Serwus
Natrafiłem podczas poszukiwań przodków na kilka przypadków różnych imion i z mniejszą częstotliwością nazwisk dla tych samych osób.
Przykładowo w miejscowości Radłów rodzi się Katarzyna córka Wincentego Ryby i Marianny Kuczek, kilkanaście lat później Katarzyna rodzi syna ale jej rodzice to Józef Ryba i Marianna Kuczek. Kolejne dziecko to już wnuk Wincentego i Marianny. Numery domów się zgadzają i pozostałe dane więc nie ma mowy o pomyłce. Dodam że gdy rodziły się dzieci Katarzyna jej rodzice już nie żyli.
I tutaj moje pytanie czy spotkaliście się z czymś takim? Jeśli tak to skąd taka rozbieżność w imionach, chyba dzieci wiedziały jak rodzice mieli na imię.
Różne imiona i nazwiska
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
MarcinBulaga

Różne imiona i nazwiska
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
Marcin Bulaga
- Krystyna.waw

-
MarcinBulaga

Brałem taką opcję pod uwagę , brałem również inna znana mi z sąsiedztwa, na mojego wujka wszyscy mówili Jan chociaż na imię miał Tadeusz. Najśmieszniejsze było gdy ktoś z poza wsi go szukał i pytano gdzie mieszka Tadeusz Zając, odpowiedź miejscowych była taka że żaden taki tu nie mieszka.
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
Marcin Bulaga
-
Głowacki_Bartosz

Pomylki zdarzaly sie czesto, zwlaszcza w ksiegach zgonow, bazgroly pisane na kolanie. A wiadomo: jak zapiszesz, tak sie wyspisz. Ja indeksuje teraz zgony z XVIII w. - jest tragedia, 60% wpisow nie da sie w ogole powiazac z ksiega urodzen, ktora ktos inny bardzo dobrze zindeksowal. Analizuje teraz ksiege jeszcze raz, slowo po slowie, zeby te nedzne dane mialy jakakolwiek wartosc dla ludu.