Witam. Jakiś czas temu dowiedziałem się, że wujek mojego pradziadka brał udział w wojnie polsko-ukraińskiej o Lwów i Galicję Wschodnią w składzie UHA, czyli sił zbrojnych Zachodnioukraińskiej Republiki Ludowej. Nazywał się Jurij Żupnyk(często w polskich dokumentach nazwisko zapisywano jako Żupnik) ur.1898 r. we wsi Młodiatyn/Mołodiatyn, na Kołomyjszczyźnie, wtedy to było województwo stanisławowskie, dzisiaj obwód iwanofrankiwski. Zmarł w 1957 roku w Worochcie.
Przeglądając bibliotekę Polona natrafiłem na artykuł z ukraińskiej gazety Swoboda, gdzie napisano o rozpoczęciu głodówki przez więźniów politycznych-działaczy ZURL uwięzionych w Kołomyji, gdzie wzmiankowany jest Jurij Żupnyk.
Chciałbym znaleźć jakąś listę ówczesnych więźniów kołomyjskiego więzienia, gdzie byłyby np. daty urodzenia itp. Chcę się upewnić czy to on.
Lista działaczy ZURL uwięzionych w Kołomyji
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Salamon_Michał

- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
RE: Lista działaczy ZURL uwięzionych w Kołomyji
W tej sprawie powinien Pan napisać bezpośrednio do archiwum stanisławowskiego (obecnie Iwanofrankiwsk), ponieważ Kołomyja leży w granicach tego obwodu https://if.archives.gov.ua/contact/