Wilhelm Wola - Mysłowice

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

boreasz

Sympatyk

Wilhelm Wola - Mysłowice

Post autor: boreasz »

Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu prowadzę poszukiwania informacji o Wilhelmie Woli z miasta Mysłowice w obecnym województwie śląskim. Jak na razie były one bezowocne. Posiadam o nim niezbyt wiele informacji: prawdopodobnie urodził się w latach 1890 - 1900 (oszacowana data), jego żoną była Jadwiga dd. Rak. W Genetece niestety nie znalazłem o nim żadnych danych. Na Silius Radicum udostępnione są akty metrykalne z Mysłowic od 1800 do 1874 r. (więc nie obejmujące jego okresu urodzenia), a w Szukajwarchiwach dokumenty pochodzące z USC od 1874 r. (nie wszystkie są wstawione). W aktach z USC z dzielnicy Brzezinka (gdzie mieszkała część jego rodziny) nie pojawia się on wcale. Nie zauważyłem go również w urzędowym skorowidzu. Najbardziej zależałoby mi na znalezieniu jego aktu urodzenia, ponieważ umożliwiłoby mi to dalsze prowadzenie poszukiwań. Jeśli ktoś z Was posiada informacje lub dokumenty związane z tym człowiekiem albo jego rodziną, proszę o udzielenie mi pomocy. Będę wdzięczny za wszystkie informacje.

Pozdrawiam,
Franciszek
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

A jaki masz konkretny dokument?
Akt zgonu, akt ślubu, meldunek, coś innego?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Re: Wilhelm Wola - Mysłowice

Post autor: jerkre »

boreasz pisze:Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu prowadzę poszukiwania informacji o Wilhelmie Woli z miasta Mysłowice w obecnym województwie śląskim. Jak na razie były one bezowocne. Posiadam o nim niezbyt wiele informacji: prawdopodobnie urodził się w latach 1890 - 1900 (oszacowana data), jego żoną była Jadwiga dd. Rak. W Genetece niestety nie znalazłem o nim żadnych danych. Na Silius Radicum udostępnione są akty metrykalne z Mysłowic od 1800 do 1874 r. (więc nie obejmujące jego okresu urodzenia), a w Szukajwarchiwach dokumenty pochodzące z USC od 1874 r. (nie wszystkie są wstawione). W aktach z USC z dzielnicy Brzezinka (gdzie mieszkała część jego rodziny) nie pojawia się on wcale. Nie zauważyłem go również w urzędowym skorowidzu. Najbardziej zależałoby mi na znalezieniu jego aktu urodzenia, ponieważ umożliwiłoby mi to dalsze prowadzenie poszukiwań. Jeśli ktoś z Was posiada informacje lub dokumenty związane z tym człowiekiem albo jego rodziną, proszę o udzielenie mi pomocy. Będę wdzięczny za wszystkie informacje.

Pozdrawiam,
Franciszek
Mogę się mylić, ale to jest dzielnica Katowic-Szopienic
pozdrawiam serdecznie, Jurek
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
boreasz

Sympatyk

Krystyna.waw pisze:A jaki masz konkretny dokument?
Akt zgonu, akt ślubu, meldunek, coś innego?
Niestety nie mam nic, wszystko z podań rodzinnych.

Franciszek
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

A w tych podaniach rodzimych Wilhelm i Jadwiga mają jakieś dzieci ? Rodzeństwo? Jakieś daty padają? Dlaczego 1890-1900.
Oba nazwiska moim zdaniem spolszczone - kiedyś Wolla i Rack
boreasz

Sympatyk

Mieli dzieci, najstarsze chyba z 1925 r. Jadwiga urodziła się w 1899 r., stąd zakładam, że mąż byłby w podobnym wieku. Nazwiska rzeczywiście występowały w podanych zniemczonych formach (jak absolutna większość słowiańskich nazwisk w regionie), ale źródłosłów jest prawie na pewno polski.

Franciszek
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: puszek »

Jeśli wiesz gdzie zmarł Wilhelm Wola to wystąp do USC o jego akt zgonu. Podobnie jego żony.
Bożena
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Jeśli Jadwiga urodziła się w 1899 to pewnie jest to ta Hedwiga Marie Rack USC Mysłowice nr 559
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 206&zoom=1

I tam pewnie trzeba szukać małżeństwa
https://metryki.genealodzy.pl/id1591
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: puszek »

Tylko, że ta Jadwiga Maria Rack zmarła w 1900r./USC Mysłowice (akt 11)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... ff53f9f169
Bożena
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Bożenka ma rację. I trzeba zacząć od aktów zgonu.
boreasz

Sympatyk

Dobrze, dziękuję bardzo za rady. Myślę, że sposób z USC będzie najskuteczniejszy.
Pozdrawiam,
Franciszek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”