Witam,
moja przodkini - Joanna Sapota ur. 23.01.1858 r. była córką Leona Sapoty i Marianny Sapoty z d. Matyji. Próbowałem odszukać akta urodzeń jej rodzeństwa i odnalazłem:
- Jędrzej (1852)
- Marianna (1855)
- Szczepan (1860)
- Antonina (1863)
Jej rodzice biorą ślub w 1842 w parafii Koziegłówki. Leon zapisywany jako Wojciech Leon. Na genetece zapisani są również Stanisław Sapota (1849), Wiktoria (1850), przy ich akcie nie ma podanego ojca. Czy będą oni również rodzeństwem mojej przodkini? Trochę też duży odstęp czasu między ślubem 1842 a pierwszym dzieckiem 1849.
Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki, pomoc.
Rodzina Sapota
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Rodzina Sapota
Stanisław i Wiktoria to dzieci zamężnej kobiety Marianny (Matyji) Sopota. W akcie ur Wiktorii napisano, iż mąż Marianny w Śląsku Górnym pozostaje. W akcie zgonu Stanisława podano, że jest synem Marianny (z Matyjów) Sopota, ojca niewiadomego. Natomiast w akcie ślubu Wiktoria występuje jako córka Leona i Marianny (z Matyjów) Sopyłów.
Bożena
Rodzina Sapota
Dziękuję Pani Bożeno, czyli najpewniej będą to również dzieci Wojciecha Leona.
Dominik
Rodzina Sapota
Wydaje mi się, że ojciec Stanisława jak i Wiktorii jest nieznany czyli żona Leona (gdy on przebywał na Górnym Śląsku) była mu niewierna. Gdyby to były dzieci Leona to tak by zapisano.
Bożena