Poszukuję spisów ludności z XVII wieku na Pomorzu

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kukawka_stanisław

Sympatyk

Poszukuję spisów ludności z XVII wieku na Pomorzu

Post autor: Kukawka_stanisław »

Dzięki życzliwości pasjonatów historii Kaszub i Kociewia dotarłem do spisów ludności podatku pogłównego 1662. Inne spisy, do których dotarłem, podają liczby, a nie osoby (szczególnie w odniesieniu do królewszczyzn). Mnie interesuje wieś Wętfie (parafia Drzycim, powiat Świecie). Spis 1590 podaje liczbę dzierżawców, ogrodników, karczmarza i ogólną sumę podatku. Z kolei spis 1682 podaje liczbę osiadłych "morgów" (włók?) i sumę podatku. Spis z 1662 jest wyjątkowy; podani są konkretni ludzie: imiona (po części też nazwiska) sołtysa, karczmarza, gburów, ogrodników (i nie tylko), ich żon, dzieci w wieku powyżej 10 lat i osób pozostających w gospodarstwach (krewnych, komorników, pracowników najemnych). Ułomnością jest brak kompletu nazwisk. Dokument mieści się w luce ksiąg parafialnych dla Drzycimia (1650-1694). Luka taka obejmuje przynajmniej jedno pokolenie przodków. Dokumenty takie jak ten z 1662 mogą ją wypełnić. Ja znalazłem w nim swój błąd w domniemanym przodku, choć powstały w to miejsce dwie inne możliwości, których nie mogę rozstrzygnąć.
Może ktoś dotarł do jakichś innych dokumentów podatkowych, prawnych, kościelnych bądź innych, gdzie podani są mieszkańcy poszczególnych wsi (zwłaszcza królewszczyzn) z terenów Pomorza z XVII wieku. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i sugestie. Zapewne dotyczy to i innych poszukiwaczy przodków na Pomorzu, gdzie księgi parafialne z XVII wieku są rzadkie.
Pozdrawiam Stanisław Kukawka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”