Nazwisko Koczanowski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Koczanowski_Michał

Nazwisko Koczanowski

Post autor: Koczanowski_Michał »

Witam serdecznie,

od dłuższego czasu nosiłem sie z zamiarem odszukania informacji o moich przodkach jednakże jak czesto bywa w takich przypadkach niewiedza gdzie szukać i właściwie czego doprowadziła mnie do zaprzetania jakichkolwiek działań w tym kierunku. Przypadkiem (lub nie) trafiłem tutaj i mam nadzieje ze moz ktoś kto zajmuje sie tym tematem pomoże mi w tym.

Chodzi właśnie o nazwisko Koczanowski i informacje z nim związane.
Wiem tylko tyle ze nazwisko może mieć coś wspólnego z bojarem litewskim Koczanem adoptowanym podczas unii horodelskiej przez wojewode poznańskiego Sędziwoja z Ostroga oraz sędzia poznańskiego Mikołaja z Czarnkowa ale czy rzeczywiście tak jest-nie wiem.

Kwestia kolejna to herb rodzinny. Jakia jest szansa ze moje nazwisko rodowe ma herb i gdzie moge go znaleźć. Odnalazłem w odmętach internetu kilka wersji. azwisko Koczanowski sygnowane było herbami Lubicz, Stzemię i Nałęcz zatem który (o ile wogóle jest) mój ?

Następnie to sprawa przodów blizszych czy tez tzw drzewa genealogicznego. Gdzie mogłbym znależć oich przodków lub czy tez istnieje jakaśorganizacja trudniąca sie odnajdywaniem przodków. Jeśli tak prosze o sprawdzone adresy.

Dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Michale :D

Może tak:

1. tu masz rozmieszczenie nazwiska w Polsce w 1992 roku w województwach zgodnie z poprzednim podziałem administracyjnym:

Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie

Koczanowski 81 Wa:4, JG:2, Ki:21, Kr:19, Łd:3, Op:4, Rz:4, Sz:5, Ta:13, Wb:3, Wr:3

2. a tu etymologię nazwiska według 'słownika 'Nazwiska Polaków' prof. Kazimierza Rymuta:

Koczanowski 1443 ( data pierwszego zapisu w źródłach ) - od nazwy miejscowej Kaczanów, Kaczanowo, Koczanów ( kilka wsi ).

Na razie tyle, z pewnością jeszcze ktoś się odezwie...

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Koczanowski_Michał

Bardzo dziękuje, jest to niewątpliwie jakaś pomoc.
Koczanowski_Michał

Mam pewien problem z stalaniem daty urodzenia dziadka. Na kazdym dokumęcie jest inna data urodzenia. Czym jest to spowodowane ?
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Panie Michale.

Przy tylu liniach różnych herbow na początek musi Pan w oparciu o posiadane dokumenty cofac się w tył szukając nastepnych.
Może uda się w ten sposób cofnąć do okresów jakie obejmują herbarze i trafi Pan na swoich.
Na początek trzeba ustalic jaka to linia i jaki herb.
Prosze tez zwrócic uwage na nazwiska panieńskie zon!
Czasami jak nie mozna iśc za swoimi pomagaja te własnie nazwiska.
Prosze sprawdzic je także w herbarzach.
Co do róznych dat to czasami tak bywa.A moze to data urodzenia i inna bo chrztu?

Stefan
plisst@poczta.onet.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”