Tatarzy wśród przodków - jak potwierdzić lub zaprzeczyć?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mariakz

Post autor: mariakz »

Kamil0123 pisze:NO ja akurat mam dwie rodziny przodków ,tatarskie od wieków osiedlone w łódzkim w trzech parafiach .Mam pełne dane . Moja mama jest tatarką .Inne rodziny łódzkie prowadzimy wraz z regionalistami łódzkimi.

Pozdrawiam

Kamil

Hej, a które to parafie? Czy masz jakąś wiedzę na temat Tatarów w Stobiecku (ok. Radomska)?
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Waldemar_Stankiewicz pisze:Witam!
W Bibliotece Kresowej znajduje się pozycja Spisu rewizyjnego parafii Troki z 1858 roku zawierająca dane ludności określanej wówczas jako Karaimi. Są to rodziny tatarów krymskich których przodkowie zostali sprowadzeni w XIV/XV wieku na terytorium WKL przez władców Litwy. Osadzeni zostali w Trokach, to tam było centrum administracyjne WKL, zamek książąt istnieje do dziś. Z czasem zakładali rodziny a ich potomkowie zasiedlali nadania książęce w bliższej i dalszej okolicy. Znani ze swojej odwagi, nieprzekupni służyli jako gwardia przyboczna władców. Mieli nadane prawa i wolności gwarantujące im swobody obywatelskie również po Unii Litwy z Polską.
Pozycja do pobrania spod: https://kresy.genealodzy.pl/METRYKI/tro ... m/1858.zip
Plik ZIP po rozpakowaniu do odczytu w formacie DjVu. Reprodukcje stron w języku rosyjskim.
Pozdrawiam, Waldemar
Karaimów w żaden sposób nie można identyfikować z Tatarami Krymskimi! To dwie odrębne grupy pod względem pochodzenia i wyznania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”