Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.2
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
- Krystyna.waw

- Podziękował: 99 times
- Otrzymał podziękowania: 53 times
-
Urban_Magdalena

Akt urodzenia - Francja - Kamińska
Dobry wieczór,
poszukuję danych siostry mojej babci urodzonej we Francji. Te, które posiadam (wyjaśnienie * poniżej):
Maria Wróbel lub Kamińska* ur. 1924r. w LaBasse, Francja; córka Anieli Wróbel* (ur.13.10.1900r. w Brzóza Stadnicka) oraz Józefa Kamińskiego*(ur. 12.03.1900r. w Zebrzydowicach)
*w 1924r. Aniela nie była jeszcze żoną Józefa Kamińskiego, została nią dopiero sześć lat później (ŚLUB odbył się 28.01.1930r. w Auchy-Les-Mines), dlatego jej nazwisko na akcie córki może być panieńskie (w akcie ślubu z 1930r. widnieje jako panna, więc zakładam, że nie była wdową); stąd Maria może widnieć pod nazwiskiem Wróbel lub Kamińska,
*może istnieć ewentualność, że Józef nie był ojcem, wtedy w rubryce OJCIEC będzie widniał ktoś inny lub nikt - próbuję to ustalić
Rok temu uzyskałam nieocenioną pomoc, gdy znaleźli państwo francuski akt ślubu moich pradziadków Kamińskich wraz z adnotacją w spisie ludności, gdzie widnieli moi pradziadkowie z dwiema córkami. Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi i tym razem.
Dziękuję i pozdrawiam!
Magda
poszukuję danych siostry mojej babci urodzonej we Francji. Te, które posiadam (wyjaśnienie * poniżej):
Maria Wróbel lub Kamińska* ur. 1924r. w LaBasse, Francja; córka Anieli Wróbel* (ur.13.10.1900r. w Brzóza Stadnicka) oraz Józefa Kamińskiego*(ur. 12.03.1900r. w Zebrzydowicach)
*w 1924r. Aniela nie była jeszcze żoną Józefa Kamińskiego, została nią dopiero sześć lat później (ŚLUB odbył się 28.01.1930r. w Auchy-Les-Mines), dlatego jej nazwisko na akcie córki może być panieńskie (w akcie ślubu z 1930r. widnieje jako panna, więc zakładam, że nie była wdową); stąd Maria może widnieć pod nazwiskiem Wróbel lub Kamińska,
*może istnieć ewentualność, że Józef nie był ojcem, wtedy w rubryce OJCIEC będzie widniał ktoś inny lub nikt - próbuję to ustalić
Rok temu uzyskałam nieocenioną pomoc, gdy znaleźli państwo francuski akt ślubu moich pradziadków Kamińskich wraz z adnotacją w spisie ludności, gdzie widnieli moi pradziadkowie z dwiema córkami. Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi i tym razem.
Dziękuję i pozdrawiam!
Magda
-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 48 times
Akt urodzenia - Francja - Kamińska
Akt jest tutaj: https://archivesdepartementales.lenord. ... acd17678b0
miejscowość: La Bassée.
Pozdrawiam.
miejscowość: La Bassée.
Pozdrawiam.
Elża
-
Urban_Magdalena

-
Kristof1960

Dzień dobry.
Poszukuję informacji na temat mojego wujka:
-TYBLEWSKI Jan ur. 1893 Gąsawa;
W roku 1926 mieszkał we Francji w Paryżu-podobno jego nazwisko figuruje w spisie mieszkańców Paryża z 1926 roku. Podobno w tym czasie zawarł związek małżeński. W latach 30 XX wieku wyjechał do Anglii.. gdzie zmarł w 1961 roku.
Bardzo proszę o pomoc w weryfikacji tych informacji.
Pozdrawiam-Krzysztof
Poszukuję informacji na temat mojego wujka:
-TYBLEWSKI Jan ur. 1893 Gąsawa;
W roku 1926 mieszkał we Francji w Paryżu-podobno jego nazwisko figuruje w spisie mieszkańców Paryża z 1926 roku. Podobno w tym czasie zawarł związek małżeński. W latach 30 XX wieku wyjechał do Anglii.. gdzie zmarł w 1961 roku.
Bardzo proszę o pomoc w weryfikacji tych informacji.
Pozdrawiam-Krzysztof
-
Officinalis_Paeonia

- Otrzymał podziękowania: 48 times
Krzysztofie,
jest Jan w spisie w Paryżu, w 1926 r., ale niewiele jest informacji - skan 149/324 prawa karta, a zindeksowany jest jako Jean Tybleuski:
https://archives.paris.fr/archives-nume ... /148|0|148
zam. Malesherbes, boulevard (8e) Quartier Madeleine.
Pozdrawiam.
jest Jan w spisie w Paryżu, w 1926 r., ale niewiele jest informacji - skan 149/324 prawa karta, a zindeksowany jest jako Jean Tybleuski:
https://archives.paris.fr/archives-nume ... /148|0|148
zam. Malesherbes, boulevard (8e) Quartier Madeleine.
Pozdrawiam.
Elża
-
Kristof1960

