Rodzina Sapota

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Domindomi

Sympatyk

Rodzina Sapota

Post autor: Domindomi »

Witam,
moja przodkini - Joanna Sapota ur. 23.01.1858 r. była córką Leona Sapoty i Marianny Sapoty z d. Matyji. Próbowałem odszukać akta urodzeń jej rodzeństwa i odnalazłem:
- Jędrzej (1852)
- Marianna (1855)
- Szczepan (1860)
- Antonina (1863)
Jej rodzice biorą ślub w 1842 w parafii Koziegłówki. Leon zapisywany jako Wojciech Leon. Na genetece zapisani są również Stanisław Sapota (1849), Wiktoria (1850), przy ich akcie nie ma podanego ojca. Czy będą oni również rodzeństwem mojej przodkini? Trochę też duży odstęp czasu między ślubem 1842 a pierwszym dzieckiem 1849.
Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki, pomoc.
Dominik
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 13 times

Rodzina Sapota

Post autor: puszek »

Stanisław i Wiktoria to dzieci zamężnej kobiety Marianny (Matyji) Sopota. W akcie ur Wiktorii napisano, iż mąż Marianny w Śląsku Górnym pozostaje. W akcie zgonu Stanisława podano, że jest synem Marianny (z Matyjów) Sopota, ojca niewiadomego. Natomiast w akcie ślubu Wiktoria występuje jako córka Leona i Marianny (z Matyjów) Sopyłów.
Bożena
Domindomi

Sympatyk

Rodzina Sapota

Post autor: Domindomi »

Dziękuję Pani Bożeno, czyli najpewniej będą to również dzieci Wojciecha Leona.
Dominik
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 13 times

Rodzina Sapota

Post autor: puszek »

Wydaje mi się, że ojciec Stanisława jak i Wiktorii jest nieznany czyli żona Leona (gdy on przebywał na Górnym Śląsku) była mu niewierna. Gdyby to były dzieci Leona to tak by zapisano.
Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”