Józef Nowacki

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kekoe

Sympatyk

Józef Nowacki

Post autor: kekoe »

Proszę o pomoc w celu ustalenia losów brata mojej prababci. Mowa o Józefie Nowackim ur. 12.01.1911 w Kołątajewie (skan https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 5878c54805 ) syn Michała Nowackiego i Marii Cieślak. 21 kwietnia 1935 roku był świadkiem na ślubie swojej siostry Marianny (zawód Józefa wg aktu - robotnik). W księdze meludunkowej z Kołątajewa, czyli ze wsi, w której mieszkał znalazłem informacje o nim. Podczas badania na komisji poborowej w Ostrowie Józef otrzymał kategorię A, czyli zdolny do zasadniczej służby wojskowej. 4 grudnia 1930 roku urząd w Przygodzicach wydał mu dowód osobisty. 5 czerwca 1934 roku został skazany na jeden dzień aresztu z zawieszeniem na 3 lata (257 p.p. kradzież mienia ruchomego, numer sprawy 786/34). Próbowałem odnaleźć więcej informacji o kradzieży, ale w księgach w AP w Kaliszu nic nie znalazłem. W księdze meldunkowej jest również zapis, że Józef Nowacki 6 grudnia 1939 roku opuścił dom rodzinny i przeniósł się do Kępna (woj. wielkopolskie). Kolejna wzmianka o Józefie pochodzi z 1945, kiedy to jego brat Edward Nowacki musiał wypełnić ankietę dla wstępujących w szeregi MO. Edward napisał, że „Józef jest murarzem, przebywa w więzieniu w Rawiczu od 1943 roku, z którego po wojnie nie wrócił”. Na SZWA odnalazłem Akta personalne więźniów Zakładu Karnego Rawiczu. Skontaktowałem się z AP w Poznaniu i po przesłaniu elektronicznego sprawdziłem, czy jego dane tam się znajdują. Niestety… nie ma tam Józefa Nowackiego. Straty.pl i Arlosen archives milczą. Wniosek do IPN i PCK skierowany, czekam za odpowiedzią. Nikt z żyjących krewnych nie ma pojęcia co się stało z Józefem. Wydaje mi się, że powoli dochodzę do ściany, której nie da się przebić. Może wy macie jakiś pomysł.
Pozdrawiam
Marek
kekoe

Sympatyk

Józef Nowacki

Post autor: kekoe »

Ponawiam prośbę o pomoc :)
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Trzymam kciuki, żeby coś ci się udało dowiedzieć, ale być może to ściana, bo istnieje możliwość, że brat znał prawdę, ale władze więzienia nie znały prawdziwego nazwiska więźnia. Mógł być osadzony pod fałszywym...
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”