Witam szanowne Państwo!
Piszę przez tłumacza, dlatego mogą być nieścisłości, przepraszam.
Miałam szczęście otrzymać autobiografię krewnego, który został rozstrzelany w 1938 r. Autobiografia Aleksandra Pietrowa, syna szlachcica Andrzeja Wasiljewicza Pietrowa (https://imgur.com/IbI2X9S):
Urodziłem się w 1895 r. w Białymstoku, gdzie ojciec w tym czasie pracował na kolejach poleskich jako starszy konduktor. Ojciec pochodził z mieszczan miasta Kobrynia, guberni grodzieńskiej; został przypisany do Czartoryjskiego Towarzystwa Chłopskiego w ramach przesiedlenia do Czartoryjska. Matka była Niemką — kolonistką guberni wołyńskiej. Po tym, jak ojciec ucierpiał w katastrofie kolejowej, przeprowadził się na stałe do miasteczka Czartoryjsk, gdzie otrzymał posadę sprzedawcy w sklepie winiarskim, zastawiwszy w lombardzie odszkodowanie za kalectwo. Kiedy miałem 6 lat, matka zmarła, a ojciec ożenił się powtórnie z chłopką z powiatu dubieńskiego, guberni wołyńskiej, która surowo obchodziła się z pozostałymi sierotami. Starszy brat i siostra sami opuścili dom, a mnie w wieku 10 lat ojciec wysłał do wuja Leonida (Wasiljewicza) Pietrowa (rozstrzelanego w 1918 r. w Klińcach, guberni czernihowskiej, jako bolszewika, który wstąpił do partii w 1917 r. w Klińcach) do miasta Kowla. Tam wuj pracował jako tragarz w Głównym Magazynie w Kowlu, jego żona i starsza córka zajmowały się praniem bielizny u siebie w domu dla żołnierzy 4., 2. i 8. batalionu rezerwowego.
…
Zostałem osadzony w więzieniu w Rydze po lipcowym wystąpieniu przeciwko Kiereńskiemu pod zarzutem zdrady ojczyzny i wolności oraz pod zarzutem szpiegostwa na rzecz Niemiec, jako bolszewik od 19 lipca 1917 r. 7 sierpnia zostałem uwolniony przez wycofujące się wojska przy oddaniu Rygi.
A więc mam pytania:
1. Czy istnieją spisy (a może i akta) członków PPS Lewica i gdzie ich szukać?
2. Pytanie dotyczące Rygi (może ktoś się spotkał) — gdzie szukać sprawy, jeśli taka istniała?
Polska Socjalistyczna Partia Lewica
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
O_H_Blokhina

Polska Socjalistyczna Partia Lewica
Oksana Ihnatiuk (z domu Tytuchenko).
Wyszukaj unikalnych przewoźników z mojej rodziny: Paul (Białystok), Bożko(Warszawa), Kermik (Kermick) Wszystkie kierownice z czasów Imperium Rosyjskiego. Studiujemy genealogię.
Wyszukaj unikalnych przewoźników z mojej rodziny: Paul (Białystok), Bożko(Warszawa), Kermik (Kermick) Wszystkie kierownice z czasów Imperium Rosyjskiego. Studiujemy genealogię.
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
RE: Polska Socjalistyczna Partia Lewica
Zadałbym te pytania pod adresem ГАРф https://statearchive.ru/ oraz zorientował się archiwaliach ryskich. To jeśli chodzi o elementy historyczne źyciorysu. Nazwisko Pietrow, jako szlacheckie wydaje się popularne, ale warto zajrzeć do inwentarzy F. 1343 RGIA, aby zobaczyć w jakich guberniach była taka szlachta. Chyba, źe chodzi o osobę posiadającą szlachectwo osobiste, a nie dziedziczne. Poza tym kilka faktów tu podanych skłania do kwerendy metrykalnej.