Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.2
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Marszalek_Marek
Poszukiwania Klimkowicz Paweł, Jaroszuk Piotr
Dzień dobry,
jeszcze raz moje gorące podziękowania. Udało mi się ustalić, (dzięki Pani?) pomocy, rodzinne powiązania. Okazuje się, że moja żona jest prapraprawnuczką Semena Jaroszuka wywiezionego w 1875 z synem Janem do guberni orenburskiej a później przewiezionego do Czelabińska. Tam została w 1888 r. przymusowo przewieziona reszta rodziny. W latach 20-tych XX w. Część z potomków Semena wróciła do Polski, niektórzy zostali w Rosji.
Po paru latach poszukiwań i zbierania szczątkowych informacji od rodziny ustaliłem powiązania.
Miałem już nikłe nadzieje na rozwiązanie zagadki a tu dobry Duch pomógł rozwiązać supeł.
Serdecznie pozdrawiam,
Marek Marszałek
jeszcze raz moje gorące podziękowania. Udało mi się ustalić, (dzięki Pani?) pomocy, rodzinne powiązania. Okazuje się, że moja żona jest prapraprawnuczką Semena Jaroszuka wywiezionego w 1875 z synem Janem do guberni orenburskiej a później przewiezionego do Czelabińska. Tam została w 1888 r. przymusowo przewieziona reszta rodziny. W latach 20-tych XX w. Część z potomków Semena wróciła do Polski, niektórzy zostali w Rosji.
Po paru latach poszukiwań i zbierania szczątkowych informacji od rodziny ustaliłem powiązania.
Miałem już nikłe nadzieje na rozwiązanie zagadki a tu dobry Duch pomógł rozwiązać supeł.
Serdecznie pozdrawiam,
Marek Marszałek
-
MałgorzataB
Dzień dobry . Szukam jakichkolwiek danych na temat Jana Mietlińskiego syna Antoniego ur. ok 1891r w Sierosławicach powiat konecki obecnie woj. świętokrzyskie, który prawdopodobnie w wieku 17-18 lat został wcielony do armii carskiej i służył tam prawdopodobnie 7 lat. Proszę o pomoc lub wskazówki jak znaleźć jakieś dane na ten temat
-
Irena_Powiśle

- Otrzymał podziękowania: 3 times
Jan Mietlinski s. Antoniego, l. 35, szeregowy 14 Ołonieckiego pułku piechoty, ur. gub. Radomska pow. kozienicki w. Stanisławowice, żonaty, katolik, został ranny w walce dnia 14.VIII. 1915 przy Złoczewie, trafił na początku punktu ewakuacyjnego i szpitala wojskowego w mieście Czerkasy gub. Kijowskiej, gdzie się znajdował do dnia 9.XII.1915, następnie został przydzielony do drużyny wracających do zdrowia.
Były to drużyny-zespoły już robotników przy szpitalu lub w mieście.
To dane z kartki informacyjnej.
Były to drużyny-zespoły już robotników przy szpitalu lub w mieście.
To dane z kartki informacyjnej.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.2
Witam,Poszukuję infotmacji o Wojciechu Karczmarskim urodzonym w 1890 roku w Stanisławowie powiat Mińsk syn Mikołaja i Wiktorii Jaworskiej.Gdzie służył wojsku carskim.Pozdrawiam Tadeusz Prażmowski
-
Zbig_Kowalski

