Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.2

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

Dzień dobry

Panie Marcinie
Napisałem:
„Może jutro postaram się napisać, co dalej robić”.
Trochę bez sensu, bo ja tu nowych lądów nie odkrywam.
Należy się skupić na innych krewnych, a co za tym idzie nazwiskach.
Poprosić Panią Grażynę o pomoc w szukaniu na Listach Strat.
I wespół w zespół możliwe, że coś się trafi. Musimy mieć też na uwadze, że zdjęcie zostało podarowane od osoby obcej.

Miłego dnia,
Bogdan
Rokdar

Sympatyk

Post autor: Rokdar »

Dzień dobry!

Panie Bogdanie
Dziękuję za odpowiedzi.
Zapytam się rodziny.

Panu też życzę miłego dnia!
Pozdrawiam
Marcin

Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Marcin (p100)

Czy Pan zagląda jeszcze na to Podforum ? Jest sprawa.

Pozdrawiam
Bogdan
marcinp100

Sympatyk

Post autor: marcinp100 »

Witam Panie Bogdanie.

Zaglądam co jakiś czas, jak mogę pomóc?

Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dzień dobry
Panie Marcinie (p100)

Nie wiem czy to całe zamieszanie z Marcinami (Marcinów trzech), ale po naszej korespondencji czułem, że coś zrobiłem nie tak. To takie uczucie niedomknięcia sprawy. Dlatego też postanowiłem wrócić do naszej korespondencji i przeczucie okazało się trafne.
Akt Ślubu z 1917 roku z Nowego Sącza. Powinno być tak: Stefan Sołtys Feld - u … ? Dla mnie to Feldfebel - Sierżant rezerwy. Ale to też nie oznacza, że 1917 roku był rezerwistą.
I za to oficjalnie przepraszam. Klapki na oczach, jakaś Pomroczność ciemno - jasna. Druga sprawa to Lista Strat z której wynika, że Stefan w momencie mobilizacji, a później ranienia był w stopniu kaprala rezerwy. I tutaj z mojej strony narzuca się pytanie:
„Czy to zdjęcie było przypadkowe ? Czy też po lewej stoi kapral Stefan Sołtys, a po prawej bombardier Michał Porębski ?”

Pozdrawiam
Stary, ślepy
Bogdan
marcinp100

Sympatyk

Post autor: marcinp100 »

Witam Panie Bogdanie.

Mimo że chciałbym to niestety nie jest mi dane wiedzieć kim jest żołnierz po lewej stronie zdjęcia.

Szczepan Sołtys natomiast musiał zostać awansowany podczas 1 wojny światowej, w listach strat z 1914 roku widnieje jako kapral natomiast przy ślubie widnieje tak jak Pan mówi stopień sierżanta. Natomiast w temacie zdjęć, mam zdjęcie Szczepana (po lewej stronie zdjęcia, z wąsem, po prawo niestety nie wiem kto się znajduje) https://drive.google.com/file/d/1hgn_qG ... sp=sharing - niestety nie wiem z którego roku jest to zdjęcie ale ma już na nim 3 gwiazdki (tam na piersi chyba też widać medal za lata służby.), przez co myślałem że został awansowany na plutonowego, sierżanta nie rozważałem bo według wikipedii, sierżanci mieli taki ,,pasek,, na kołnierzu - https://pl.wikipedia.org/wiki/Armia_Aus ... dwebel.png - i jak patrzyłem po różnych zdjęciach w internecie, taki pasek dosyć mocno widać. No chyba że awansował 2 razy: po 1914 z kaprala na plutonowego i około 1917 z plutonowego na sierżanta - zdjęcie wtedy by pochodziło sprzed ślubu w 1917, ale nie wiem jakie szanse mogłyby być aby taki scenariusz miał miejsce.

Pozdrawiam serdecznie,
Marcin P.
Katarzyna_PŁNCG

mundur i jednostka

Post autor: Katarzyna_PŁNCG »

Dzień dobry.

Mam do Państwa pytanie.

