Pawłowska Anna, Warszawa 1897

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Argenida

Sympatyk

Pawłowska Anna, Warszawa 1897

Post autor: Argenida »

Dzień Dobry,

Poszukuję igły w stogu siana, a mianowicie aktu urodzenia mojej prababci Anny Pawłowskiej (II voto Holka). Dzięki uprzejmości USC w Wałbrzychu dostałam odpis zupełny jej aktu zgonu, sporządzonego 7 czerwca 1976 roku.
Wynika z niego, że Anna Holka, nazwisko rodowe Pawłowska, stan cywilny wdowa, urodziła się 25 lipca 1897 roku w Warszawie. Dane rodziców : Ojciec Paweł Pawłowski (nazwisko rodowe - Pawłowski), Matka - Michalina, nazwiska brak.
Podmiot zgłaszający : Kazimierz Woźniak.

Kazimierz Woźniak (1918-1979) był jej synem z pierwszego małżeństwa (z Piotrem Woźniakiem, według wspomnień rodzinnych), znalazłam informacje na jego temat w archiwach Arolsen, link https://collections.arolsen-archives.or ... nt/4688739

Bardzo dziękuję za pomoc
Anna Bazin (z domu Pawłowska :wink:)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Anna Pawłowska, Warszawa 1897

Post autor: Arek_Bereza »

Zamiast pisać o igłach powiedz które warszawskie parafie sprawdziłaś, roboty jest mało z większości są indeksy a reszta w skanotece.
Argenida

Sympatyk

Re: Anna Pawłowska, Warszawa 1897

Arek_Bereza pisze:Zamiast pisać o igłach powiedz które warszawskie parafie sprawdziłaś, roboty jest mało z większości są indeksy a reszta w skanotece.
Dobry wieczór,

Póki co przejrzałam parafie zindeksowane (zakres lat 1895-1899 na wszelki wypadek) :
- św. Jana Chrzciciela
- św. Krzyża, tu mnie zatrzymała Anna Pawłowicz ur. 1895, U696, link : https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 214&zoom=3

ale człowiek ze mnie tępy, co nie zna cyrylicy, więc nie wiem co więcej tam o niej napisano :oops:

- św. Aleksandra
tu jest Anna Pałuska, córka Pawła (i Antoniny a nie Michaliny), U728 link https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 7-0730.jpg

-św. Trójcy
Anna Jaskuła córka Michaliny, ur. lipiec 1895, ale mąż na pieczątce się nie zgadza

-Wszystkich świętych

-Praga MB Loretańskiej

Z parafii niezindeksowanych próbowałam coś znaleźć w parafii Nawiedzenia NMP, ale bezskutecznie :oops:
pstrzel

Sympatyk
Adept

Post autor: pstrzel »

Argenida pisze: ....
- św. Krzyża, tu mnie zatrzymała Anna Pawłowicz ur. 1895, U696, link : https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 214&zoom=3

ale człowiek ze mnie tępy, co nie zna cyrylicy, więc nie wiem co więcej tam o niej napisano :oops:

...
Dziecko podrzucone z niewiadomych rodziców. Imię i nazwisko nadane przy chrzcie. Świadkowie: Rozalia Nowicka, Antoni Janowski, Jakub Makowski (pracownicy szpitala Dzieciątka Jezus). Chrzestni: Teofil Dolar, Paulina Borylanka (?)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Szukałem, ale niestety nie znalazłem.
Ale dobrze rozumiem? Anna Pawłowska, wychodzi potem za Woźniaka a potem za Pawłowskiego (bo ma syna Henryka Pawłowskiego) a potem za Holkę ?
Argenida

Sympatyk

Dziękuję za poszukiwania ! zaczynam podejrzewać, że ta Warszawa to może się wzięła z legendy rodzinnej...aczkolwiek figuruje w akcie zgonu...
Pierwszym mężem Anny Pawłowskiej był Woźniak imieniem ''chyba Piotr'', z tego co rodzina pamięta.
Henryk Pawłowski (ur. 29.11.1929) został zadeklarowany pod panieńskim nazwiskiem matki, z ojcem ''Piotrem bez nazwiska'', albo zmyślonym (z tego co mówi tato), albo może był pogrobowcem ''chyba Piotra" Woźniaka (moja teoria). Urodził się w Radostowie k. Tczewa, bo Woźniaków (albo najpierw samą Annę?) wywiało na północ. Jej drugi mąż miał na nazwisko Holka albo Holko, na imię ''Adam, ale pewności nie ma, nikt nie pamięta'', i mieszkali w Wałbrzychu, tam jest pochowana. Ponoć miała 13 synów, z czego większość z Woźniakiem, tato z bratem przypomnieli sobie imiona kilku stryjków (Kazimierz, Tadeusz, Ludwik, Władysław, Roman), a ja znalazłam na MyHeritage profil taty kuzyna z Woźniaków (syna Romana), ale niestety mi nie odpisuje :(
https://www.myheritage.fr/family-trees/ ... KQPTO6ODLQ
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Zmarła jak rozumiem w 1976, więc podejrzewam, że przy akcie zgonu pojawił się jej dowód osobisty. Więc tej Warszawy nikt nie wymyślił. Choć po wojnie ludzie sobie poprawiali tożsamości z różnych powodów, brało się świadków jechało do Łodzi i wyrabiało nowe papiery na życie :)
Wiem, że szanse nie są duże ale zadzwoniłbym do USC i ewidencji w Wałbrzychu i zapytał czy nie mają może jej koperty dowodowej.
Rozumiem, że po Holce nie ma śladu? Nie zostali razem pochowani ?
Argenida

Sympatyk

Koperty dowodowe sprzed 1978 chyba marne szanse, ale dziękuję za trop.
Po Holce nie ma śladu (zwłaszcza, że nie ma pewności co do imienia...), nie są razem pochowani, wiem, że mieli syna Jerzego, który swego czasu mieszkał w Zabrzu, ale kontakt zaginął. Wraz z Anną pochowany jest Marcin Woźniak, jej wnuk.
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Ślub USC Barłożno 23.08.1935r.Akt 19
Ignacy Holka ,
Anna Wośniak zd.Pawłowska
rodz.Michał Pawłowski ,Michalina Drozdowska
https://www.ptg.gda.pl/language/pl/pomg ... rykalnych/
skan ślubu
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,349290,86
Pozdrawiam
Ela
Argenida

Sympatyk

Och dziękuję bardzo serdecznie, pani Elu !!!
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: puszek »

Argenida pisze:Koperty dowodowe sprzed 1978 chyba marne szanse, ale dziękuję za trop
Moja Babcia zmarła w 1977r. i jej kopertę dowodową odnaleziono (woj. podlaskie).
Bożena
Guerrerosa

Post autor: Guerrerosa »

Right, let's dive into the genealogical abyss. A birth certificate hunt? Sounds like a family tree adventure movie, Indiana Jones style but with more paperwork. I once spent weeks trying to track down my great-uncle's military records, only to find he'd exaggerated his age to enlist. Speaking of uphill battles, finding records can feel like navigating the world of Slope Game , an endless maze of dead ends. Then I realized that I was searching in the wrong archives, and I found the right document.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”