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Re: Wykaz nazwisk w wojsku carskim?
Obawiam się, że będziesz musiał sam dokonać odpowiednich poszukiwań. Ale dla tego obszaru są przynajmniej zachowane w dużej części archiwa, zakładając że ta osoba mieszkała w Stanisławowie w wieku poborowym. W Rosji to znaczyło rok kończenia 21 lat, czyli w zależności od dokładnej daty urodzenia stanąłby do poboru w 1911 albo 1912 roku. I tu wchodzą archiwa Nowo-Miński Powiatowy Urząd Poborowy sygn. 78/238/0 w szukajwarchiwach - niestety tylko dla części są skany online.taadek61 pisze: sob 13 gru 2025, 10:32 Witam,Poszukuję infotmacji o Wojciechu Karczmarskim urodzonym w 1890 roku w Stanisławowie powiat Mińsk syn Mikołaja i Wiktorii Jaworskiej.Gdzie służył wojsku carskim.Pozdrawiam Tadeusz Prażmowski
Chodzi o sprawy jak
78/238/0/-/177
Prizyvnoj spisok Novo-Minskago učastka za 1911 god [Wykazy poborowych miasta i powiatu Nowo-Mińsk]
78/238/0/-/178
Prizyvnoj spisok Novo-Minskago učastka za 1912 god [Wykazy poborowych miasta i powiatu Nowo-Mińsk]
78/238/0/-/179
Zěreběvyj spisok prizyvnago učastka Novo-Minskago uězda 1912 goda
Tam powinny być listy poborowych, są to grube tomy, ale zwykle zorganizowane gminami, więc nie tak trudno znaleźć swoją. Jeżeli poborowy został zaklasyfikowany do aktywnej służby powinien tam być jakiś dopisek na to wskazujący.
Dla 1912 jest jeszcze rozpisanie wcielonych
78/238/0/-/180
Prîemnaja rospis novobrancam Novo-Minskago Uězdnago prizyvnogo učastka prizyva 1912 goda
Inna ewentualność to, że został skierowany do pospolitego ruszenia. Wtedy byłby zmobilizowany do szeregów dopiero w 1914 w powszechnej mobilizacji na wojnę. Również do tego są tam różne sprawy do przejrzenia.
Zakładam, że już sprawdziłeś w wielokrotnie tu podawanym linku https://gwar.mil.ru/heroes/, że nie stało mu się jakieś nieszczęście w czasie I w. św. tam zarejestrowane.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
-
Adrian_1606

- Podziękował: 1 time
Ciekawe, czy są też za okres 1903 - 1905, kiedy mój pradziadek osiągnął wiek poborowy.
-
poz_marecki

Dzien dobry, jedna z metod szukania jest metoda "po odznaczeniach".
Na stronie :
https://www.numismat.ru/gkcatalogs.shtml
znajduja sie pliki pdf z nazwiskami zolnierzy wojska carskiego odznaczonymi orderem swietego Jerzego,bardzo popularne odznaczenie.
Radze pliki przejrzec po kolei i nie sugerowac sie wyszukiwarka z tamtej strony ,ktora w moim przypadku nie zdala egzaminu a wyszukiwanie reczne tak.
Pozdrawiam
Marek
Na stronie :
https://www.numismat.ru/gkcatalogs.shtml
znajduja sie pliki pdf z nazwiskami zolnierzy wojska carskiego odznaczonymi orderem swietego Jerzego,bardzo popularne odznaczenie.
Radze pliki przejrzec po kolei i nie sugerowac sie wyszukiwarka z tamtej strony ,ktora w moim przypadku nie zdala egzaminu a wyszukiwanie reczne tak.
Pozdrawiam
Marek
-
Adrian_1606

- Podziękował: 1 time
Order świętego Jerzego był zarezerwowany niemal wyłącznie dla oficerów, a tylko jego IV Klasa wyjątkowo niższym stopniom. Dla pozostałych był Krzyż świętego Jerzego i Medal świętego Jerzego. Jeśli mój przodek tam walczył, to jako 23 letni poborowy (wiek poboru osiągnął w 1903 r.).
-
AdamML

