Domumenty funduszu guberni grodzieńskiej, powiat sokólski
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
ewalisowska

Domumenty funduszu guberni grodzieńskiej, powiat sokólski
Witam,
Poszukuję informacji na temat mieszkańców wsi Radunin, woj. Podlaski.
Konkretnie o Antonim Lisowskim i jego ojcu Wincencie Lisowskim i ich rodzinie.
W otchłani internetu natknęłam się na inf. O dok. Które prawdopodobnie znajduja się w zasobach Archiwum w Grodnie mianowicie :
1. dokumenty funduszu Grodzieńskiej gubernialnej państwowej izby, w wykazie pańszczyźnianych chłopów wsi Radunin, powiat sokolski, Białostocki obwód, w roku 1816
2. dokumenty funduszu Inwentarzy posiadłości ziemiańskich, w opisie stanu i położenia pańszczyźnianych chłopów folwarku Radunin, powiat Sokólski w roku 1827 roku
3. opis stanu i położenia chłopów wsi Radunin, folwarku Radunin powiat Sokolski, w 1834 roku
4. dokumenty funduszu Grodzieńskiego gubernialnego zarządzania rolnictwa i państwowych majątków, w wiadomościach o ziemi wsi Radunin państwowej posiadłości Świdziałówka, 16 Ostrowskiego wiejskiego zarządzania powiatu sokólskiego w 1859 roku
5. Spis próśb pańszczyźnianych chłopów wsi Radunin z dnia 27 sierpnia 1865 roku
6. Lista uwłaszczonych chłopów z 1869r
7. Zapis o przesiedleniu na Syberię lata 1904-1915
Bardzo proszę o wskazówki, jak dotrzeć do powyższych dokumentów.
Bede wdzięczna za wszelkie rady i wskazówki jak pozyskac dokumnty,skany.
Pozdrawiam
Ewa Lisowska
Poszukuję informacji na temat mieszkańców wsi Radunin, woj. Podlaski.
Konkretnie o Antonim Lisowskim i jego ojcu Wincencie Lisowskim i ich rodzinie.
W otchłani internetu natknęłam się na inf. O dok. Które prawdopodobnie znajduja się w zasobach Archiwum w Grodnie mianowicie :
1. dokumenty funduszu Grodzieńskiej gubernialnej państwowej izby, w wykazie pańszczyźnianych chłopów wsi Radunin, powiat sokolski, Białostocki obwód, w roku 1816
2. dokumenty funduszu Inwentarzy posiadłości ziemiańskich, w opisie stanu i położenia pańszczyźnianych chłopów folwarku Radunin, powiat Sokólski w roku 1827 roku
3. opis stanu i położenia chłopów wsi Radunin, folwarku Radunin powiat Sokolski, w 1834 roku
4. dokumenty funduszu Grodzieńskiego gubernialnego zarządzania rolnictwa i państwowych majątków, w wiadomościach o ziemi wsi Radunin państwowej posiadłości Świdziałówka, 16 Ostrowskiego wiejskiego zarządzania powiatu sokólskiego w 1859 roku
5. Spis próśb pańszczyźnianych chłopów wsi Radunin z dnia 27 sierpnia 1865 roku
6. Lista uwłaszczonych chłopów z 1869r
7. Zapis o przesiedleniu na Syberię lata 1904-1915
Bardzo proszę o wskazówki, jak dotrzeć do powyższych dokumentów.
Bede wdzięczna za wszelkie rady i wskazówki jak pozyskac dokumnty,skany.
Pozdrawiam
Ewa Lisowska
-
Zbig_Kowalski

- Otrzymał podziękowania: 22 times
Re: Domumenty funduszu guberni grodzieńskiej, powiat sokólsk
.
Ostatnio zmieniony wt 11 sie 2026, 23:31 przez Zbig_Kowalski, łącznie zmieniany 1 raz.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
-
ewalisowska

Panie Zbigniewie,
ogromnie dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedz
Postaram się zdobyć dokumenty, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć żadnych inf. o wymienionych osobach. Radunin i Józefowo należały do parafii Gródek / Królowy Most -niestety dokumenty spłonęły bądź ja nie potrafię ich znaleźć
Stąd moja poszukiwania skierowałam w stronę spisów ludności, może tam odnajdę jakieś ślady.
Pozdrawiam.
Ewa Lisowska
ogromnie dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedz
Postaram się zdobyć dokumenty, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć żadnych inf. o wymienionych osobach. Radunin i Józefowo należały do parafii Gródek / Królowy Most -niestety dokumenty spłonęły bądź ja nie potrafię ich znaleźć
Stąd moja poszukiwania skierowałam w stronę spisów ludności, może tam odnajdę jakieś ślady.
Pozdrawiam.
Ewa Lisowska
-
Zbig_Kowalski

.
Ostatnio zmieniony wt 11 sie 2026, 23:29 przez Zbig_Kowalski, łącznie zmieniany 1 raz.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
-
Albin_Kożuchowski

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Miejscowość Radunin występuje w niektórych spisach parafian szudziałowskich, m.in. w spisie z 1852 i 1865 r. Jest tam nazwisko Lisowski, ale akurat Antoniego i Wincentego nie ma tam zapisanych. Możesz podać jakieś daty dotyczące tych osób? A może jakieś inne dane, które pomogłyby ich "namierzyć" do czasu zdobycia dokumentów z archiwum w Grodnie.
Pozdrawiam AlbinKoz.
-
ewalisowska

