Józef Leonowicz Kormiałów Litwa - jego żony? żona?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Józef Leonowicz Kormiałów Litwa - jego żony? żona?
Proszę o pomoc bo siedzę, myślę, kombinuję i do nijakich wniosków nie dochodzę,
Poszukuję aktu małżeństwa Józefa Leonowicza i Anieli z Kulwieciów.
Nie wiem czyimi są dziećmi, ani kiedy i gdzie się urodzili.
Znalazłam tylko akty urodzenia i zgonów ich dzieci w Kormiałowie i Łopiach.
Adam [1871-01-05 - ????]
Karolina [1872-02-14 - 1882-08-15]
Wincenty [1874-10-03 - 1882-08-24]
Anna [1877-03-29 - ????]
Weronika [1879-10-04 - 1882-09-03]
Julia [1883-07-19 - ????]
Marianna [1886-04-14 - ????]
Feliks [???? - 1896-09-12]
Znalazłam też akt zgonu Józefa Leonowicza, który zostawił żonę Anielę - 1891-12-24 w Kormiałowie.
Nie mogę znaleźć ich aktu małżeństwa. Przeszukałam Kormiałów, Łopie, Wędziagołę w latach 1866–1871. Nic nie znalazłam. I nie wiem, czyją córką była Aniela ani czyim synem był Józef.
Znalazłam za to akt ślubu z 1868 roku w Łopiach Józefa Leonowicza i Heleny z Kulwieciów. Helena jest córką Adama Kulwiecia i Pauliny Dowtort, ale ani aktu ślubu rodziców, ani aktu urodzenia Heleny nie znalazłam. W jej akcie ślubu podano, że urodziła się w parafii Kormiałowskiej około 1848 roku, a młody w parafii Wędziagolskiej około 1834r. Nie znalazłam ich akt urodzenia. Nie mogę też znaleźć aktu ślubu jej rodziców. Akt ślubu rodziców Józefa (Stanisława Leonowicza i Heleny Pacewicz) znalazłam w parafii Wędziagoła w roku 1835.
Zupełnie nie wiem co o tym myśleć, czy to pomyłka – raz Helena, a raz Aniela?. Jednak we wszystkich aktach urodzenia dzieci imię matki widnieje jako Aniela, a nie Helena. A tylko w akcie ślubu jest to Helena.
Ale za każdym razem mężem jest Józef Leonowicz. Tylko czy ten mąż Anieli, to ten sam Józef? I te same parafie. To czyzby jednak błąd?
Ale czemu nie mogę znaleźć ani urodzenia Józefa, ani Anieli, ani Heleny. No i ślubu rodziców Heleny, czy Anieli.
Może ktoś umiałby mi podpowiedzieć. Może ja źle myślę. To jeden Józef Leonowicz i jakieś poplątanie imion żony. Ale to dziwne. Czy są to dwie pary, zupełnie inni Józefowie i inne ich żony?
Poszukuję aktu małżeństwa Józefa Leonowicza i Anieli z Kulwieciów.
Nie wiem czyimi są dziećmi, ani kiedy i gdzie się urodzili.
Znalazłam tylko akty urodzenia i zgonów ich dzieci w Kormiałowie i Łopiach.
Adam [1871-01-05 - ????]
Karolina [1872-02-14 - 1882-08-15]
Wincenty [1874-10-03 - 1882-08-24]
Anna [1877-03-29 - ????]
Weronika [1879-10-04 - 1882-09-03]
Julia [1883-07-19 - ????]
Marianna [1886-04-14 - ????]
Feliks [???? - 1896-09-12]
Znalazłam też akt zgonu Józefa Leonowicza, który zostawił żonę Anielę - 1891-12-24 w Kormiałowie.
Nie mogę znaleźć ich aktu małżeństwa. Przeszukałam Kormiałów, Łopie, Wędziagołę w latach 1866–1871. Nic nie znalazłam. I nie wiem, czyją córką była Aniela ani czyim synem był Józef.