Podjęłam się zrekonstruowania poniższego zdjęcia. Młodzieniec po prawej stronie to mój pradziadek Szczepan Gzik (ur. 1882) w woj. łódzkim
Chciałabym delikatnie zrekonstruować jego mundur, ale też nie zakłamać rzeczywistości.

Czy wg Państwa mundury obu mężczyzn pomimo różnych nakryć głowy i butów mogą mieć analogiczne wykończenie przy szyi i pierś - nie wiem jaka jest prawidłowa nomenklatura. Raczej nie są te same mundury (inna jest np długość).

Czy byliby Państwo w stanie odgadnąć jednostkę, w której służyli fotografowani. Mężczyzna po lewej ma napis na nakryciu głowy.
Z rodzinnych opowieści wynika, że pradziadek (ten po prawej) uczestniczył po stronie rosyjskiej w wojnie rosyjsko-japońskiej. Wiek na zdjęciu wydaje się zgadzać.

Z góry Bardzo dziekuję.

Katarzyna

https://drive.google.com/file/d/1AHIMvf ... p=drivesdk
MaciejW

Sympatyk

Mundury austriackie ? Galicja/Kraków

Post autor: MaciejW »

Witam,

Proszę o identyfikację munduru - na odwrocie jest napisane "Grudzień 1918".
Mundur podobny do legionowych ale zwracam się z opinią do specjalistów.

https://zapodaj.net/plik-yFwSIjmcHr

w kolorze:
https://zapodaj.net/plik-mpiyORgDyW

Pozdrawiam
Maciej
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Re: mundur i jednostka

Post autor: Krystyna.waw »

Katarzyna_PŁNCG pisze: Chciałabym delikatnie zrekonstruować jego mundur, ale też nie zakłamać rzeczywistości
Poproś o pomoc fachowców od wojska, są bardzo pomocni
https://www.dws.org.pl/viewforum.php?f= ... 106290142f
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Katarzyna_PŁNCG

Post autor: Katarzyna_PŁNCG »

Krystyna.waw pisze:
Katarzyna_PŁNCG pisze: Poproś o pomoc fachowców od wojska, są bardzo pomocni
Dziekuję. Właśnie się zarejestrowałam na tamtym forum.
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dzień dobry

Panie Marcinie pisze Pan:

„No chyba że awansował 2 razy: po 1914 z kaprala na plutonowego i około 1917 z plutonowego na sierżanta - zdjęcie wtedy by pochodziło sprzed ślubu w 1917, ale nie wiem jakie szanse mogłyby być aby taki scenariusz miał miejsce”. Odpowiadam - Taki scenariusz miał miejsce. Tyle… A!!! Za tydzień 24.IX. Minie 111 (sto jedenasta) Rocznica Zranienia. Proszę jak równo. Magia…

A teraz jakbym pisał z rodziną, żona Kasia, syn Maciek.

Pani Katarzyno pisze Pani:

„uczestniczył po stronie rosyjskiej w wojnie rosyjsko-japońskiej”.
Jeżeli zdjęcie wykonano na przełomie lat 1905-1913, to nie posiadam takich materiałów porównawczych. A z tych które posiadam, nic nie wyłuskałem. Przykro mi…

Panie Macieju.

Koloryzacja super. Pozwoliła wyłuskać szczegół...
Ale wtedy też pojawia się pytanie: A jaki to legionista miał gwizdek na końcu sznura? Iii, nie miał orzełka na czapce?.

W czasie kiedy będę „rozbierał” zdjęcie proponuję zerknąć na filmy:
„Ck Dezerterzy cz.1” może być „Szwejk” i Legiony. Następnie porównać ze zdjęciem, kolor bluzy, czy z przodu widać guziki, czy też nie. Kształt kieszeni i kołnierzyka. A!!! Pytanie: Czy wiadomo Panu ile lat miał ten młody człowiek w grudniu 1918 roku?.

Miłego dnia
Bogdan
MaciejW

Sympatyk

Post autor: MaciejW »

Panie Bogdanie,

Na wstępie dziękuję za zainteresowanie tematem.

