odnośnie żony Piotra - Anny, informacjach o żonach Jana i Macieja lub dalszych przodkach tej rodziny?

Będę wdzięczny za pomoc.

P.S. Gdzieś czytałem, że na gruntach Osin Górnych (dawniej Osin Starych) została nadana ziemia Niemcowi, którego potomkowie w późniejszych latach przyjęli nazwisko Osiński. Osiny Górne dziedziczyli prawdopodobnie właśnie potomkowie tego Niemca.

Pozdrawiam
Karol
Lech_Niepiekło

Sympatyk

Post autor: Lech_Niepiekło »

Maciej "Wit" Osiński był synem Jana i Doroty, wnukiem Stanisława, pra-wnukiem Wojciecha i Zofii, pra-pra- Stanisława i Elżbiety, pra- pra-pra-Wita (stąd przydomek) i Katarzyny, pra-pra-pra-pra Adama Wojewódzkiego.

Niemiec Hanusz (ok.1501-1513) był wójtem w Mąkobodach. Miał część w Osinach. Jego syn Krzysztof miał Floriana i Jakuba. Dalszych pokoleń nie znalazłem (na razie).
Pozdrawiam
Lech
Karol226

Sympatyk

Dziękuję serdecznie za przekazane informacje dotyczące moich przodków.

Lechu, czy mógłbyś powiedzieć, z jakich źródeł pochodzą te informacje?

Zastanawia mnie również kwestia zmiany nazwiska – ojciec nosił nazwisko Adam Wojewódzki, a jego syn już Wit Osiński. Ciekaw jestem, co mogło być powodem takiej zmiany. Posiadasz jeszcze jakieś informacje odnośnie tej rodziny, o potomkach Adama lub jego przodkach?

Zastanawiam się również, czy Stanisław i Wojciech, wymienieni wśród dziedziców z Osin w 1569 roku, którzy składali przysięgę wierności Koronie mogli być również moimi przodkami, którzy są tutaj wymienieni.

Pozdrawiam
Karol
Lech_Niepiekło

Sympatyk

Informacje o Osińskich są z rozdziału "Osiny" książki "Parafia Mokobody i jej mieszkańcu", którą obecnie piszę.
Bazuję na oryginalnych dokumentach źródłowych: księgach sądowych, konsystorskich, spisach podatkowych i wielu innych. Książka powinna być gotowa na początku przyszłego roku, ale mogą być problemy z wydaniem. Wszystkie moje książki wydawały miejscowe parafie, ale w Mokobodach ksiądz jest niechętny.
Nazwiska szlacheckie zaczęły się kształtować generalnie na przełomie XV i XVI wieku. W XVI wieku często przyjmowano je od miejsca zamieszkania. W efekcie, we wsiach drobnej szlachty, w jednej wsi, pod jednym nazwiskiem mieszkały osoby nie spokrewnione ze sobą. I tak Wit przybył z Wojewódek do Osin i został Osińskim.
Lech
Kornaś_Maciek

Sympatyk

Post autor: Kornaś_Maciek »

Dzień dobry,
Korzystając z okazji chciałbym dopytać o innych Osinskich, zwanych Rytelami. Czy udało się Panu ustalić skąd przybyli, ewentualnie dlaczego posługiwali się tym przydomkiem.

Pozdrawiam serdecznie,
Maciek Kornaś
herka

Sympatyk

Post autor: herka »

Lech_Niepiekło pisze:Informacje o Osińskich są z rozdziału "Osiny" książki "Parafia Mokobody i jej mieszkańcu", którą obecnie piszę.
Bazuję na oryginalnych dokumentach źródłowych: księgach sądowych, konsystorskich, spisach podatkowych i wielu innych. Książka powinna być gotowa na początku przyszłego roku, ale mogą być problemy z wydaniem. Wszystkie moje książki wydawały miejscowe parafie, ale w Mokobodach ksiądz jest niechętny.
Nazwiska szlacheckie zaczęły się kształtować generalnie na przełomie XV i XVI wieku. W XVI wieku często przyjmowano je od miejsca zamieszkania. W efekcie, we wsiach drobnej szlachty, w jednej wsi, pod jednym nazwiskiem mieszkały osoby nie spokrewnione ze sobą. I tak Wit przybył z Wojewódek do Osin i został Osińskim.
Lech
Dołączę się do prośby o sprawdzenie Osińskich zwanych Kowiesa.
W herbarzu Uruskiego jest taki wywód:
„Marcin, dziedzic części Osiny Górne 1726r miał syna Władysława, który w 1743r nabył części tych Osin i pozostawił syna Franciszka, po którym z Magdaleny N. syn Jacek ochrzczony w 1760r, wylegitymowany w Galicyji w 1804r”
Co do faktu istnienia Jacka syna Franciszka i Magdaleny udało mi się to potwierdzić choć podana data jego chrztu nie może być prawdziwa, gdyż syn Jacka urodził się w 1770r. Może to literówka i chodziło o 1740r (tak by wyglądało z aktu zgonu Jacka w 1822r)
Jak wiadomo na prawdziwość wywodów z herbarzy trzeba uważać więc pytanie czy ma Pan może jakąś wiedzę o Osińskich zwanych Kowiesa z innych źródeł?
Pozdrawiam
Krzysiek
Karol226

Sympatyk

Lech_Niepiekło pisze:Informacje o Osińskich są z rozdziału "Osiny" książki "Parafia Mokobody i jej mieszkańcu", którą obecnie piszę.
Lech

Czy natrafiłeś, Lechu, w Osinach na rodzinę Polkowskich?

Przy okazji – przeglądając herbarze i dostępne źródła internetowe, znalazłem bardzo mało informacji na temat rodziny Wojewódzkich z Wojewódek. Czy posiadasz może jakieś dodatkowe wiadomości na ich temat?

PS. W takim razie z niecierpliwością czekam na wydanie książki. Czy będzie możliwość zakupu jej przez internet?
Lech_Niepiekło

Sympatyk

Osińscy "Rytele" pochodzą ze wsi Rytele. Maciej syn Stanisława wymieniany w latach 1606-1645.
Osińscy "Kowiesa" pochodzą ze wsi Kowiesy. Maciej Kowieski zwany "Głąb" wymieniany w latach 1573-1585. Podobnie Osińscy "Rafał" pochodzą ze wsi Rafały. W jednej wsi, pod jednym nazwiskiem mieszkały różne rody o różnych herbach. Tak było w większości wsi drobnej szlachty. Dlatego należy ostrożnie traktować informacje z herbarzy.
Wojciech Polkowski mieszkał w Skupiach w latach 1659-1662.
Co będzie z książką - na razie nic nie wiem.
Lech
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”