Piotr Świtaj Myszyniec Stary - starsi przodkowie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ŚwitajB

Piotr Świtaj Myszyniec Stary - starsi przodkowie

Post autor: ŚwitajB »

Na początku chciałbym pozdrowić wszystkich użytkowników czytających ten post, a w szczególności osoby, które przez lata tworzyły ten portal, umożliwiając tysiącom Polaków badania genealogiczne swoich rodzin. Wiedza i informacje, które są tutaj dostępne, to istna skarbnica; należą się wam wielkie podziękowania.

Przechodząc do tematu - poszukuję swoich starszych przodków, 7 pokolenia i dalej. Już od miesiąca układam drzewo genealogiczne mojej rodziny, udało mi się zebrać dosyć sporą bazę danych i dotrzeć do pradziadka oraz prapradziadka, ale napotkałem trudności z wyszukiwaniem dalszych informacji. Przeszukałem mnóstwo skanów z ksiąg, dostępne portale, a także użyłem wyszukiwarki na tym forum - niestety, bez skutku. Jestem pewien na 100%, że mój pradziadek nazywał się Stanisław Świtaj, poślubił Annę Szmigiel/Śmigiel. Jego rodzina zamieszkiwała Myszyniec Stary. Na 99% mam pewność, że jego ojciec nazywał się Piotr Świtaj, a matka Anna z Zapadków. Problem pojawia się następujący - w Myszyńcu Starym żyły dwa rody Świtajów, niespokrewnione ze sobą. Powstały nawet lokalne określenia, mające rozróżnić który Świtaj jest od kogo (moi byli "Świtaje od grzybków", bo mieszkali bliżej lasu). Przeszukując metryki mam więc często problem w ustaleniu rzeczywistego pokrewieństwa z daną osobą o tym nazwisku. Problem powiększa się jeszcze bardziej, bo "tamci" Świtaje też mieli Stanisława i to w podobnym wieku, w dodatku jego ojciec też nazywał się Piotr!
W każdym razie - udało mi się dotrzeć do ojca Stanisława - Piotra Świtaja, który poślubił Annę Zapadkę. Umarł w 1918 r. i wiadomo także, że jego ojciec miał na imię... a jakże, Piotr Świtaj. Natomiast matka - Katarzyna Soliwoda. Dalszych informacji brak lub ja nie potrafię do nich dotrzeć. Liczę na to, że może na ten wątek trafi ktoś biegły w genealogii Kurpi z Myszyńca i okolic albo ktoś, kto ewentualnie posiada rozleglejszą wiedzę, niż ja, i potrafi doszperać się do informacji, które mogłem przeoczyć.

Nazwiska, które również są w moim drzewie: Szmigiel/Śmigiel, Domian, Bors, Godek, Klimek, Deptuła, Myszka, Brzeziak.
Parafie: Myszyniec, Kadzidło, Lipniki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”