Mapa parafii - forgen - brawo!

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

http://forgen.pl/parafie/index3.php

tytuł zamyka temat:)

kilka uwag:
brak podanego maila kontaktowego
do autora/prowadzącego
wiem wiem jak się zaloguje na forgenie to kontakt będę miał..ale jak nie jestem zarejestrowany to nie przyślę uwagi, że okienko ma nazwę
"Prafie..." zamiast "Parafie"

Wielkie brawa, takiego narzędzia bardzo mi brakowało
Tj sieci parafialnej na dany rok/okres (z zakresu 1810-2010)

Jakbyście mogli i chcieli "wyjść jeszcze troche w prawo i w górę"...

moim marzeniem byłoby to nie na dzisiejszej mapie a na podkładzie map z opisywanego okresu
czyli sieć z ok 1830-1840 na mapach kwatermistrzowskich 1830-1835 etc

ale i to jest świetne..w końcu ktoś zrobił!
Zróbcie (Witku?:) i dla Mazowsza...hm?:) choćby do Wisły i na południe od Warszawy:)

a do opisów możnaby dorzucić linki do skorowidzów i kopii ASC...w powiązaniu z datami..albo i bez w mniej wypaśnej wersji
nawet tych w trakcie opracowania -opublikowanych częściowo
np Skierniewice z metryki.genealodzy.pl :)

Pozdrawiam, gratuluję, zachęcam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Łopiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time
Kontakt:

Post autor: Łopiński_Jacek »

Naprawdę, świetna robota.
Jak dobrze wywnioskowałem,
dotyczy to wyłącznie parafii obecnie leżących w łódzkiem?
I tak rewelacja.

Pozdrawiam serdecznie :)
Jacek Łopiński
Moja genealogia
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

chyba nie tak , że ściśle w Łódzkiem..i mam nadzieję, że rozwojowo nie tylko:)
ale co najważniejsze
nie obecnych parafii bo to w niejednym miejscu spotkamy (genbaza, etc)
ale parafii w danym (wybranym z 1810-2010 ) okresie , czyli pomija później stworzone a dodaje zlikwidowane

czyli
szukamy czegoś w zespole ASC parafii X w latach 1850-1860, nie znaleźliśmy
to wiemy jakie w 1850-1860 sąsiadowały z X (były najbliżej)
wiemy więc (nazwy znamy) gdzie szukać w sąsiedztwie
w których z ówcześnie sąsiadujących

moim zdaniem tak powinien wyglądać interfejs graficzny do wyszukiwarki
no plus inne wyznania
ale o to właśnie chodzi !
narzędzie, którego bardzo mi brakowało, dziwiłem się niepomiernie, że w AP nie ma map z naniesionymi geograficznie zespołami w danych latach
rbodziony

Sympatyk

Post autor: rbodziony »

swietna robota :) szkoda ze nie ma jeszcze innych województw :)
co jest potrzebne zeby one były np małopolskie ?
Robert
alus

Sympatyk
Mistrz

Post autor: alus »

Rzeczywiście fajne. Ale tak naprawdę zrobienie takiego czegoś jest dosyć proste. Jest tu wykorzystany mechanizm standardowy udostępniany przez google maps api. Autor włożył wiele pracy w określenie lokalizacji i znalezienie daty powstania parafii. Sposób zrobienia takiej mapy już dawno temu opisywałem na forum (marzec 2010...). Jakoś nikt nie podjął tematu wówczas.

http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... ght=#50590

Mając współrzędne każdej parafii można zrobić takie coś dla całego obszaru kraju.
===========
Arek
struslav

Sympatyk

Post autor: struslav »

Świetna robota!

Nie wiem czy tylko u mnie wyskakuje taki błąd, że kiedy cofnę się np. do roku 500 to parafie między Sulejowem a Opocznem ciągle są na mapie.

Pozdrawiam, Kamil
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

żeby mieć współrzędne każdej parafii trzeba wiedzieć, jakie i kiedy istniały
poza tym jasne
znając kilkadziesiąt liter, znaki przestankowe etc można każdą książkę napisać, technologicznie nawet prostsze: ołówek i kartk apapieru

a brawa i nagrody nie za potencjalne możliwości a za realizację się słusznie należą

rozwaliło mnie
"ale to było proste"...ech "ale"
alus

Sympatyk
Mistrz

Post autor: alus »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:
rozwaliło mnie
"ale to było proste"...ech "ale"
Nie bardzo rozumiem. Technologicznie jest to proste - od dawna wiadomo jak to zrobić i co trzeba zebrać (odnieś się do mojego posta sprzed roku, gdzie również był jakiś dziwny komentarz z Twojej strony). Napisałem gdzie leży główny ogrom pracy i za to należy się duuuży plus. Ktoś (ujawni się? :) włożył bardzo dużo pracy w zdobycie informacji oraz zebranie lokalizacji. Można pomysł rozszerzyć na cały kraj o ile ktoś będzie miał na tyle wiedzy i samozaparcia, że zbierze wszystkie lokalizacje z danej parafii...

