Skanoteka - notariaty

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Post autor: Michał_Zieliński »

Ted_B pisze:Witam!
Michale! Podaję przykład.
1. Akta Notariusza Józefata Wiślickiego w Olkuszu (AP Kielce - zespół 234).
Wprawdzie nie ma oddzielnych j.a. z indeksami i repertoriami, ale w poszczególnych j.a. z aktami - na początku ksiąg - dołączone są indeksy. Za wyjątkiem bodajże 3-ch j.a., oraz w jednej księdze są indeksy do 2 ksiąg.
Posiadam wszystkie te indeksy - stan zdjęć różny, czytelny, raczej dobry.
Przykładowo zdjęcie 1 strony z indeksami do akt zawartych w j.a o sygn. 2. (z roku 1812). Sygnatura 1 - nie ma indeksu.
https://www.cieslin.pl/wp-content/uploa ... CN6912.jpg
Jeśli to spełnia oczekiwania - to mogę spakować i przesłać.
Pozdrawiam!
Tadek
No tak, zapomniałem zastrzec, że zdarzają się jednostki, gdzie skorowidz lub repertorium jest w księdze z aktami notarialnymi.
Co do zasady skanujemy i publikujemy w Skanotece tylko kompletne jednostki. ale dla takich przypadków (skorowidze ksiąg sądowych lub notarialnych) robiliśmy już wyjątki. Podeślij proszę na mojego maila (michal.zielinski(a)genealodzy.pl) i zobaczę jak to wygląda. Bardzo dziękuję!
Kulewski pisze:Panie Michale. Jak najlepiej odnalesc akty notarialne na "Skanotece - Notariaty" kamienic mojej rodziny w Warszawie nie wiedzac ktory notariusz dokonal tranzakcji.
Pozdrawiam
Harald
Jak szukamy aktów konkretnej nieruchomości, to najlepiej szukać ich w Hipotece, nie w aktach notarialnych.
Pozdrawiam,
Michał
Kulewski

Sympatyk

Post autor: Kulewski »

Panie Michale dziekuje za wskazowke ale z moja niewiedza niestety nie moge znalesc na Geneologach stronie nigdzie Hipoteki i prosze o wskazowke.
Wczesniej pytalem, czy w przyszlosci sa plany na rozwoj tego projektu, czyli czy bedzie dostepne okienko w ktorym mozna bedzie wpisac nazwisko kupujacego i sprzedajacego co sprawi ze wyswietli ktory notariusz dokonal tranzakcj wraz z adnotacjami tak jak np. w geneszukacz po wpisaniu nazwiska odnajduje tereny i akty?
Serdecznie dziekuje
Harald Kulewski
Ted_B

Sympatyk

Post autor: Ted_B »

Witam!
Michale!
Inwentarz i skorowidze (a nie indeksy) do zespołu Akta Notariusza Józefata Wiślickiego w Olkuszu (AP Kielce - zespół 234) przesłałem poprzez WeTransfer.
1. Zgodnie z inwentarzem w j.a. o sygn. 1 powinien by skorowidz. Nie mam go - nie wiem dlaczego. Na pewno ją przeglądałem, ale to już lata temu.
2. Skorowidz do akt z j.a. o sygn. 12 jest podany w j.a. o sygn. 11.
3. Brak skorowidzów dla j.a. o sygn. 16A i 17.
Pozdrawiam!
Tadek

PS. Haraldzie! Hipoteki nieruchomości, to głównie archiwa sądowe lub AP. Co do pańskiego projektu, to raczej "marzenie ściętej głowy". Kontrakty kupna-sprzedaży to tylko jedna część aktów notarialnych. Nie znając notariusza, to najpierw należy określić przedział czasowy, znaleźć notariusza (albo raczej notariuszy), którzy w tym okresie urzędowali. Dalej przejrzeć skorowidze (+ repertoria) tych rejentów dla konkretnego roku (lat). I w ten sposób odszukać nr aktu notarialnego.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”