Umowa przedślubna - gdzie tego szukać?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
w aktach ślubu jest często nawiązanie do umowy przedślubnej,
jaki jest sposób na to aby dotrzeć do skanów tych umów, gdzie tego można poszukać?
jaki jest sposób na to aby dotrzeć do skanów tych umów, gdzie tego można poszukać?
Takie umowy sporządzał zazwyczaj notariusz. O ile nie ma ich w domowym archiwum, należy szukać w notariatach.
Tomasz Niepokój
notariusz już nie istnieje, to są lata około 1900 i wcześniej
gdzie są jakieś archiwa w których takie umowy można by znaleźć?
gdzie są jakieś archiwa w których takie umowy można by znaleźć?
pozdrawiam
Tomek
Tomek
Na skanotece jest sporo notariatów. Można też szukać w Archiwach Państwowych.
Tomasz Niepokój
Tomek poszukaj na szukajwarchiwach - wpisz imię i nazwisko notariusza (jeśli znasz) i powinno znaleźć (jeśli jest). Mi w ten sposób udało się znaleźć tego typu dokument. Zamówiłem skan z oddziału w Otwocku i czekam na odpowiedź (już prawie 2 mies)
Pozdrawiam Łukasz
Pozdrawiam Łukasz
Tzw. umowy przedślubne to dokumenty wypełniane w diecezji np.
wrocławskiej były wypełniane przed ślubem w kancelarii gdzie brano ślub.
..... Np taki protokół przedślubny Macieja Wojtyły czyli dziadka JP2
z kancelarii kościoła św. Mikołaja w Bielsku- [Bielsko-Biała]
..............
Zatem szukaj w parafii w tzw. Alegatach ślubu osobne gdzieś np na strychy kościoła plebani w starej skrzyni kufrze lub luźno wrzucone do jakiegoś pomieszczenia co najwyżej przewiązane sznurkiem i data roku. kiedy był zapis
niestety linki podawane w poście uciekają na manowce, więc skasowałem.
wrocławskiej były wypełniane przed ślubem w kancelarii gdzie brano ślub.
..... Np taki protokół przedślubny Macieja Wojtyły czyli dziadka JP2
..............
Zatem szukaj w parafii w tzw. Alegatach ślubu osobne gdzieś np na strychy kościoła plebani w starej skrzyni kufrze lub luźno wrzucone do jakiegoś pomieszczenia co najwyżej przewiązane sznurkiem i data roku. kiedy był zapis
niestety linki podawane w poście uciekają na manowce, więc skasowałem.
......................
Pozdrawiam.
Jan
Pozdrawiam.
Jan
U mnie w dwóch aktach ślubów (1925r. i 1935r.) były podane numery intercyz przedślubnych, podani z imienia i nazwiska notariusze, przed którymi zawarto te intercyzy oraz miejscowości sporządzenia dokumentów. Na szukajwarchiwach znalazłam tych notariuszy, napisałam do Archiwum w Suwałkach Oddział w Ełku i za niewielką opłatą otrzymałam skany tych intercyz.
Bożena
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
To chyba nieporozumienie. Protokoły przedślubne to dokumenty podpisywane przez napturientów przed zawarciem małżeństwa. To czy i jak wyglądały zasadniczo zależało od diecezji. I zwykle są w Ad lub parafiachjan2024 pisze:Tzw. umowy przedślubne to dokumenty wypełniane w diecezji np. wrocławskiej były wypełniane przed ślubem w kancelarii gdzie brano ślub...... Np taki protokół przedślubny Macieja Wojtyły czyli dziadka JP2
Umowy przedślubne to cywilne umowy przedmałżeńskie często zwane intercyzami. I ich generalnie szukamy u notariusza.
pozdrawiam
Piotr
Piotr