Wiek kobiet przy urodzeniu ostatniego dziecka
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
KamilKolber
Dzień dobry
W jakim wieku najpóźniej kiedyś kobiety rodziły dzieci? Jakie są Wasze obserwacje? Badając swoich przodków kilkukrotnie trafiłem już na przypadki kiedy kobieta przy urodzeniu ostatniego dziecka była grubo po 50-ce. Najnowsze moje "znalezisko", to przypadek Reginy Jura z domu Kaspura/Kaspurzuk (Kaspurzonka). Wzięła ślub z Kazimierzem Jurą w 1729 roku w Kętach, mieszkała w Kobiernicach, pierwsze dziecko urodziła w 1733 roku, a ostatnie w 1767. W sumie miała ich co najmniej trzynaścioro. Zakładając nawet, iż w momencie ślubu miała lat 15, to ostatnie dziecko miała by w wieku 53 lat... Tyle że prawdopodobnie była starsza, i urodziła się przed 1709 rokiem, co daje już 58 lat przy narodzeniu dziecka. Czy to możliwe?
Kamil
W jakim wieku najpóźniej kiedyś kobiety rodziły dzieci? Jakie są Wasze obserwacje? Badając swoich przodków kilkukrotnie trafiłem już na przypadki kiedy kobieta przy urodzeniu ostatniego dziecka była grubo po 50-ce. Najnowsze moje "znalezisko", to przypadek Reginy Jura z domu Kaspura/Kaspurzuk (Kaspurzonka). Wzięła ślub z Kazimierzem Jurą w 1729 roku w Kętach, mieszkała w Kobiernicach, pierwsze dziecko urodziła w 1733 roku, a ostatnie w 1767. W sumie miała ich co najmniej trzynaścioro. Zakładając nawet, iż w momencie ślubu miała lat 15, to ostatnie dziecko miała by w wieku 53 lat... Tyle że prawdopodobnie była starsza, i urodziła się przed 1709 rokiem, co daje już 58 lat przy narodzeniu dziecka. Czy to możliwe?
Kamil
Kiedys słyszałem że bariera biologiczna to ok. 55 lat.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Brytyjka Dawn Brooke w wieku 59 lat zaszła w ciążę naturalnie i także naturalnie urodziła. Jest wpisana w księdze rekordów Guinnessa. W 2020 r Chinka zaszła w ciąże naturalnie w wieku 60 lat ale urodziła przez cesarkę. W Polsce pewnie też się zdarza/ło
pozdrawiam
Anka
pozdrawiam
Anka
Wyjątki będą zawsze. Ja mam na myśli zdrowy rozsądek (od strony hipotez badacza, i skutku wielu innych parametrów).
pozdrawiam
Artur
Artur
-
Patrymonium

Tak biblijnie.
Abraham miał 100 lat gdy urodził się mu Izaak.Sara żona Abrahama gdy rodziła Izaaka musiała mieć minimum 90 lat lub więcej.
Jak widać wiara znosi prawa logiki i biologii.
Abraham miał 100 lat gdy urodził się mu Izaak.Sara żona Abrahama gdy rodziła Izaaka musiała mieć minimum 90 lat lub więcej.
Jak widać wiara znosi prawa logiki i biologii.
Marian
,,O Clavis David et sceptrum domus Israël; qui áperis, et nemo claudit; claudis, et nemo áperit".
,,Scabellum pedum tuorum".
,,O Clavis David et sceptrum domus Israël; qui áperis, et nemo claudit; claudis, et nemo áperit".
Gdzieś czytałem, że w wielu przypadkach, gdy pomiędzy kolejnymi urodzonymi dziećmi była duża przerwa, np.: 10 lat, to to kolejne dziecko było tak naprawdę dzieckiem niezamężnej córki ale matka przypisywała je sobie, nawet jeśli miała 50 lat... Prawdopodobnie stąd taki wiek matek w chwili urodzenia.
Kazek
Kazek
-
Patrymonium

A tu o Niemce co urodziła czworaczki w wieku 65 lat.
https://www.pudelek.pl/artykul/79555/65 ... _in_vitro/
https://www.pudelek.pl/artykul/79555/65 ... _in_vitro/
Marian
-
roza.kruza

Re: Wiek kobiet przy urodzeniu ostatniego dziecka
Mam taki przypadek w rodzinnie, moja prababka ochrzciła dwójkę nieślubnych dzieci córki jako swoje, ostatnie gdy miała 53 lata.kazdeb pisze:Gdzieś czytałem, że w wielu przypadkach, gdy pomiędzy kolejnymi urodzonymi dziećmi była duża przerwa, np.: 10 lat, to to kolejne dziecko było tak naprawdę dzieckiem niezamężnej córki ale matka przypisywała je sobie, nawet jeśli miała 50 lat... Prawdopodobnie stąd taki wiek matek w chwili urodzenia.
Kazek
Róża
Re: Wiek kobiet przy urodzeniu ostatniego dziecka
Ja zawsze idę tym tropem, że jeśli kobieta miała wcześniej dzieci i ostatnie dziecko urodziła po 50 to jest to jej dziecko. Jak była zamężna i pierwsze dziecko miała koło 50 to raczej nie było to jej dziecko.
pozdrawiam
Anka
pozdrawiam
Anka