Poszukuję metryki zgonu Franciszek Pasiński syn Jakuba

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Mirosław_Pogoń

Poszukuję metryki zgonu Franciszek Pasiński syn Jakuba

Post autor: Mirosław_Pogoń »

Dzień dobry
Potrzebuję pomocy w odnalezieniu metryki zgonu żandarma żandarmerii polowej biorącego udział w wojnie polsko-bolszewickiej. W publikacji z 1934 roku „Lista strat Wojska Polskiego. Polegli i zmarli w wojnach 1918-1920” pod pozycją nr 29336 zamieszczonego wykazu znajduje się Franciszek Pasiński, zmarły 29 marca 1920 roku w VI. Wielkopolskim Szpitalu Polowym. Metryki zgonu miały się znajdować we właściwej terytorialnie kurii. Szpital ten na przełomie 1919/1920 roku stacjonował w Łucku. Podlegał dowództwu Frontu Wołyńskiego. Dokumentacja szpitala polowego znajdująca się w Centralnym Archiwum Wojskowym kończy się na styczniu 1920 roku. Zmarłym w tym szpitalu wpisywano miejsce zgonu Łuck, natomiast jemu i kilku jeszcze osobom którzy zmarli później zapisano w wykazie miejsce śmierci: VI Szpital Polowy. Prawdopodobnie wynikało to ze zmiany miejsca stacjonowania.
Przeszukałem metryki dostępne online parafii z dekanatu łuckiego: Jałowicze, Torczyn i Kołki oraz parafii wojskowej. Bez skutku.
Nie wiem co mogę jeszcze zrobić w celu odszukania metryki lub miejsca zgonu? Będę wdzięczny za pomoc/sugestie.
Andrzej75

Sympatyk

Re: Poszukuję metryki zgonu Franciszek Pasiński syn Jakuba

Post autor: Andrzej75 »

Mirosław_Pogoń pisze: Metryki zgonu miały się znajdować we właściwej terytorialnie kurii.
Skąd taka informacja o „właściwej terytorialnie kurii”? (Bo na pewno nie z powyższej publikacji).

W Liście strat: „Osoby,‎ ‎których‎ ‎śmierć‎ ‎została‎ ‎ustalona‎ ‎przez‎ ‎sporządzenie‎ ‎urzędowego‎ ‎aktu‎ ‎zgonu‎ ‎przez‎ ‎powołane‎ ‎do‎ ‎tego‎ ‎urzędy‎ ‎duszpasterskie,‎ ‎są oznaczone‎ ‎gwiazdką‎ ‎(*).‎ ‎Metryki‎ ‎ich‎ ‎śmierci‎ ‎znajdują‎ ‎się‎ ‎w‎ ‎Kurji‎ ‎Biskupiej‎ ‎Wojsk‎ ‎Polskich”.

Te odpisy aktów zgonu zostały zniszczone w czasie II wojny światowej.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 823#622823
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Mirosław_Pogoń

Zapis "Osoby,‎ ‎których‎ ‎śmierć‎ ‎została‎ ‎ustalona‎ ‎przez‎ ‎sporządzenie‎ ‎urzędowego‎ ‎aktu‎ ‎zgonu‎ ‎przez‎ ‎powołane‎ ‎do‎ ‎tego‎ ‎urzędy‎ ‎duszpasterskie,‎ ‎są oznaczone‎ ‎gwiazdką‎ ‎(*).‎ ‎Metryki‎ ‎ich‎ ‎śmierci‎ ‎znajdują‎ ‎się‎ ‎w‎ ‎Kurji‎ ‎Biskupiej‎ ‎Wojsk‎ ‎Polskich”‎ nie został wcześniej przeze mnie odnaleziony. Zasugerowałem się zapisem na stronie XXI "Metryka śmierci znajduje się w archiwum Kurii Biskupiej". Dziękuję bardzo Andrzej75 za czujność:). No i szkoda, że odpisy aktów zostały zniszczone.
PCK poinformował mnie, że nie posiadają żadnej dokumentacji z okresu wojny polsko-bolszewickiej. Też się zniszczyły w czasie II wojny?
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Sugerowałabym sprawdzić, czy nie ma AZ w par. ur./zam., w roku 1920 i następnym.
Pozdrawiam.
Elża
Mirosław_Pogoń