Kristof1960 pisze:Bardzo, bardzo dziękuję za przekazaną informację.
Poszukuję również aktu ślubu Jana Tyblewskiego. Jego żoną była Kathleen Mary Mossman ur. 1901 rok. Bardzo możliwe że ślub wzieli w Paryżu w latach 20 XX wieku.
Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam
Krzysztof
Bonjour,
Acte de mariage de TYBLEWSKI Jean.
https://i.postimg.cc/2j1J600k/depot-eta ... 1-0041.jpg
Aroszew.
.
-
Kristof1960

-
Wertepny_Marcin

- Podziękował: 14 times
Re: Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.2
Dzień dobry,
Na początku chciałbym zaznaczyć, że nie wiem czy pisze w dobrym temacie.
Chciałbym zapytać jak znaleźć daty zgonów podanych poniżej osób urodzonych w Polsce, fajnie by było odszukać dokumenty/skany aktów zgonu
* Stanisław Mokrzycki ur. 24.03.1905r.
* Ludwik Mokrzycki ur. 01.09.1911r.
Synowie Andrzeja i Zofi
Znalazłem tylko taką informacje:
Emigracja Pod Belgią
Francja, Dunkierka
Śmierć Francja
Pozdrawiam Marcin
Chciałbym zapytać jak znaleźć daty zgonów podanych poniżej osób urodzonych w Polsce, fajnie by było odszukać dokumenty/skany aktów zgonu
Synowie Andrzeja i Zofi
Emigracja Pod Belgią
Francja, Dunkierka
Śmierć Francja
Pozdrawiam Marcin
Dzień dobry
Myślę, że piszę w dobrym miejscu i liczę na pomoc kogoś, kto lepiej ode mnie orientuje się jak szukać osób we Francji.
Do rzeczy:
w latach 30' XX w. we Francji w kopalni pracował mój pradziadek Andrzej, konkretnie w kopalni Decazeville. W roku 1949 ubiegał się o rentę z tego tytułu i mu ją przyznano (co poświadcza korespondencja z konsulatem polskim w Tuluzie). Jednak nie szukam mojego pradziadka lecz jego siostry, której losy nie są znane nikomu z mojej rodziny. Ona również wyemigrowała do Francji i tam raczej pozostała (o ile Andrzej powrócił do Polski gdzieś w latach 1930-1932). Gdzieś z tych ostatnich lat pobytu tam przysłał dzieciom pozostałym w Polsce wspólne zdjęcie z siostrą. Przypuszczam, że raczej nie podróżował po Francji i fotografia została wykonana gdzieś w najbliższej okolicy, gdzie pracował w kopalni - i tam też prawdopodobnie żyła jego siostra.
Sytuację oczywiście może komplikować fakt zmiany nazwiska (zamążpójście) lub imienia, a także możliwe przekłamania w podawaniu urzędom dokładnych dat (np. urodzenia).
Jeśli jeszcze coś mogę podać to jej dane:
Joanna Myrda (ur. 24.03.1902 w Siedliskach koło Lubeni), córka Jana Myrdy i Zofii Soleckiej.
Licząc, że może ktoś wie jak takie informacje skądś wydobyć
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz
Myślę, że piszę w dobrym miejscu i liczę na pomoc kogoś, kto lepiej ode mnie orientuje się jak szukać osób we Francji.
Do rzeczy:
w latach 30' XX w. we Francji w kopalni pracował mój pradziadek Andrzej, konkretnie w kopalni Decazeville. W roku 1949 ubiegał się o rentę z tego tytułu i mu ją przyznano (co poświadcza korespondencja z konsulatem polskim w Tuluzie). Jednak nie szukam mojego pradziadka lecz jego siostry, której losy nie są znane nikomu z mojej rodziny. Ona również wyemigrowała do Francji i tam raczej pozostała (o ile Andrzej powrócił do Polski gdzieś w latach 1930-1932). Gdzieś z tych ostatnich lat pobytu tam przysłał dzieciom pozostałym w Polsce wspólne zdjęcie z siostrą. Przypuszczam, że raczej nie podróżował po Francji i fotografia została wykonana gdzieś w najbliższej okolicy, gdzie pracował w kopalni - i tam też prawdopodobnie żyła jego siostra.
Sytuację oczywiście może komplikować fakt zmiany nazwiska (zamążpójście) lub imienia, a także możliwe przekłamania w podawaniu urzędom dokładnych dat (np. urodzenia).
Jeśli jeszcze coś mogę podać to jej dane:
Joanna Myrda (ur. 24.03.1902 w Siedliskach koło Lubeni), córka Jana Myrdy i Zofii Soleckiej.
Licząc, że może ktoś wie jak takie informacje skądś wydobyć
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz
- Bozenna