Ja przyznam, że ani wiedzy tak szerokiej ani cierpliwości nie mam i mogę tylko przyklasnąć takim inicjatywom.
===========
Arek
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Jako piotrkowianin z urodzenia, muszę ostudzić twój zachwyt, Włodku.
Mapa ta sprawdza się tylko i wyłącznie w przypadku parafii, których granice nie ulegały zmianie przez dziesięciolecia. Najczęściej wiejskich, położonych z daleka od miast. Dlaczego?
To proste.
Jeżeli jakaś parafia powstała w 2000 roku, to należą do niej miejscowości, które wczesniej były w innych parafiach. Jeżeli jednak sprawdzisz stan takiej parafii z roku 1999, to parafia "znika", a jej miejscowości nie należą nigdzie.
Szczególnie to spustoszenie jest widoczne w obrębie parafii miejskich. Na początku XX wieku Piotrków z wieloma przyległymi miejscowościami należał tylko do jednej parafii - pw św. Jakuba Apostoła. Jeśli jednak chciałbyś poznać granicę tej parafii sprzed stu lat, srodze się rozczarujesz. Okaże się bowiem, że jej granice nic się nie zmieniły od dziesięcioleci, a 3/4 miasta i okoliczne miejscowości nie należały do żadnej parafii.
Ta mapa, to kolejna baza, którą dziesiątki ludzie będą uaktualniać mailami typu "miejscowość X w 1900 nalezała do parafii Y", a administrator będzie w pocie czoła nanosił zmiany. Czyli - bohatersko zwalczamy trudności, które sami stworzyliśmy.
A wystarczyło to zrobić prościej.
- stworzyć współczesną mapę parafii
- stworzyć mapę parafii na podstawie "Skorowidza..." z początku XX wieku
- stworzyć mapę parafii na podstawie "skorowidza..."z lat siedemdziesiątych XIX wieku
- połączyć to na jednej mapie i dać możliwość obejrzenia jednej z trzech powyższych opcji. Wtedy każda miejscowość przynależałaby do jakiejś parafii.

Ale i tak należałoby wtedy pominąć miejscowości wymienione w "Skorowidzu...", a dziś niemożliwe do zaznaczenia na współczesnych mapach.
Teraz zadanie praktyczne:
Na zachód od Piotrkowa znajduje się młodziutka parafia w Szydłowie-Kolonii. Konia z rzędem temu, kto ustali, gdzie przynależały miejscowości z tej parafii w 1900 roku... No nie da się. "Zrobić coś", a "zrobić coś z sensem", to naprawdę dwie różne sprawy, Włodku :D Ja rozumiem, że to kolorowe i fajnie się to ogląda. Jednak dla mnie, osoby znającej te tereny, to rzecz nie tyle nieprzydatna, co po prostu niepełna i wprowadzająca w błąd. Za to graficzne przedstawienie "Skorowidza..." powitałbym z ogromną radością.

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Jak łatwo jest wszystko i wszystkich krytykować. Czemu sam nie wykonałeś tej pracy? Swoi postem udowodniłeś tylko brak wiedzy w tym zakresie. Zapominasz, iż jest to wersja beta.

O swoich zamierzeniach w tym temacie piszę na Forgenie.

Pozdrawiam

Janusz
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

Popieram przedmowce.
Kamil
Tomek1973

Sympatyk

Nie wiedziałem, że czytanie twoich postów na innych forach należy do moich obowiązków i jest swoistym kanonem.
Byłbym również wdzięczny, gdybyś był łaskaw odnosić się do tego co napisałem. Ja jestem w stanie w każdej chwili znaleźć dziesiątki błędów na tej mapie. To nie jest krytyka, tylko pokazywanie konkretnych nonsensów. Wykaż, że się mylę, albo że kłamię. Jeśli nie jesteś w stanie tego zrobić, to daruj sobie zarówno uwagi pod moim adresem, jak i odsyłanie mnie do czytelni.
Napisałem również, jak - moim zdaniem - powinno to zostać zrobione, żeby miało sens.
Dla mnie tak naprawdę nie ma problemu, bo ja sobie radzę w zakresie wyszukiwania miejscowości i ich przynależności do odpowiedniej parafii. Niech martwią się ci, którzy w dobrej wierze zechcą z niej skorzystać, a zostaną wprowadzeni w błąd.
Mapa pokazuje precyzyjnie tylko współczesny zasięg parafii. Pod wzgledem historycznym jest niewiele warta. Mam kłamać i pisać, ze jest inaczej, żeby komuś polepszyć samopoczucie?

