Sokoły, Akta metrykalne parafii

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Rokdar

Sympatyk

Sokoły, Akta metrykalne parafii

Post autor: Rokdar »

Dzień dobry!

Aktywnie uczestniczę w wątku Rzączyńscy herbu Ślepowron https://genealodzy.pl/forum-genealogicz ... 8577.phtml , który odnosi się do jednej z najdłuższych gałęzi w moim drzewie.

Z kilkoma forumowiczami zastanawiamy się nad początkami tego rodu. Aby móc kontynuować poszukiwania, potrzebujemy skanów metryk dotyczących osób o nazwisku Rząca lub Rzączyński z XVII i XVIII wieku z parafii Sokoły w województwie podlaskim.

Skontaktowałem się z trzema osobami zajmującymi się indeksami tej parafii. Niestety, dwie osoby, które odpisały (i którym serdecznie jeszcze raz dziękuję) nie są w stanie odpowiedzieć na pytanie: gdzie moglibyśmy znaleść skany metryk z XVII i XVIII wieku? (Wiem, że oryginały są w AD w Łomży)

Oczywistym jest, że sprawdziliśmy Family Search.

Zwracam się więc publicznie do reszty forumowiczów: proszę o pomoc i wszelkie informacje!
Pozdrawiam
Marcin

Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
Robert_Kostecki

Sympatyk

Akta metrykalne parafii Sokoły

Post autor: Robert_Kostecki »

Z tego, co mi wiadomo, to są poszukiwacze, którzy dysponują kopiami metryk z parafii Sokoły. Obecnie ks. dyrektor AD w Łomży nie wyraził zgody na publikowanie i udostępnianie kopii tych metryk. Jak się domyślam, pytanie zadałeś trzem indeksującym, jednak było ono źle sformułowane. Powinno brzmieć - Czy w zindeksowanych księgach parafii Sokoły, XVIII-wieczne metryki dotyczące osób noszących nazwisko Rząca zawierają cechy szlachectwa tych osób. Zastanawiające jest, że w uwagach pod "I" (informacją) indeksujący podawał stan społeczny żony Rzący - szlachcianka, a tego określenia brakuje przy mężu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”