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 25 times
Dobry wieczor,
Nie znalazlam Joanny, ale sa dwie osoby o tym samym nazwisku, urodzone w tym samym miejscu. To moze byc rodzina.
Maria Myrda ur. 29.10.1913r - Lubenia
zmarla: 27.05.2002r. Limoges
Zofia Myrda ur. 19.03.1915r. Siedliska
zmarla: 23.09.2011r - Aurillac
Pozdrawiam,
Bozenna
Nie znalazlam Joanny, ale sa dwie osoby o tym samym nazwisku, urodzone w tym samym miejscu. To moze byc rodzina.
Pozdrawiam,
Bozenna
Dziękuję za odpowiedź, mimo że nadal losy Joanny są nieznane...Bozenna pisze: sob 17 sty 2026, 23:05 Dobry wieczor,
Pozdrawiam,
Bozenna
Z pewnością osoby, o których Pani pisze są z dalszej rodziny (odnotuję sobie te daty) - bowiem prawdopodobnie cały ród wywodzi się z Lubeni (metryka józefińska oraz wcześniejsze dokumenty) ale na przestrzeni dwóch wieków rozrosła się (kilkadziesiąt osób) na pozostałe miejscowości (Siedliska, Hermanowa, Tyczyn), a część z pewnością wyemigrowała z powodu biedy galicyjskiej, a później też na ziemie odzyskane.
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz
-
elgra

- Podziękował: 12 times
- Otrzymał podziękowania: 15 times
W bazie naturalizacji jest Ludwik wraz z rodzinąWertepny_Marcin pisze: śr 14 sty 2026, 14:24 Dzień dobry,
Synowie Andrzeja i Zofi
Emigracja Pod Belgią
Francja, Dunkierka
Śmierć Francja
Pozdrawiam Marcin
https://i.postimg.cc/HsGrQXpL/mokrzycki.jpg
Dokumenty naturalizacji, to kopalnia wiedzy (czasem są zdjecia)
Aby otrzymać kopie, należy wysłać list pocztą do archiwum, podając wszystkie dane z tabelki dotyczące Luisa.
Koszt, to około 18 €
Podajesz swój adres pocztowy, swój email. Nie udowadniasz pokrewieństwa.
Archives Nationalees
59 rue Guynemer,
93380 Pierrefitte-sur-Seine
France
We francuskiej bazie zmarłych po 1975 znajdujemy jego żonę (zgadza się data i miejsce urodzenia)
https://deces.matchid.io/search?advance ... ol&bd=1911
Aby otrzymać jej akt zgonu:
Mairie de Beuvry
Place de Liberté
62660 Beuvry
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
AdamML

- Podziękował: 23 times
- Otrzymał podziękowania: 6 times
Dzień dobry,
Jak wielu tutaj poszukuję przodka we Francji, tyle że nie mam żadnych danych o nim po wyjeździe z Polski oprócz przekazanej przez jego znajomego (z wojska) informacji o tym, iż jest aktualnie we Francji (stan na rok 1946).
Stanisław Kępka, o niego tu chodzi, urodził się w Daszewicach (ob. województwo mazowieckie) w 1919 roku. W latach 1927-1937 żył w kolonii wsi Mieszetniki (ob. Białoruś) a w latach 1937-1939 na obrzeżach Grodna. Został we wrześniu 39' roku powołany do wojska, z wojny nie wrócił.
Czerwony Krzyż nie odpowiedział na list z zapytaniem o niego, jedynie jego znajomy powiedział, że Stanisław żyje we Francji. Czy są jakiekolwiek szanse na odnalezienie go we Francji?
Wiem, że oczekuję wiele (zwłaszcza na to, że nie wiem praktycznie nic) ale mam szczerą nadzieję na pomoc.
Jak wielu tutaj poszukuję przodka we Francji, tyle że nie mam żadnych danych o nim po wyjeździe z Polski oprócz przekazanej przez jego znajomego (z wojska) informacji o tym, iż jest aktualnie we Francji (stan na rok 1946).
Stanisław Kępka, o niego tu chodzi, urodził się w Daszewicach (ob. województwo mazowieckie) w 1919 roku. W latach 1927-1937 żył w kolonii wsi Mieszetniki (ob. Białoruś) a w latach 1937-1939 na obrzeżach Grodna. Został we wrześniu 39' roku powołany do wojska, z wojny nie wrócił.
Czerwony Krzyż nie odpowiedział na list z zapytaniem o niego, jedynie jego znajomy powiedział, że Stanisław żyje we Francji. Czy są jakiekolwiek szanse na odnalezienie go we Francji?
Wiem, że oczekuję wiele (zwłaszcza na to, że nie wiem praktycznie nic) ale mam szczerą nadzieję na pomoc.
Pozdrawiam,
AdamM
Poszukuję informacji o rodzinach: Lewoniewski, Tołkin (Białoruś, Podlasie), Jakubczyk, Ninard, Paliksza, Charuk, Bobryk (par. Wołkowysk), Kępka (par. Łunno, okolice Węgrowa i par. Belsk Duży)
AdamM
Poszukuję informacji o rodzinach: Lewoniewski, Tołkin (Białoruś, Podlasie), Jakubczyk, Ninard, Paliksza, Charuk, Bobryk (par. Wołkowysk), Kępka (par. Łunno, okolice Węgrowa i par. Belsk Duży)