Officinalis_Paeonia pisze:Sugerowałabym sprawdzić, czy nie ma AZ w par. ur./zam., w roku 1920 i następnym.
Pozdrawiam.
Parafia jest zindeksowana, rekordy dostępnie na Genetece. Niestety....
Ostatnia nadzieja to chyba Ordynariat Polowy WP. Tam przed wojną były metryki. Jest co prawda informacja, że utracono zasoby, ale muszę się upewnić.
Może uda się odszukać jeszcze księgę ludności stałej wsi, w której mieszkał Franciszek.
Pozdrawiam i dziękuję.
Mirosław_Pogoń

Mirosław_Pogoń pisze:
Officinalis_Paeonia pisze:Sugerowałabym sprawdzić, czy nie ma AZ w par. ur./zam., w roku 1920 i następnym.
Pozdrawiam.
Parafia jest zindeksowana, rekordy dostępnie na Genetece. Niestety....
Ostatnia nadzieja to chyba Ordynariat Polowy WP. Tam przed wojną były metryki. Jest co prawda informacja, że utracono zasoby, ale muszę się upewnić.
Może uda się odszukać jeszcze księgę ludności stałej wsi, w której mieszkał Franciszek.
Pozdrawiam i dziękuję.
W Centralnym Archiwum Wojskowym znajdują się dokumenty zawierające wykazy zmarłych 1918-1939. Być może w tych wykazach znajdują się także daty urodzeń lub imię ojca, co pozwalałoby na identyfikację. "Polowa Kuria Biskupia Ministerstwa Spraw Wojskowych 1918-1939", sygn. I.300.19. Czy może ktoś z szanownych forumowiczów prowadzi podobne poszukiwania i wybiera się w najbliższym czasie do CAW?
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Tutaj jest świetny wykaz - brak Franciszka, ale przykładowo:
https://ko.poznan.pl/wp-content/uploads ... 8-1921.pdf
np. Lp. 1658 - zm. szp. wojsk. Łuck
Lp. 1953 - zm. Lwów 26 VII 1920 w szp. wojsk. nr 6
więc, przypuszczam, że i AZ Franciszka powinien gdzieś być - czy mieszkał tam gdzie się ur., jako żandarm? Par. Sławice jest bliżej a brak skanów i indeksów z poszukiwanych lat, i in.
Pozdrawiam.
Elża
Mirosław_Pogoń

Piękny wykaz. Przyznaję, że w Poznaniu też szukałem, bo VI Szpital Polowy swą stałą siedzibę miał właśnie w Poznaniu, w Seminarium Archidiecezjalnym. Działały tam USC które miały akty zgonów żołnierzy, także tych którzy zginęli na froncie.
W USC według miejsca urodzenia (Miechów, ob. małopolskie) nie mają aktu zgonu. Podobnie parafia (Nasiechowice). Franciszek od czasów Legionów cały czas był w służbie, czyli poza stałym miejscem zamieszkania (Zarogów).
We Lwowie funkcjonował Szpital Nr 6 leczący żołnierzy, ale to nie Szpital Polowy nr VI z byłego zaboru pruskiego.
Myślę, że będę musiał złożyć wizytę w CAW - najpierw jednak muszę porozmawiać z pracownikami tego archiwum. Chciałbym zawęzić ilość jednostek do przeszukania do samych ksiąg ewidencji zmarłych. Bo jest tam 50 j.a. - "rozkazy wewnętrzne, księgi ewidencji zmarłych, zezwolenia na zawarcie związków małżeńskich, protokoły posiedzeń Sądu Duchownego, korespondencja dot. separacji i unieważnienia związków małżeńskich, wykazy uposażenia."
Dziękuję serdecznie za podpowiedzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”