Mój pradziadek (prawdziwy) nie nosiłam jego nazwiska, urodził się w Warszawie.Cała wiedzę o nim posiadam z francuskich dokumentów,więc mogą być jakieś małe przekłamania i błędy w pisowni.Co do jego nazwiska to jestem pewna ,bo dostałam jeden dokument z jego wyraźnym podpisem.Do rzeczy:
Michał Śmiechowski Ur.15.07.1881 w Warszawie ojciec Jan lub Jerzy matka Maryanna lub Magdalena Krakowiak. Michał Śmiechowski wziął ślub z Marią Jozefą Mimokod/Mimochod lub raczej Mymochod dnia 12.10.1921. Maria Józefa urodziła się ponoć też w 1899 w Warszawie.Pół roku później 10 kwietnia 1922 roku Michał ma wystawioną kartę pracy w kopalni Lens we Francji.Jego losy we Francji poskladałam z dokumentów tam znalezionych i z opowiadań rodziny. Najdziwniejsze jest to ,że on w 1926 zwiazał się z moją babcią uwaga!Chrystyną Mymochod,która przybyła z okolic Halicza na Ukrainie.z tego związku urodziło się dwóch synów w tym mój tato.babcia parła do ślubu, Michał przyznał się do żony w Polsce ale nikt chyba nie wiedział nic więcej o niej.Ani o tym dziwnym zbiegu okoliczności z takim samym nazwiskiem.Babcia koniec końców wyszła za kolegę Michała i po wojnie przyjechala z nową rodziną do Polski.Michał Śmiechowski zmarł 2.2.1951 roku w Douchy les Mines jako samotny.Nie ma grobu, szukałam po cmentarzach nawet w okolicy
Merostwa mi odpowiadają,że albo go zabrała rodzinai pochowała zupełnie gdzie indziej albo jest "w tzw.grobie nędzarzy"
Co do jakiś aktów to niestety mam tylko akt zgonu
Przeszukałem wszystkie możliwe linki My héritage,Filae i geneateke też.Slabo mi wyszło szukanie jego aktu urodzenia,rozumiem rosyjski ale te akty to kosmos
Może ktoś ma go w swoim drzewie?
Z góry dziękuję za jakąś podpowiedź
Pozdrawiam serdecznie