Witam serdecznie,
od dłuższego czasu nosiłem sie z zamiarem odszukania informacji o moich przodkach jednakże jak czesto bywa w takich przypadkach niewiedza gdzie szukać i właściwie czego doprowadziła mnie do zaprzetania jakichkolwiek działań w tym kierunku. Przypadkiem (lub nie) trafiłem tutaj i mam nadzieje ze moz ktoś kto zajmuje sie tym tematem pomoże mi w tym.
Chodzi właśnie o nazwisko Koczanowski i informacje z nim związane.
Wiem tylko tyle ze nazwisko może mieć coś wspólnego z bojarem litewskim Koczanem adoptowanym podczas unii horodelskiej przez wojewode poznańskiego Sędziwoja z Ostroga oraz sędzia poznańskiego Mikołaja z Czarnkowa ale czy rzeczywiście tak jest-nie wiem.
Kwestia kolejna to herb rodzinny. Jakia jest szansa ze moje nazwisko rodowe ma herb i gdzie moge go znaleźć. Odnalazłem w odmętach internetu kilka wersji. azwisko Koczanowski sygnowane było herbami Lubicz, Stzemię i Nałęcz zatem który (o ile wogóle jest) mój ?
Następnie to sprawa przodów blizszych czy tez tzw drzewa genealogicznego. Gdzie mogłbym znależć oich przodków lub czy tez istnieje jakaśorganizacja trudniąca sie odnajdywaniem przodków. Jeśli tak prosze o sprawdzone adresy.
Dziękuję i pozdrawiam.
Nazwisko Koczanowski
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Koczanowski_Michał
- Ewa_Szczodruch

Witaj Michale
Może tak:
1. tu masz rozmieszczenie nazwiska w Polsce w 1992 roku w województwach zgodnie z poprzednim podziałem administracyjnym:
Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie
Koczanowski 81 Wa:4, JG:2, Ki:21, Kr:19, Łd:3, Op:4, Rz:4, Sz:5, Ta:13, Wb:3, Wr:3
2. a tu etymologię nazwiska według 'słownika 'Nazwiska Polaków' prof. Kazimierza Rymuta:
Koczanowski 1443 ( data pierwszego zapisu w źródłach ) - od nazwy miejscowej Kaczanów, Kaczanowo, Koczanów ( kilka wsi ).
Na razie tyle, z pewnością jeszcze ktoś się odezwie...
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Może tak:
1. tu masz rozmieszczenie nazwiska w Polsce w 1992 roku w województwach zgodnie z poprzednim podziałem administracyjnym:
Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie
Koczanowski 81 Wa:4, JG:2, Ki:21, Kr:19, Łd:3, Op:4, Rz:4, Sz:5, Ta:13, Wb:3, Wr:3
2. a tu etymologię nazwiska według 'słownika 'Nazwiska Polaków' prof. Kazimierza Rymuta:
Koczanowski 1443 ( data pierwszego zapisu w źródłach ) - od nazwy miejscowej Kaczanów, Kaczanowo, Koczanów ( kilka wsi ).
Na razie tyle, z pewnością jeszcze ktoś się odezwie...
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
-
Koczanowski_Michał
-
Koczanowski_Michał
Panie Michale.
Przy tylu liniach różnych herbow na początek musi Pan w oparciu o posiadane dokumenty cofac się w tył szukając nastepnych.
Może uda się w ten sposób cofnąć do okresów jakie obejmują herbarze i trafi Pan na swoich.
Na początek trzeba ustalic jaka to linia i jaki herb.
Prosze tez zwrócic uwage na nazwiska panieńskie zon!
Czasami jak nie mozna iśc za swoimi pomagaja te własnie nazwiska.
Prosze sprawdzic je także w herbarzach.
Co do róznych dat to czasami tak bywa.A moze to data urodzenia i inna bo chrztu?
Stefan
plisst@poczta.onet.pl
Przy tylu liniach różnych herbow na początek musi Pan w oparciu o posiadane dokumenty cofac się w tył szukając nastepnych.
Może uda się w ten sposób cofnąć do okresów jakie obejmują herbarze i trafi Pan na swoich.
Na początek trzeba ustalic jaka to linia i jaki herb.
Prosze tez zwrócic uwage na nazwiska panieńskie zon!
Czasami jak nie mozna iśc za swoimi pomagaja te własnie nazwiska.
Prosze sprawdzic je także w herbarzach.
Co do róznych dat to czasami tak bywa.A moze to data urodzenia i inna bo chrztu?
Stefan
plisst@poczta.onet.pl