Dzień dobry,
Podaje inf. Jakie uzyskałam do tej pory :
Antoni Lisowski ur. 15.12.1884 miejsce urodzenia Radulin, miejsce zamieszkania Józefów- żona Teofila z domu Dąbrowska.
Rodzice Antoniego to Wincenty Lisowski i Wiktoria z domu Ķurza, dat żadnych nie posiadam...
W Raduninie był Wincenty Lisowski, ale miał 2 żony i żadna to nie Wiktoria, czyli nie ta osoba. Już się zastanawiam, czy faktycznie byli z Radunina, ale skoro tam się urodził ich syn...
Pozdrawiam
Ewa Lisowska
Podaje inf. Jakie uzyskałam do tej pory :
Antoni Lisowski ur. 15.12.1884 miejsce urodzenia Radulin, miejsce zamieszkania Józefów- żona Teofila z domu Dąbrowska.
Rodzice Antoniego to Wincenty Lisowski i Wiktoria z domu Ķurza, dat żadnych nie posiadam...
W Raduninie był Wincenty Lisowski, ale miał 2 żony i żadna to nie Wiktoria, czyli nie ta osoba. Już się zastanawiam, czy faktycznie byli z Radunina, ale skoro tam się urodził ich syn...
Pozdrawiam
Ewa Lisowska
-
Albin_Kożuchowski

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Będzie problem. Radunin do 1865 r był w parafii Szudziałowo, potem do 1907 r w parafii Krynki. Nie ma w Krynkach metryki chrztu Antoniego Lisowskiego w 1885r /podajesz dokładną datę urodzenia, więc prawdopodobnie masz metrykę chrztu - jaka parafia?/. Podane pary Wincenty i Wiktoria oraz Antoni i Teofila nie pojawiają się ani w Szudziałowie, ani w Krynkach. Nazwisko żony Wincentego wskazuje, że może to byś wyznanie prawosławne? W każdym razie może gdzieś doszło do przekłamanie w zapisach rodziców. W spisie parafialnym Szudziałowa z 1909r występuje w Raduninie Antoni Lissowski, kawaler lat 24, czyli urodzony ok. 1885 r, ale rodzice inni. A może był to tylko przypadek, że w tym roku urodził się Antoni Lisowski syn Wincentego np. przejazdem i pochodzili w ogóle z innego terenu. Wszystko to tylko przypuszczenia.
Pozdrawiam AlbinKoz.
-
Zbig_Kowalski

.
Ostatnio zmieniony wt 11 sie 2026, 23:29 przez Zbig_Kowalski, łącznie zmieniany 1 raz.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
-
ewalisowska

Datę urodzenia Antoniego posiadam z aktu zgonu z USC, stąd mam informację o jego rodzicach i miejscu urodzenia.
Byłam osobiście w Raduninie- większość wsi to Lisowscy
rozmawiałam z najstarszym żyjącym mieszkańcem, niestety nikt z żyjących nie kojarzy "tych" Lisowskich (ani Antonioniego ani Wincentego i Wiktorii)
Antoni i jego żona mieszkali w Józefowie- ich grób znajduje się na cmentarzu prawosławnym w Gródku.
Kolejny ślad prowadzi na cmentarz prawosławny w Królowym Moście- mam zdjęcie tabliczki z grobu, ale jest bardzo zniszczona i nie mam żadnej pewności, że to grób Wincentego i Wiktorii -podaję link ( Dziewczyny z forum pomogły mi w tłumaczeniu)
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-128065.phtml
Szukam wszelkich dojść, informacji, spisów, gdzie mogłabym znałeś jakiekolwiek informację o Wincentym i Wiktorii, na metryki nie mam raczej szans.
Rozważałam wariant, że byli katolikami, może małżeństwo mieszane, prawosławni - wszystkie opcje brałam pod uwagę, bardzo chciałam poznać ich losy i historię.
Dziękuję za wszelkie inf.
Pozdrawiam.
Ewa
Byłam osobiście w Raduninie- większość wsi to Lisowscy
Antoni i jego żona mieszkali w Józefowie- ich grób znajduje się na cmentarzu prawosławnym w Gródku.
Kolejny ślad prowadzi na cmentarz prawosławny w Królowym Moście- mam zdjęcie tabliczki z grobu, ale jest bardzo zniszczona i nie mam żadnej pewności, że to grób Wincentego i Wiktorii -podaję link ( Dziewczyny z forum pomogły mi w tłumaczeniu)
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-128065.phtml
Szukam wszelkich dojść, informacji, spisów, gdzie mogłabym znałeś jakiekolwiek informację o Wincentym i Wiktorii, na metryki nie mam raczej szans.
Rozważałam wariant, że byli katolikami, może małżeństwo mieszane, prawosławni - wszystkie opcje brałam pod uwagę, bardzo chciałam poznać ich losy i historię.
Dziękuję za wszelkie inf.
Pozdrawiam.
Ewa
Re: Domumenty funduszu guberni grodzieńskiej, powiat sokólski
Czy ktoś wie, czy zachowały się spisy (skazki) z okolic Wołkowyska (Mścibów) z XVIII i XIX wieku, i gdzie się teraz znajdują?
Zofia
Zofia
-
Zbig_Kowalski

Re: Domumenty funduszu guberni grodzieńskiej, powiat sokólski
.
Ostatnio zmieniony wt 11 sie 2026, 23:04 przez Zbig_Kowalski, łącznie zmieniany 1 raz.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig