Księgi ziemskie krakowskie

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

prodwin

Sympatyk

Post autor: prodwin »

Dzień dobry, mam pytanie czy orientują się Państwo czy w księgach ziemskich krakowskich znajdę umowy dzierżawy z końca XVIII w.? Chodzi dokładnie o powiat lelowski. Te księgi są udostępnione online w AN Kraków ale zanim zacznę to przeglądać chciałbym się upewnić czy takie dokumenty odnajdę tam czy może mam szukać gdzieś indziej?
Pozdrawiam
Piotr Boratyński
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Dzierżawy to raczej w grodzkich krakowskich. W serii "Inscriptiones" roboracja umowy i rozliczenie, a w serii "Protocolla transactionum" chyba sama treść umowy. Ale lepiej się niech wypowie ktoś pracujący regularnie na księgach krakowskich.
Bartek
prodwin

Sympatyk

Post autor: prodwin »

Dziękuję za wskazówkę. Teraz zauważyłem, że wczoraj do Skanoteki dodano „Zbiór indeksów do staropolskich ksiąg sądowych województwa krakowskiego i powiatu pilzneńskiego województwa sandomierskiego”. Czyli są indeksy ksiąg ziemskich i grodzkich co znacząco ułatwi mi poszukiwania.
Pozdrawiam
Piotr Boratyński
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”