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Pra...dziadek w wojsku carskim - szukam dokumentów, informacji
Dzień dobry, moim pra... dziadkiem był Grigorij (Grzegorz) Paliksza/Peliksza. Żył w XIX wieku w okolicach Wołkowyska (Kołątaje bądź Biskupcy, obecna Białoruś) a przynajmniej tam w 1863 roku urodził mu się syn, Iwan (Jan). Żoną Grzegorza była Eudoksja.
W metryce urodzenia syna stan społeczny małżeństwa jest zapisany jako „żołnierze”, co jawnie wskazuje na to, iż Grzegorz odbył służbę wojskową w szeregach armii carskiej. Czy mógłby mi ktoś pomóc odnaleźć go w rosyjskich dokumentach, o ile jest to możliwe?
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
W metryce urodzenia syna stan społeczny małżeństwa jest zapisany jako „żołnierze”, co jawnie wskazuje na to, iż Grzegorz odbył służbę wojskową w szeregach armii carskiej. Czy mógłby mi ktoś pomóc odnaleźć go w rosyjskich dokumentach, o ile jest to możliwe?
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
Pozdrawiam,
AdamM
AdamM
Re: Pra...dziadek w wojsku carskim - szukam dokumentów, informacji
Witam!
Czy ktoś z Was natknął się na jakieś informacje dotyczące 26 Mohylewskiego pułku piechoty stacjonującego w latach 1870-tych w Radomiu (konkretnie 9 rota liniowa)? Interesujący mnie żołnierz (szeregowy) z tego pułku (jak zakładam tuż po zwolnieniu) wziął pod Radomiem ślub w 1878r. O ile wiem żołnierzom służby czynnej nie wolno było żenić się, a rzecz w tym, że ówże uznał (sądownie) potem za swoje panieńskie dziecko swojej żony urodzone pół roku przed ślubem. Ale zrobił to dopiero, gdy dziecko miało 10 lat! Mam pewne domysły, że - o ile istotnie był biologicznym ojcem tego dziecka - mógł być ojcem także innych jej panieńskich dzieci, bo zakładam, że przez cały czas służby stacjonował w Radomiu (były tam stałe koszary, co w ówczesnej armii carskiej było podobno rzadkością). Stąd moje pytanie.
Marek
Czy ktoś z Was natknął się na jakieś informacje dotyczące 26 Mohylewskiego pułku piechoty stacjonującego w latach 1870-tych w Radomiu (konkretnie 9 rota liniowa)? Interesujący mnie żołnierz (szeregowy) z tego pułku (jak zakładam tuż po zwolnieniu) wziął pod Radomiem ślub w 1878r. O ile wiem żołnierzom służby czynnej nie wolno było żenić się, a rzecz w tym, że ówże uznał (sądownie) potem za swoje panieńskie dziecko swojej żony urodzone pół roku przed ślubem. Ale zrobił to dopiero, gdy dziecko miało 10 lat! Mam pewne domysły, że - o ile istotnie był biologicznym ojcem tego dziecka - mógł być ojcem także innych jej panieńskich dzieci, bo zakładam, że przez cały czas służby stacjonował w Radomiu (były tam stałe koszary, co w ówczesnej armii carskiej było podobno rzadkością). Stąd moje pytanie.
Marek
-
AdamML

Niestety, moje informacje są na ten temat zerowe, mam problem z odnalezieniem własnego przodka, o innych informacjach już nie mówię. Może przeszukasz rosyjską Wikipedię? Możliwe, że ten przypadek jest na tyle wyjątkowy, iż ktoś poświęcił temu uwagę i stworzył stronę o tym.
Pozdrawiam,
AdamM
AdamM
-
Zbig_Kowalski

