Czy ktoś z Państwa odsyłał w ostatnim czasie próbki do zbadania do Family Tree DNA do USA?
Chciałem zamówić test BIG-Y, ale z tego co wyczytałem sprawa się nieco komplikuje.
Poczta Polska od 25 sierpnia ograniczyła czasowo przyjmowanie przesyłek zawierających towary, kierowanych do Stanów Zjednoczonych. Decyzja ta została wymuszona przez ograniczenia nałożone przez władze USA oraz przewoźników lotniczych, co uniemożliwia realizację dostaw. Nadal możliwe jest nadawanie przesyłek listowych nierejestrowanych i przesyłek poleconych bez zawartości towarów (dopuszczalna zawartość to wyłącznie korespondencja i dokumenty).
Zastanawiam się jaka jest tania alternatywa odesłania próbek.
Pozdrawiam:
Marcin
FTDNA - jak odesłać próbki ?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
FTDNA - jak odesłać próbki ?
Jak zamówisz to zanim przyjdzie ograniczenie pewnie minie. A poza ja to wysyłam zawsze jako list, można przyjąć, że to nie jest towar, to co wysyłasz to oświadczenie z podpisem i taką płaską szczoteczką powiedzmy (to już nie są fiolki jak kiedyś). Zamawiaj póki ceny nie zmienili.
Łucja
Łucja
-
slawek_krakow

Re: FTDNA - jak odesłać próbki ?
Można w zwykłej kopercie jako kartkę z życzeniami na święta, ale można też przeczytać to:Łucja pisze:Jak zamówisz to zanim przyjdzie ograniczenie pewnie minie. A poza ja to wysyłam zawsze jako list, można przyjąć, że to nie jest towar, to co wysyłasz to oświadczenie z podpisem i taką płaską szczoteczką powiedzmy (to już nie są fiolki jak kiedyś). Zamawiaj póki ceny nie zmienili.
Łucja
Customs Declaration for Returning Kits
The following information is for customers to give to Customs or Postal Services when returning their kit:
Weight - 2 oz.
Value to Declare - $2 USD
Description - Genealogy Kit*
*Important: For customers in the following countries, your DNA kit includes "dry swabs" for testing purposes. For Customs Declaration, the contents that you are to declare are Endocervical Brushes—not lysis buffer and cotton swabs.
Argentina
Brazil
Chile
Colombia
Ecuador
Iraq
Mexico
Pakistan
Poland
Turkey