Paroch w kościele unickim w XVIII wieku
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Paroch w kościele unickim w XVIII wieku
Mam pytanie, czy paroch w kościele unickim w XVIII wieku, to był ktoś jak proboszcz w kościele katolickim?
Czy to po prostu określenie duchownego?
Do tej pory wydawało mi się, że to proboszcz, ale znalazłam zapis na RGIA
dot. roku 1779, gdzie karmelici bosi skarżą PAROCHA GNIEŹDZIŁOWSKIEGO Jana Kulwiecia o nadużycia.
Ale w księgach unickich z Gnieździłowa (Hnieździłowa) z lat 1771-1782 parochem jest Franciszek Wysocki. Już w 1783 parochem jest Piotr Chrucki. To gdzie tu miejsce na Jana Kulwiecia?
Czy mógł być po prostu księdzem, a tylko w pozwie określili go jako parocha?
edit: właśnie znalazłam w roku 1768 i 1788 kilka metryk z Hnieździłowa, w których podpisany jest paroch Jan Kulwieć. Wiem skąd inąd iż Jan Kulwieć w roku 1768 był administratorem kościoła unickiego w Hnieździłowie, ale czy to to samo co paroch? Chyba nie.
To byłoby kilku parochów? Czy jakoś rotacyjnie? Nie rozumiem.
Czy to po prostu określenie duchownego?
Do tej pory wydawało mi się, że to proboszcz, ale znalazłam zapis na RGIA
dot. roku 1779, gdzie karmelici bosi skarżą PAROCHA GNIEŹDZIŁOWSKIEGO Jana Kulwiecia o nadużycia.
Ale w księgach unickich z Gnieździłowa (Hnieździłowa) z lat 1771-1782 parochem jest Franciszek Wysocki. Już w 1783 parochem jest Piotr Chrucki. To gdzie tu miejsce na Jana Kulwiecia?
Czy mógł być po prostu księdzem, a tylko w pozwie określili go jako parocha?
edit: właśnie znalazłam w roku 1768 i 1788 kilka metryk z Hnieździłowa, w których podpisany jest paroch Jan Kulwieć. Wiem skąd inąd iż Jan Kulwieć w roku 1768 był administratorem kościoła unickiego w Hnieździłowie, ale czy to to samo co paroch? Chyba nie.
To byłoby kilku parochów? Czy jakoś rotacyjnie? Nie rozumiem.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Do tej pory byłam przekonana, że to proboszcz.
W lustracjach, aktach konsystorza, czy schematyzmach wymieniane jest tylko jedno nazwisko parocha dla wsi i jej filii (przysiółków).
https://ibb.co/HLs40q9f
Ale wiem, że się zastępowali, są tego wpisy w księdze. Może mój Kowszewicz chorował i przez kilka miesięcy ktoś inny go zastępował. Łatwo to zauważyłam, bo paroch podpisywał się na każdej karcie u dołu. Podpis zniknął, myślałam, ze paroch zmarł, ale po kilku kartach podpis powrócił.
Gdy zmarł zapis tego faktu też w księdze UMZ znalazłam.
W lustracjach, aktach konsystorza, czy schematyzmach wymieniane jest tylko jedno nazwisko parocha dla wsi i jej filii (przysiółków).
https://ibb.co/HLs40q9f
Ale wiem, że się zastępowali, są tego wpisy w księdze. Może mój Kowszewicz chorował i przez kilka miesięcy ktoś inny go zastępował. Łatwo to zauważyłam, bo paroch podpisywał się na każdej karcie u dołu. Podpis zniknął, myślałam, ze paroch zmarł, ale po kilku kartach podpis powrócił.
Gdy zmarł zapis tego faktu też w księdze UMZ znalazłam.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Mój przodek zmarły w 1790 Antoni Oleśniewicz był parochem, tak go tytułowano we wpisach, choć Piorunka była filią. Przeglądając zapisy uroczystości związanych z rodziną parocha zwróciłam uwagę na liczne uczestnictwo okolicznych parochów i ich żon. Warto prześledzić takie zapisy, by mieć obraz powiązań rodzinnych i przemieszczania się parochów. Bardzo często żonami były córki innych parochów a młodsi zaczynali posługę u boku starzejącego się ojca lub stryja.
Kiedy po dwóch latach wdowa wychodziła powtórnie za mąż zapisano, ze była żona parocha Antoniego Oleśniewicza i licznie asystowali w uroczystosci inni parochowie z żonami.
Grażyna
Kiedy po dwóch latach wdowa wychodziła powtórnie za mąż zapisano, ze była żona parocha Antoniego Oleśniewicza i licznie asystowali w uroczystosci inni parochowie z żonami.
Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
- Małgorzata_Kulwieć

Skąd się wzięła nazwa, to wiem, raczej mi chodzi zastosowanie, czy parochem można było nazywać zwykłego księdza unickiego. Nie przełożonego parafii.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
-
Joniec_Henryk

- Małgorzata_Kulwieć

Hmmm, to tym bardziej ciekawe i dla mnie jak na razie niezrozumiałe, jak to możliwe, że w jednej parafii jakby wymiennie, co kilka lat pokazuje sie paroch Jan Kulwieć, a potem (lub nawet równolegle) są inni parochowie.
O tym Janie wiele więcej nie wiem, jeszcze tylko, że miał syna Michała Daniela Bonawenturę, który był również duchownym unickim. Urodził się około roku 1751.
Skończył szkołę parafialna w Ilji. Wyświęcony w Warszawie 1785, administrator cerkwi w Berezynie 1798 (chyba do 1809).
Ksiądz w parafii Biehomla (1804-1829).
Dokszycko-borysławski dziekan (1824-1829)
Kanonik brzeski (1824-1826).
Próbowałam znaleźć jego akt urodzenia, żeby może odkryć czy przypadkiem pozostali parochowie z Hnieździłowa nie mieli czegokolwiek wspólnego z żoną Jana, ale póki co mi sie nie udało.
O tym Janie wiele więcej nie wiem, jeszcze tylko, że miał syna Michała Daniela Bonawenturę, który był również duchownym unickim. Urodził się około roku 1751.
Skończył szkołę parafialna w Ilji. Wyświęcony w Warszawie 1785, administrator cerkwi w Berezynie 1798 (chyba do 1809).
Ksiądz w parafii Biehomla (1804-1829).
Dokszycko-borysławski dziekan (1824-1829)
Kanonik brzeski (1824-1826).
Próbowałam znaleźć jego akt urodzenia, żeby może odkryć czy przypadkiem pozostali parochowie z Hnieździłowa nie mieli czegokolwiek wspólnego z żoną Jana, ale póki co mi sie nie udało.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
-
Marcin.Rybicki

- Małgorzata_Kulwieć

Ba, Marcinie, ale najgorsze to fakt, że ja nie wiem gdzie i kiedy się urodził. Ojciec mógł być księdzem w jeszcze innych kościołach, więc albo pozostaje mi ewentualnie pzreszukiwanie ksiąg z wszystkich parafii unickich (oczywiście tych, które sie zachowały
) albo liczyć na cud i odkrycie tajemnicy o rodzinie, w jakichś innych dokumentach.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć