Szczekociny akta ślubów

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

semc_anetka

Sympatyk

Szczekociny akta ślubów

Post autor: semc_anetka »

Dzień dobry
Poszukuję aktów ślubów z lat 1790-1808 z Szczekocin. Teoretycznie są dostępne w księdze 1666-1807. Niestety spis kończy się na roku 1790.
Może ktoś wie czy są dostępne w jakimś archiwów itp.
Aneta
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Szczekociny akta ślubów

Post autor: Brozek_Oskar »

Ja ich niestety jeszcze nie znalazłem. Tez bardzo potrzebuję. Jednak jest notatka, że już w 1853 roku brakowało metryk ślubów z lat 1791-1808 w księdze "trzeciej". Możliwe, że w wyniku rozbiorów prowadzono je gdzieś w sąsiedniej parafii.

To co jest na razie na genetece wymaga jeszcze uzupełnień indeksacji, więc może tam się jeszcze jakieś ślady znajdą.

Pozdrawiam serdecznie
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Andrzej_Żak

Sympatyk

Szczekociny akta ślubów

Post autor: Andrzej_Żak »

Witam
Potwierdzam to co napisał Oskar. Ja również pilnie, dla pełnego potwierdzenia swoich przypuszczeń dotyczących losów mojej 4xprababci Urszuli potrzebuję metryki ślubu z około 1795 roku. Niestety w Archiwum Diecezjalnym w Kielcach nie ma odpisu ksiąg zaślubin z lat 1791-1808 z parafii szczekocińskiej. To już wzmiankowano sporządzając skorowidz w 1853 roku. Jedyna szansa jeszcze na znalezienie informacji to archiwum parafialne w Szczekocinach. Nie wiem jak się mają jego zasoby (3 września 1939 roku podczas bombardowań najeźdźcy niemieckiego miasto zostało w znacznym stopniu zniszczone, być może ucierpiało także archiwum kościelne).
Jakiś czas temu pisałem e-mail do parafii z prośbą o informacje dotyczące metryk zgonów moich pradziadków. Niestety nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Być może zachowały się wspomniane na wstępie księgi. Trzeba by było zapytać.
Pozdrawiam
Andrzej
semc_anetka

Sympatyk

Szczekociny akta ślubów

Post autor: semc_anetka »

W archiwum parafialnym nie ma. Parafia posiada księgi od roku 1856.
Aneta
bruno_a

Sympatyk

Szczekociny akta ślubów

Post autor: bruno_a »

Te akta byly juz zaginone w 1853r i wg mnie nie ma juz szans na ich odnazlezienie. Jak juz wspomniano parafia ma akta od 1856 r.
Głowacki_Bartosz

Sympatyk
Adept

Szczekociny akta ślubów

Post autor: Głowacki_Bartosz »

Dlatego jeszcze raz apel do indeksujacych wybrakowane ksiegi, by w uwagach wpisywac np. nazwiska swiadkow. Kazda wzmianka, informacja jest na wage zlota.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”