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Akta 26go podobnie jak innych rosyjskich pułków są w Petersburgu. To oczywiście oznacza na dziś problem z dostępem do szczegółowych info.mwpch pisze: ndz 28 gru 2025, 21:56 Witam!
Marek
http://guides.rusarchives.ru/node/30668
Ф. 2640, 273 ед. хр., крайние даты: 1857 – 1918 гг.
Ф. 2640. Пехотные полки / 26-й Могилевский пехотный полк (1805-1918). Оп. 1-2
Poza innymi materiałami z internetu możesz spróbować zadać pytanie w tym wątku na ros. forum dot. tego archiwum, choć nie było tam wiele aktywności:
https://forum.vgd.ru/post/174/82377/p2388975.htm
Co do sytuacji to w latach 1855-74 służba trwała 15 lat, żołnierze i podoficerowie byli zniechęcani do ożenku w szeregach (brak pozwolenia) aż do czasu ustatkowania się i zdobycia solidnej pozycji materialnej. Z drugiej strony armia wciąż uznawała instytucję żon żołnierskich i dbała o ich zaopatrzenie i czasem o kwatery, bo wielu żołnierzy było powoływanych jako żonaci. Od 1874 rzeczywiście ogólnie zakazano szeregowym w czynnej służbie ożenków.
W tym przypadku skoro znasz nazwisko panny i zakładasz, że ten gość stacjonował w pułku w Radomiu (bo sam pułk był tam od 1862r m.in. w tłumieniu powstania), a ona była lokalna to czemu nie poszukasz jej poprzednich nieślubnych dzieci z tamtejszej katolickiej parafii? Pułk miał też swoją własną cerkiew, ale to dla prawosławnych. Oraz jeżeli ich nie uznawał aż do ślubu to raczej w wojsku też by nie było tego oficjalnych śladów.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
-
Irena_Powiśle

- Otrzymał podziękowania: 3 times
Zespół 2640, 26 Mohylewski pułk piechoty znajduje się w rosyjskie archiwum historyczne wojskowe (RGWIA) w Moskwie, a nie w Petersburgu.Zbig_Kowalski pisze: pn 29 gru 2025, 11:15Akta 26go podobnie jak innych rosyjskich pułków są w Petersburgu. To oczywiście oznacza na dziś problem z dostępem do szczegółowych info.mwpch pisze: ndz 28 gru 2025, 21:56 Witam!
Marek
http://guides.rusarchives.ru/node/30668
Ф. 2640, 273 ед. хр., крайние даты: 1857 – 1918 гг.
Ф. 2640. Пехотные полки / 26-й Могилевский пехотный полк (1805-1918). Оп. 1-2
Poza innymi materiałami z internetu możesz spróbować zadać pytanie w tym wątku na ros. forum dot. tego archiwum, choć nie było tam wiele aktywności:
https://forum.vgd.ru/post/174/82377/p2388975.htm
Co do sytuacji to w latach 1855-74 służba trwała 15 lat, żołnierze i podoficerowie byli zniechęcani do ożenku w szeregach (brak pozwolenia) aż do czasu ustatkowania się i zdobycia solidnej pozycji materialnej. Z drugiej strony armia wciąż uznawała instytucję żon żołnierskich i dbała o ich zaopatrzenie i czasem o kwatery, bo wielu żołnierzy było powoływanych jako żonaci. Od 1874 rzeczywiście ogólnie zakazano szeregowym w czynnej służbie ożenków.
W tym przypadku skoro znasz nazwisko panny i zakładasz, że ten gość stacjonował w pułku w Radomiu (bo sam pułk był tam od 1862r m.in. w tłumieniu powstania), a ona była lokalna to czemu nie poszukasz jej poprzednich nieślubnych dzieci z tamtejszej katolickiej parafii? Pułk miał też swoją własną cerkiew, ale to dla prawosławnych. Oraz jeżeli ich nie uznawał aż do ślubu to raczej w wojsku też by nie było tego oficjalnych śladów.
Książka pamiątkowa tego pułku
https://rusneb.ru/catalog/000200_000018_v19_rc_1741924/
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
AdamML

Co do mojej sytuacji, się ktoś czy spisy żołnierzy armii carskiej są dostępne online? Szczerze mówiąc nie podejrzewałem, że ktoś także napiszę tu o swoim przodku, temat początkowo stworzyłem właśnie po to aby dowiedzieć się czegoś o moich przodkach.
Pozdrawiam,
AdamM
AdamM
-
AdamML

Naprawdę nikt nic nie wie? Tematu gdzie niegdyś pewna osoba udzielała odpowiedzi nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam,
AdamM
AdamM