Kroptawa
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Katarzyna_PŁNCG
Kroptawa
Dzień dobry.
Poszukuję informacji o miejscowości "Kroptawa". Nazwa ta pochodzi z tłumaczenia aktu urodzenia sporządzonego oryginalnie po francusku. Zgodnie z treścią aktu, ojciec dziecka urodził się w Kroptawie w Polsce w 1895 r. Nie mogę zlokalizować takiej miejscowości.
Zakładam, że tłumacz mógł przełożyć nazwę, która została uprzednio błędnie zanotowana przez francuskiego urzędnika. Ale może jednak nie.
Z góry dziękuję za pomoc
Poszukuję informacji o miejscowości "Kroptawa". Nazwa ta pochodzi z tłumaczenia aktu urodzenia sporządzonego oryginalnie po francusku. Zgodnie z treścią aktu, ojciec dziecka urodził się w Kroptawie w Polsce w 1895 r. Nie mogę zlokalizować takiej miejscowości.
Zakładam, że tłumacz mógł przełożyć nazwę, która została uprzednio błędnie zanotowana przez francuskiego urzędnika. Ale może jednak nie.
Z góry dziękuję za pomoc
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Kroptawa
Ale wiesz, że łatwiej by pewnie było gdybyś napisała kogo szukamy i jak nazywali się jego rodzice ?
może Krąplewo ? Krąpiewo ? lub pod Wilnem Krempliai?
lub w nieco inną stronę - Chraplewo
może Krąplewo ? Krąpiewo ? lub pod Wilnem Krempliai?
lub w nieco inną stronę - Chraplewo
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Re: Kroptawa
A posiadasz ten oryginalny akt urodzenia w języku francuskim. Jesli tak to wstaw na forum.Katarzyna_PŁNCG pisze:Dzień dobry.
Z góry dziękuję za pomoc
____
Krystyna
-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 9 times
W polskich Inflantach była miejscowość ~Krosława, ob. Krasław w Łotwie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Elża
-
Katarzyna_PŁNCG
Dzień dobry.
Myślę, że poszukiwaną miejscowością może być Ruptawa. Dzisiejsza dzielnica Jastrzębia Zdroju
To nazwisko znalazłam tez na listach powstańców śląskich (grupa siemianowice), ale na te chwilę nie moge stwierdzić, czy to ta sama osoba czy jedynie zbieżność nazwisk (żródło: https://www.powstancyslascy.pl/znajdz-powstanca/K)
PS. Bardzo dziekuję wszystkim za podpowiedzi.
Myślę, że poszukiwaną miejscowością może być Ruptawa. Dzisiejsza dzielnica Jastrzębia Zdroju
Niestety nie posiadam.kwroblewska pisze: A posiadasz ten oryginalny akt urodzenia w języku francuskim. Jesli tak to wstaw na forum.
Krystyna
Chodzi o Theodora Kucza (tak nazwisko najprawdopodobniej w mianowniku). Niestety nie znam nazwisk rodziców.Arek_Bereza pisze:Ale wiesz, że łatwiej by pewnie było gdybyś napisała kogo szukamy i jak nazywali się jego rodzice ?
To nazwisko znalazłam tez na listach powstańców śląskich (grupa siemianowice), ale na te chwilę nie moge stwierdzić, czy to ta sama osoba czy jedynie zbieżność nazwisk (żródło: https://www.powstancyslascy.pl/znajdz-powstanca/K)
PS. Bardzo dziekuję wszystkim za podpowiedzi.
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Prawdopodobnie to bedzie Ruptawa/Ruptau.
Teodor Kucza bral udzial w IWS i byl ranny.
Datum 1916-10-25
Nachname Kucza
Vorname Theodor
Ort Ruptau, Rybnik
Liste Preußen 668
Reg. o.ä. Infanterie-Regiment 93
Status verwundet
https://des.genealogy.net/search/show/4922871
Pozdrawiam
Grazyna
Datum 1916-10-25
Nachname Kucza
Vorname Theodor
Ort Ruptau, Rybnik
Liste Preußen 668
Reg. o.ä. Infanterie-Regiment 93
Status verwundet
https://des.genealogy.net/search/show/4922871
Pozdrawiam
Grazyna
-
Katarzyna_PŁNCG
Niesamowite. Bardzo dziekuję.Grazyna_Gabi pisze:Prawdopodobnie to bedzie Ruptawa/Ruptau.