Dlaczego prababcia nie wyszła za mąż?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

AdamKolacz

Sympatyk

Post autor: AdamKolacz »

Zaczął mnie niedawno nurtować pewien fakt. Mianowicie, moja praprababcia i jej życie rodzinne. Urodzona w 1889 w małej wiosce na Podlasiu, już w 1908, w wieku 19 lat, została sierotą. Miała dwóch starszych braci.
Jak wynika z moich dotychczasowych badań nad drzewem genealogicznym, kobiety w dużej większości wychodziły za mąż mniej więcej do 24 roku życia. Wspomniana praprababcia nie wyszła za mąż aż do 1926 roku. I to z pewnego przymusu gdyż urodziło się nieślubne dziecko z 11 lat młodszym mężczyzną. Wcześniej, w 1915 roku w Warszawie, urodził się, z ojca nieznanego, mój pradziadek.
Co mogło przytrzymywać tę kobietę przed zawarciem małżeństwa, co było wręcz normą?

Adam
mientras

Sympatyk

Post autor: mientras »

Jak mogła wyjść za mąż skoro ojciec był nieznany :-)
AdamKolacz

Sympatyk

Post autor: AdamKolacz »

Nie chodzi mi o to czemu nie wyszła za mąż za ojca nieślubnego dziecka (bo takie dzieci się zdarzały bardzo często), tylko czemu nie wyszła za mąż w ogóle, ani przed ani po dziecku.
GZZuk

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: GZZuk »

Brak posagu?

Zofia
Ostatnio zmieniony pn 18 sie 2025, 17:52 przez GZZuk, łącznie zmieniany 1 raz.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Mało wiemy o tej rodzinie ( bark skanów i genalogii tej rodziny), ale widać, że z małej wioski na Podlasiu wyjechała do Warszawy. Zapewne musiała iść na służbę, bo była uboga, a tam zaszła w ciążę i urodziła nieślubne dziecko, co było dość częste). Z każdym rokiem jej szanse na zamążpójście malało w tej sytuacji. Nie na[isałeś kim był ten jej mąż z 1926 r, ale może był to wdowiec i potrzebował żony do wychowania swoich dzieci i prowadzenie domu. Pamiętaj o zwyczajach z XIX i początków XX wieku, gdy mężczyźni nie zajmowali się prowadzeniem domu i posiadanie żony było koniecznością. W mojej rodzinie Galskich znalazła się zubożała szlachcianka Kaczyńska, która po śmierci matki z siostrą zamieszkała w Warszawie jako służąca. Potem poślubiła młynarza, a siostra Niemca. Tak jak pisze Zofia brak posagu stawiał kobietę w gorszej sytuacji matrymonialnej.

Pozdrawiam
Janka
niki.ix

Sympatyk

Post autor: niki.ix »

Małżeństwa były normą. Ale małżeństwa były aranżowane. I różnie bywało. Raz kobieta trafiła lepiej, raz gorzej.
Może bracia nie chcieli żeby źle trafiła i pozwolili jej samej o sobie decydować, a prababci się do małżeństwa nie spieszyło. Ale bardziej prawdopodobne jest to, że starsi bracia wykorzystywali młodszą siostrę. Traktowali ją jak darmową służącą i niańkę do dzieci. I tak sobie żyła aż trafiła się okazja wyjazdu z której skorzystała.

pozdrawiam
Anka
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Siostra mojej babci też nie wyszła za mąż. Po śmierci siostry, wychowywała osierocone dzieci i prowadziła gospodarstwo szwagrowi. Własnych dzieci, co prawda, nie miała, ale za mąż nie wyszła.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”