Znalazłam za to akt ślubu z 1868 roku w Łopiach Józefa Leonowicza i Heleny z Kulwieciów. Helena jest córką Adama Kulwiecia i Pauliny Dowtort, ale ani aktu ślubu rodziców, ani aktu urodzenia Heleny nie znalazłam. W jej akcie ślubu podano, że urodziła się w parafii Kormiałowskiej około 1848 roku, a młody w parafii Wędziagolskiej około 1834r. Nie znalazłam ich akt urodzenia. Nie mogę też znaleźć aktu ślubu jej rodziców. Akt ślubu rodziców Józefa (Stanisława Leonowicza i Heleny Pacewicz) znalazłam w parafii Wędziagoła w roku 1835.
Zupełnie nie wiem co o tym myśleć, czy to pomyłka – raz Helena, a raz Aniela?. Jednak we wszystkich aktach urodzenia dzieci imię matki widnieje jako Aniela, a nie Helena. A tylko w akcie ślubu jest to Helena.
Ale za każdym razem mężem jest Józef Leonowicz. Tylko czy ten mąż Anieli, to ten sam Józef? I te same parafie. To czyzby jednak błąd?
Ale czemu nie mogę znaleźć ani urodzenia Józefa, ani Anieli, ani Heleny. No i ślubu rodziców Heleny, czy Anieli.
Może ktoś umiałby mi podpowiedzieć. Może ja źle myślę. To jeden Józef Leonowicz i jakieś poplątanie imion żony. Ale to dziwne. Czy są to dwie pary, zupełnie inni Józefowie i inne ich żony?
Ostatnio zmieniony wt 16 wrz 2025, 09:04 przez Małgorzata_Kulwieć, łącznie zmieniany 3 razy.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Józef Leonowicz Kormiałów i jego żony? żona?
Małgosiu a co my mamy myśleć jak nie pokazałaś ani jednego dokumentu.
Masz ty zdjęcia?
jest takie Zapodaj wstawia się zdjęcia za friko?/ po prostu sa w koło reklamy, które sprzedają/ i podaje link do zdjęcia. Gdzie ewentualnie jest to archiwum=księgi?
Jednak podawaj jakieś namiary Litwa? Białoruś? Polska tu jej nie było. Ukraina?
Masz ty zdjęcia?
jest takie Zapodaj wstawia się zdjęcia za friko?/ po prostu sa w koło reklamy, które sprzedają/ i podaje link do zdjęcia. Gdzie ewentualnie jest to archiwum=księgi?
Jednak podawaj jakieś namiary Litwa? Białoruś? Polska tu jej nie było. Ukraina?
......................
Pozdrawiam.
Jan
Pozdrawiam.
Jan
- Małgorzata_Kulwieć

Józef Leonowicz Kormiałów i jego żony? żona?
Kochany, skany nic nie dadzą, bo wszystko napisałam i nic więcej w nich nie ma. Namiary podałam. Kormiałów, Łopie i Wędziagoła to Litwa.
Raczej mi chodzi o ewentualny kontakt tych, którzy mają Leonowiczów z Litwy w drzewie, albo poruszają się w okolicach Kormiałowa. Może coś, ktoś!?
Raczej mi chodzi o ewentualny kontakt tych, którzy mają Leonowiczów z Litwy w drzewie, albo poruszają się w okolicach Kormiałowa. Może coś, ktoś!?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
Małgosiu już miałem wskrzesić ducha Sakowicza aby spławić ciotkę Kulwiecówną.
tylko brak lodu.
Ja bym jeszcze się zastanowił 2 możliwości ślub parafia Anieli . i Aniela mogła być 2 zoną Józefa
Czyli Józef ma 1. żonę Helenę która umiera zaraz po ślubie.
Zdarzało się epidemie= bezdzietnie. ich ślub w 1868 roku
a jednak dzieci rodzą się po 3 latach i tu mógł być ślub gdzieś w parafii Anieli
około 1869-1870. kim był ten Józef z zawodu?
