Maria Grodzicka, 1878r. Kraków

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Hrabiabezziemi

Post autor: Hrabiabezziemi »

Dzień dobry!
Od dwóch miesięcy prowadzę poszukiwania swojej rodziny.
Moją trzykrotną prababcią była Maria Grodzicka i na niej "utknąłem".
Ustaliłem, że była matką mojego pra pra dziadka Witolda, tak wynika z jego aktu zgonu i spisu ludności Miasta Krakowa z 1910r. Dodatkowo pracownik zarządu cmentarza, na którym prawdopodobnie (wysokie prawdopodobieństwo, ponieważ leży wraz ze swoją pierwszą synową) jest pochowana oznajmił, że na aktach była pieczątka "Urzędu parafialnego Św. Norberta", co by się zgadzało ze spisem ludności, bo widnieje tam jako grekokatoliczka, a sam kościół został przemianowany w Cerkiew za poleceniem cesarza w 1808 roku. Kontaktując się z parafią, a następnie kolejno z urzędem i archiwami okazało się, że ksiąg metrykalnych nie ma, bo jest to "czarna dziura", więc moje pytanie brzmi, czy ktoś się spotkał z podobną sytuacją i wie co robić?
Dodam, że w kolejnych (starszych) spisach nie mogę jej znaleźć, więc parafia i informację zawarte w aktach kościelnych muszą być kluczowe, aby dalej pociągnąć sprawę.
Dziękuję za przeczytanie mojego wywodu, ale musiałem sprawę opisać dokładniej, bo być może ktoś dostrzeże podobieństwa.
Pozdrawiam.

moderacja (elgra)
Witamy na forum!
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

Może przeszukaj wcześniejsze spisy z Krakowa, może Maria Grodzicka będzie jako dziecko.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/wyszukiwarka
W tym spisie z 1910r. jest Maria Grodzicka wdowa ur 17.VII.1845r. gr.-kat. Może to matka Twojej Marii?
Bożena
Hrabiabezziemi

Post autor: Hrabiabezziemi »

Dziękuję bardzo za pomoc!
Pozdrawiam,
Szymon.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”