Romanowska Wanda z d.Grabbs

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

lukas_rom

Romanowska Wanda z d.Grabbs

Post autor: lukas_rom »

Poszukuję jakichkolwiek informacji nt. mamy mojego Taty, która zniknęła bez wieści niedługo po urodzeniu go. Jedyne, co po niej mamy to zdjęcie oraz informację, że nazywała się Wanda Romanowska, nazw panieńskie Grabbs lub Grabs. Ojcem mojego Taty był Władysław Szczur.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Wanda Romanowska z d.Grabbs

Post autor: Arek_Bereza »

gdzie dzieje się akcja, jakie są ramy czasowe ? np. kiedy i gdzie urodził się Twój Tata ?
lukas_rom

Tato urodził się w 1953, z tego co pamiętam w Lubomierzu w dolnośląskim.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

To może zacznij od ustalenia takich najbardziej podstawowych danych uzyskując odpis jego aktu urodzenia z tamtejszego urzędu stanu cywilnego (USC)
warto może dodać, że Władysław Szczur miał wcześniej żonę (z domu Gulis), z którą miał trójkę dzieci (do potwierdzenia).
lukas_rom

Żonę miał raczej po "przygodzie" z Wandą - dlatego właśnie nic się nie możemy od tej strony rodziny dowiedzieć, bo to była wielka tajemnica, po prostu temat tabu. Jak tylko się ktoś coś zapytał, wszyscy nabierali wody w usta.

Owa żona Władysława, z domu Gulis, przybrana matka mojego Taty jeszcze żyje btw; ale nic się od niej nie dowiemy..Jej trójka dzieci (rodzeństwo mojego Taty poprzez ojca Władysława) także wciąż żyje, ale oni też mało wiedzą, a co wiedzą nie powiedzą..
bruno_a

Sympatyk

Post autor: bruno_a »

Najpierw USC to bedziesz miec date i miejsce urodzenia, nazwisko i nazwisko panienskie. Wtedy mozesz zaczac szukac dalej.
lukas_rom

ale jak to sprawdzić w USC? Są jakieś zasoby online?
bruno_a

Sympatyk

Post autor: bruno_a »

Akta urodzen z 1953 r (100 lat od wytworzenia) sa dostepne tylko na drodze urzedowej. Trzeba wystapic do USC o odpis zupelny (nie skrocony) aktu urodzenia.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

możesz to zrobić przez epuap nie wychodząc z domu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”