Bo wygląda np. na Ekonoma? jak Bogumił Niechcic, wędruje za pracą?
chyba nie sprzedaje i kupuje wsie skoro zmienia parafie.
I to samo jego Ojciec tez wędruje z wioski do wioski czyli teoretycznie wystarczy przeczytać tylko wszystkie parafie na Litwie
...........
Ja pomagam koledze we Lwowie i tylko muszę przeczytać parafie Lwowskie
Bo czeski film gdzie co jest.
Od tygodnia czytam sobie zapisy systematycznie.
To i tak spoko bo jak robię drzewo genealogię mojej synowej z Biłgoraja to mam zapisy po rosyjsku. To był zabór rosyjski
Niby w PRL uczyli mnie 5 lat ale to było ponad 40lat temu.
Choć nie powiem zrobiłem jej drzewo na 4.5 mb szerokie.
Ale ja to dla wnusia robię aby znał swoich przodków ze strony mamy.
Zaktualizowałem drzewo syna jej męża to też 5.5 mb
Ale to tylko dzięki skanotece i kolejnych publikacjach z ADT Archiwum Diecezji Tarnowskiej.
Wielki sukces to to jak znalazłem akt urodzenia swojego matczynego dziadka który był więźniem obozów koncentracyjnych i jak wyszedł na Wojnę w 1939 to już nie wrócił Ale mam jego dane obozowe.
A i wielka frajda jak zobaczyłem ślub Pradziadka Mama tylko tak z pamięci coś opisała a ja mam jego zdjęcie z żoną
był sobie szewcem od damskich butów
To na razie
tylko brak lodu.
Ja bym jeszcze się zastanowił 2 możliwości ślub parafia Anieli . i Aniela mogła być 2 zoną Józefa
Czyli Józef ma 1. żonę Helenę która umiera zaraz po ślubie.
Zdarzało się epidemie= bezdzietnie. ich ślub w 1868 roku
a jednak dzieci rodzą się po 3 latach i tu mógł być ślub gdzieś w parafii Anieli
około 1869-1870. kim był ten Józef z zawodu?
Bo wygląda np. na Ekonoma? jak Bogumił Niechcic, wędruje za pracą?
chyba nie sprzedaje i kupuje wsie skoro zmienia parafie.
I to samo jego Ojciec tez wędruje z wioski do wioski czyli teoretycznie wystarczy przeczytać tylko wszystkie parafie na Litwie
...........
Ja pomagam koledze we Lwowie i tylko muszę przeczytać parafie Lwowskie
Bo czeski film gdzie co jest.
Od tygodnia czytam sobie zapisy systematycznie.
To i tak spoko bo jak robię drzewo genealogię mojej synowej z Biłgoraja to mam zapisy po rosyjsku. To był zabór rosyjski
Niby w PRL uczyli mnie 5 lat ale to było ponad 40lat temu.
Choć nie powiem zrobiłem jej drzewo na 4.5 mb szerokie.
Ale ja to dla wnusia robię aby znał swoich przodków ze strony mamy.
Zaktualizowałem drzewo syna jej męża to też 5.5 mb
Ale to tylko dzięki skanotece i kolejnych publikacjach z ADT Archiwum Diecezji Tarnowskiej.
Wielki sukces to to jak znalazłem akt urodzenia swojego matczynego dziadka który był więźniem obozów koncentracyjnych i jak wyszedł na Wojnę w 1939 to już nie wrócił Ale mam jego dane obozowe.
A i wielka frajda jak zobaczyłem ślub Pradziadka Mama tylko tak z pamięci coś opisała a ja mam jego zdjęcie z żoną
był sobie szewcem od damskich butów
To na razie
......................
Pozdrawiam.
Jan
Pozdrawiam.
Jan
- Małgorzata_Kulwieć

Janie, ja swoich szukam już ponad 50 lat. I prawie wszystkie parafie litewskie, które tylko się pojawiają on-line przeglądam. Wracam do nich wielokrotnie. Oczywiście , stara już jestem i ślepa, to mogę coś przegapić i zdarza się to. Ale te parafie w okolicach Kormiałowa przejrzałam już ze sto razy i nie widzę.