Po raz kolejny, najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy w nie byli w tych okolicach, nie prowadzą tu poszukiwań i nie mają zielonego pojecia o historii i specyfice regionu.
Ostatnio zmieniony pt 28 sty 2011, 18:38 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Zgadzam się, że ideałem byłby podkład map współczesnych opisywanym czasom

Nie zgadzam się do do kwestii poziomu szczegółów i granic
To nie jest narzędzie do tego!

Jeśli chcesz znaleźć np najbliższe danemu punktowi na mapie trzy siedziby parafii w roku X - to nie jest problemem przebieg granic pomiędzy tymi parafiami
wyznaczasz przynajmniej "krótką listę"

i osobie nie mającej pojęcia o danym regionie w XIX wieku jest to bardzo potrzebne moim zdaniem

a że można inaczej..można (np http://koscioly.warszawa.pl)
mi się gęba cieszy bo jest to o czym znacznie dłużej niż rok próbowałem aktywnie zainteresować
"warstwy czasowe"
nie z powodu kolorków:)
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Jeszcze raz powtarzam. To jest wersja beta, która ma nas zapoznać z ideą i zachęcić do zgłoszenia wszelkich uwag oraz propozycji. Zmuszać Ciebie do czytania? Próżny trud. Wtedy sam byś się przekonał w co chcesz "wpakować" ludzi takimi założeniami.

Nie ma nic straconego. Wykaż sie swoją pracą i zrób taką mapę ale już w wersji docelowej. Napewno znajdzie się wielu, którzy wypunktuja błędy. Ja tegoo nie zrobię bo to nie moje tereny.

Pozdrawiam

Janusz
Tomek1973

Sympatyk

Ja proponuję rzecz prostszą i praktyczniejszą. To znaczy mapę, która będzie pokazywała, do jakiej parafii należała dana miejscowość w konkretnym roku - roku wydania "Skorowidza...". Skorowidz był wydany w połowie lat siedemdziesiątych XIX wieku i na początku wieku XX. Głupie? Nierealne? No to pokażmy, jak bardzo jest realne stworzenie mapy dla wszystkich lat. Poniżej przykład z konkretnej parafii:
Oto parafia Gomulin według twórcy mapy, stan na rok 1808:

Gomulin
Gomulin-Kolonia
Dąbrówka
Oprzężów
Żądło
Praca
Majków Duży
Zaborów

To sięgamy do źródeł historycznych i stanu faktycznego.
Parafia Gomulin, rok 1808:

Gomulin
Żądła
Cisowa
Zaborowie

Cóż pozostaje twórcy do poprawki?
- ustalić precyzyjnie rok przyłączenia do parafii Gomulina-Kolonii
- ustalić precyzyjnie rok przyłączenia do parafii Dąbrówki
- ustalić precyzyjnie rok przyłączenia do parafii Żądła/Żądeł
- ustalić precyzyjnie rok przyłączenia do parafii Majkowa Dużego
- ustalić precyzyjnie rok przyłączenia do parafii Oprzężowa
- ustalić precyzyjnie rok przyłączenia do parafii Pracy

Do tego ponadto:
- zaznaczyć na mapie, że wieś Cisowa należała poprzednio do parafii Gomulin.
- współcześnie do tej parafii należy też wieś Żachta, której przynalezność nie jest na mapie zaznaczona.

Oto poprawki, jakie należy uwzględnić. Dotyczą one zaledwie jednej, mikroskopijnej parafii. Parafii, w której na początku XIX wieku byłu 1-3 śluby rocznie. To tylko obrazuje ogrom pracy, jaki należałoby w to przedsięwzięcie włożyć. Nie mam zamiaru się dalej pastwić nad tym projektem, ale jestem pewien, że nigdy nie uzyska on kształtu, jaki był zamiarem jego twórcy. Jest to po prostu niemożliwe, aby ogarnąć wszystkie zmiany w przynależności miejscowości do parafii, zwłaszcza w ostatnich stu latach.
Ja oczywiście nie mam zamiaru przekonywać nikogo do swojego pomysłu ze "Skorowidzem...". Każdy z nas ma przecież swoją wizję rzeczy niedorzecznych i niemożliwych. Serdecznie życzę powodzenia w tworzeniu mapek, wykresów itp. Filozofia, w której miarą wartości dzieła nie jest jego przydatność i odwzorowanie prawdy, a tylko ilość włożonej pracy, jest mi całkowicie obca.

tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”