Na zdjęciu "prawdopodobnie" jest mój pradziadek ale pewności pewnie nigdy nie będę miał. Jeżeli to jednak on to na tym zdjęciu powinnien mieć 25 lat. (ur. 1893 r.).

1. W jego książęce wojskowej jest wpisane, że do WP trafił w poborze 1920 roku.
2. Jest adnotacja, że służył w armiach obcych - Austria.
3. Pochodził ze wsi pod Jaroslawiem. W C.K. służył w 29 Pułku armat polowych (Jarosław), natomiast w WP był to już 24 Pułk artyleri polowej.

Może były to legiony, a może jakaś organizacja paramilitarna - tym bardziej, że brak orzełka. Podobnego "symbolu/odznaki" jaki jest na czapce nie odnalazłem.

Pozdrawiam
Maciej
Pstragowski_Beata

Sympatyk

Post autor: Pstragowski_Beata »

Dzien dobry
Na zdjecu jest moj Dziadek Bronislaw Mroczkowski urodzony w21.04.1899 w Dobrotwor Galicja.
Chcialam sie dowiedziec w jaki to munduri gdzie sluzyl?
https://zapodaj.net/plik-xscRI2HRI9#google_vignette

Pozdrawiam Beata
walasiak_marcela

Post autor: walasiak_marcela »

Witam

Pomóżcie co za mundur?

https://postimg.cc/rKFcMZGq
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dzień dobry

Pani Marcela
Odpowiadam: Wojsko Polskie, stopień kapral.

Pani Beata
„Chcialam sie dowiedziec w jaki to munduri gdzie sluzyl?”
Odpowiadam: Mundur polski. Karabin, bagnet, buty jeździeckie, ostrogi czyli tam gdzie konie. Artyleria, Strzeleccy konni, Tabory.

Panie Maćku
Osoba na zdjęciu obywatel, towarzysz, bo takie zwroty używali, należy do Polskich Drużyn Strzeleckich lub Polowych Drużyn Sokoła.
Nosili mundury:
Kurtka kolor szarozielony, kołnierz wykładany nie stójka, widoczne guziki, klapy kieszeni na piersi czworoboczne, naramienniki.
Drugi model.
Kurtka kolor polowozielony, kołnierz wykładany, niewidoczne guziki, klapy kieszeni typu austro-węgierskiego „jaskółczy ogon”, brak naramienników.

Czy takie kurtki występują na zdjęciu? Nie.

Ale… W czerwcu 1914 roku Związki Strzeleckie wprowadziły trzeci model, to mundur austro-węgierski.
Kurtka kolor szaroniebieski, kołnierz stójka, niewidoczne guziki,
klapy kieszeni typu austro-węgierskiego „jaskółczy ogon”, naramienniki. BINGO!

Od 1913 roku wprowadzono stopnie i sznury zakończone gwizdkiem.
W przypadku zdjęcia to szeregowy, kolor sznura szary, nie wiem co autor chciał wyrazić w tym kolorze, możliwe, że chodzi o popielaty ciemny.
Mobilizacja z 31.lipca 1914 wchłonęła część towarzyszy organizacji.
Zwyczajnie, otrzymali wezwanie do stawiennictwa w wojsku austro-węgierskim. Najbardziej dotknęło to Polowe Drużyny Sokole.
I tak Związek Strzelecki zakończył działalność. Reaktywowany w listopadzie 1919 roku.
Czyli Panie Maćku, coś z tą datą na zdjęciu jest nie hello.
„Grudzień 1918”

Ja uważam, że mogło być tak. Właśnie się zapisałem do Związku, dostałem mundur, robię pamiątkowe zdjęcie, jest lipiec 1914 roku, mam 21 lat, czyli jestem w wieku poborowym. Mam nadzieję, że trafię do Legionów, ale wyszło jak wyszło – życie. Przytulił mnie Cysorz.

Miłego dnia
Bogdan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”