Józef był określany w metrykach jako kriestianin albo mieszczanin, żył, mieszkał i zapewne gospodarował w okolicy parafi Kormiałów i Łopie (to filia Kormiałowa) (one są oddalone o 21 km współczesną szosą, a w linii prostej 2 km). Wędziagołę sprawdzałam dodatkowo tylko dlatego, że ponoć Józef się tam urodził. W tych parafiach i innych okolicznych Kulwieciów mnóstwo, tylko jakoś tych dwóch Kulwieciówien nie znajduję i Józefa Leonowicza dowolnych rodziców, też.
Też myślałam o tym, że Aniela mogła być drugą żoną. Ale zgonu Heleny nigdzie nie znajduję. O tyle to ciekawe, że niby wszystko w parafiach Kormiałów i Łopie, a nic w nich znaleźć nie mogę.
A ciotek Kulwieciówien spławiać nie należy, niezależnie czy lód jest, czy go nie ma.

Józef był określany w metrykach jako kriestianin albo mieszczanin, żył, mieszkał i zapewne gospodarował w okolicy parafi Kormiałów i Łopie (to filia Kormiałowa) (one są oddalone o 21 km współczesną szosą, a w linii prostej 2 km). Wędziagołę sprawdzałam dodatkowo tylko dlatego, że ponoć Józef się tam urodził. W tych parafiach i innych okolicznych Kulwieciów mnóstwo, tylko jakoś tych dwóch Kulwieciówien nie znajduję i Józefa Leonowicza dowolnych rodziców, też.
Też myślałam o tym, że Aniela mogła być drugą żoną. Ale zgonu Heleny nigdzie nie znajduję. O tyle to ciekawe, że niby wszystko w parafiach Kormiałów i Łopie, a nic w nich znaleźć nie mogę.
A ciotek Kulwieciówien spławiać nie należy, niezależnie czy lód jest, czy go nie ma.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
Małgosiu ale jak go zapisano kriestianin to chyba chodziło o rzymskiego katolika.
Może ślub z 1 zoną był w lokalnej cerkwi?
A on był przechrztą z prawosławia?
w każdym razie jak się da to i prawosławnych.
Ja już miałem taki przypadek , że zgony były zapisane w księgach cerkwi.
Przyczyna prozaiczna kościół się spali to batiuszka pozwał odprawiać msze w cerkwi .
Mam nadzieję że pamiętasz film ,, U pana boga w ogródku"
.....................
A z oczami to ja mam już porządek mam plastikowe soczewki w oczach
i nie noszę już okularów
to tak zwana zaćma starcza
Roboty na niecałe 10 minut bez bólu trochę kosztowały kropla przed operacją całe 150zł
................np
https://www.bing.com/videos/riverview/r ... 7184517572
........................i kolejny filmik
https://www.bing.com/videos/riverview/r ... ORM=VRDGAR
.............
Może ślub z 1 zoną był w lokalnej cerkwi?
A on był przechrztą z prawosławia?
w każdym razie jak się da to i prawosławnych.
Ja już miałem taki przypadek , że zgony były zapisane w księgach cerkwi.
Przyczyna prozaiczna kościół się spali to batiuszka pozwał odprawiać msze w cerkwi .
Mam nadzieję że pamiętasz film ,, U pana boga w ogródku"
.....................
A z oczami to ja mam już porządek mam plastikowe soczewki w oczach
i nie noszę już okularów
to tak zwana zaćma starcza
Roboty na niecałe 10 minut bez bólu trochę kosztowały kropla przed operacją całe 150zł
................np
https://www.bing.com/videos/riverview/r ... 7184517572
........................i kolejny filmik
https://www.bing.com/videos/riverview/r ... ORM=VRDGAR
.............
......................
Pozdrawiam.
Jan
Pozdrawiam.
