A więc jednak trochę ,,niespodziewany koniec lata z Grażyną" - oto informacje z aktu zgonu Andrzeja Krzesińskiego (czy to ten dziadek?): par. Stanisławów - Andrzej Krzesiński zmarł 11.08.1903 roku mając lat 63 ; robotnik, żonaty, z Krakowa, (bliżej nieznana/y nie wiadomo, czy to dotyczy żony, czy jego ale zapis jest po słowie uxoris - żonaty); przyczyna zgonu: pneumonia - płuca.
I jak to się mówi - badania trwają, brawo Grażyna!
Iredyński
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Dziękuję za brawa ale jeszcze nie schodzę ze sceny, bo sporo jest do odszukania - Kraków czeka....
Ale w ramach "trwających badań" przyjrzałam się bliżej metrykom dostępnym w Genetece. Przyznaję, że dobrze byłoby gdyby ktoś jeszcze na nie spojrzał a najlepiej przetłumaczył.
Antoni ma dopisek o ojcostwie Andrzeja Krzesińskiego ale Marcella przy swoim ślubie w 1924 roku występuje jako Marcella Krzesińska Iredenko (zapis Trydenko to błąd) córka Marii.
Prawdziwy cymes to chrzty dzieci Stanisławy (najstarszej siostry Antoniego) oto w 1914 jest ona Stanisławą Krzesińską córką Andrzeja i Marii Iredenko; w 1918 przy chrzcie Adama matka to Stanisława Irydenko Krzesińska
tylko przy chrzcie Bronisława w 1915 rodzice to Kazimierz Schweisser i Stanisława Iredenko.
Sądzę, że Zofia też była córką Andrzeja Krzesińskiego - nie ma jej metryki a akt ślubu jest jak dla mnie słabo czytelny. Urodziła się przed ślubem matki z Filipem Hartzem i została przez niego uznana ale....
Wygląda na to, że ojcem nie był Kapusto - jak mawiał Ireneusz Iredyński - ale jednak Antoni, którego nazwisko powinno zaczynać się na K...
Wracam do poszukiwań, żeby te koraliki nanizały się na jakiś sznureczek.
Ale w ramach "trwających badań" przyjrzałam się bliżej metrykom dostępnym w Genetece. Przyznaję, że dobrze byłoby gdyby ktoś jeszcze na nie spojrzał a najlepiej przetłumaczył.
Antoni ma dopisek o ojcostwie Andrzeja Krzesińskiego ale Marcella przy swoim ślubie w 1924 roku występuje jako Marcella Krzesińska Iredenko (zapis Trydenko to błąd) córka Marii.
Prawdziwy cymes to chrzty dzieci Stanisławy (najstarszej siostry Antoniego) oto w 1914 jest ona Stanisławą Krzesińską córką Andrzeja i Marii Iredenko; w 1918 przy chrzcie Adama matka to Stanisława Irydenko Krzesińska
tylko przy chrzcie Bronisława w 1915 rodzice to Kazimierz Schweisser i Stanisława Iredenko.
Sądzę, że Zofia też była córką Andrzeja Krzesińskiego - nie ma jej metryki a akt ślubu jest jak dla mnie słabo czytelny. Urodziła się przed ślubem matki z Filipem Hartzem i została przez niego uznana ale....
Wygląda na to, że ojcem nie był Kapusto - jak mawiał Ireneusz Iredyński - ale jednak Antoni, którego nazwisko powinno zaczynać się na K...
Wracam do poszukiwań, żeby te koraliki nanizały się na jakiś sznureczek.
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Na skorowidze ksiąg metrykalnych wiele razy już narzekaliśmy. Tym razem jednak okazały się być bardziej przydatne niż mogliśmy się spodziewać, bo dały odpowiedź na pytanie postawione przez Andrzeja75.
Akt chrztu Jakuba Irdenka jest zapisany dwa razy, drugi raz jako Jakub Krzesiński recte Irdenka, dane aktu są identyczne. Tak więc pierwsze dziecko Marii i Andrzeja Krzesińskich urodziło się w 1888 roku.
Grażyna
Akt chrztu Jakuba Irdenka jest zapisany dwa razy, drugi raz jako Jakub Krzesiński recte Irdenka, dane aktu są identyczne. Tak więc pierwsze dziecko Marii i Andrzeja Krzesińskich urodziło się w 1888 roku.
Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Cierpliwie zbieramy rodzinne wpisy metrykalne, dziś dodałem przesłany przez Grażynę wpis zgonu Andrzeja Krzesińskiego par. Stanisławów rok 1903 - w albumie fotografii/skanów wpisu ukazuje się jako 4-ty, można powiększyć znacznie:
https://narodowa.pl/exhibits/genealogia ... iredynski/
Tadeusz
https://narodowa.pl/exhibits/genealogia ... iredynski/
Tadeusz