Jan
- Małgorzata_Kulwieć

Janie, nie sądzę żeby był prawosławny. Kriestianin to chłop, wieśniak. W ślubie Józefa napisane, że rzymski katolik. Urodzenia dzieci tej pary z Anielą też rzymskie.
Ślub z Heleną w 1868 r, a dzieci z Anielą dopiero od 1871. Czyli Aniela byłaby tą drugą żoną, co teoretycznie możliwe, ale gdzie i kiedy umarłaby Helena? I dlaczego nie mogę namierzyć ani śmierci Heleny, ani jej rodziców?
Ślub z Heleną w 1868 r, a dzieci z Anielą dopiero od 1871. Czyli Aniela byłaby tą drugą żoną, co teoretycznie możliwe, ale gdzie i kiedy umarłaby Helena? I dlaczego nie mogę namierzyć ani śmierci Heleny, ani jej rodziców?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Rozumiem, że aktu urodzenia Heleny/Anieli nie widzisz, bo nie ma dostępu do Korniałowa 1848 ?
To miejsce urodzenia młodej to Szatyje ? To by było dużo bliżej do parafii Łopie. O błędzie w imieniu raczej w akcie ślubu nie mam mowy, bo młoda podpisała protokół jako Helena
Pewnie nie zaszkodziłoby przejrzeć ten spis z parafii Łopie, co prawda za 1875 ale może Kulwieciowie się pojawią.
On ma ciekawy nagłówek - widać z niego, że Łopie to parafia filialna
https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/267767576
To miejsce urodzenia młodej to Szatyje ? To by było dużo bliżej do parafii Łopie. O błędzie w imieniu raczej w akcie ślubu nie mam mowy, bo młoda podpisała protokół jako Helena
Pewnie nie zaszkodziłoby przejrzeć ten spis z parafii Łopie, co prawda za 1875 ale może Kulwieciowie się pojawią.
On ma ciekawy nagłówek - widać z niego, że Łopie to parafia filialna
https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/267767576
- Małgorzata_Kulwieć

Ksiąg z Kormaiałowa nie ma tylko w latach 1843 i 1845. Księgi z Łopii są od roku 1850, bo przedtem ponoć nie było tam kościoła tylko kaplica. Tak mi zeznali Litwini. Ale zaczynam się coraz bardziej utwierdzać w tym, że jednak coś tam byc musiało, co prowadziło księgi, bo za dużo mi akt brakuje.
W innych rodzinach też.
Jeśli Helena urodziła się w Szatyjach https://eais.archyvai.lt/iiif/2/102%2F2 ... nload=true, to powinna być ochrzczona w Łopiach lub Kormiałowie. W egzaminie podano, że w parafii Kormiałów, ale tam aktu nie ma. Już zaczęłam podejrzewać, że była dzieckiem panieńskim i szukałam po nazwisku matki Dowtort, ale treż nic. Dowtortowie to Wędziagoła, to tam też szukałam i nic.
Możliwe, że śłub brała jako Helena, ale potem uzywała Anieli, ale dopóki nie znajdę jakiegoś potwierdzenia, to nie mogę przyjąć, że to jest jedna i ta sama osoba.
Ale czemu i Józefa znaleźć nie mogę? Licho wie.
W innych rodzinach też.
Jeśli Helena urodziła się w Szatyjach https://eais.archyvai.lt/iiif/2/102%2F2 ... nload=true, to powinna być ochrzczona w Łopiach lub Kormiałowie. W egzaminie podano, że w parafii Kormiałów, ale tam aktu nie ma. Już zaczęłam podejrzewać, że była dzieckiem panieńskim i szukałam po nazwisku matki Dowtort, ale treż nic. Dowtortowie to Wędziagoła, to tam też szukałam i nic.
Możliwe, że śłub brała jako Helena, ale potem uzywała Anieli, ale dopóki nie znajdę jakiegoś potwierdzenia, to nie mogę przyjąć, że to jest jedna i ta sama osoba.
Ale czemu i Józefa znaleźć nie mogę? Licho wie.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć