Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.2

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Pstragowski_Beata

Sympatyk

Post autor: Pstragowski_Beata »

Dzien dobry

Panie Bogdanie bardzo dziekuje za odpowiedz,chcalam bym jeszcze prosic zeby mi Pan podpowiedziel gdzie bym mogla dalej szukac ,a moze Pan mogl by mi dalej pomuc .
Jestem wdzieczna za wszelka pomoc.

Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

Pani Beato.
Proszę wybaczyć, ale wróżbiarstwo to nie u mnie.
Co do zdjęcia, można dołożyć, że karabin to prawdopodobnie Mannlicher M95. Tyle...

Noo, może jeszcze… Pali perfumowane papierosy „Panama”, a z lewej kieszeni wystaje mu antenka z krótkofalówki. A!!! I ktoś z tej poręczy za nim, zerwał kartkę „Świeżo malowane”. ŻARTOWAŁEM!!!

Pozdrawiam
Bogdan
Pstragowski_Beata

Sympatyk

Post autor: Pstragowski_Beata »

Dziekuje i pozdrawiam.

Beata
MaciejW

Sympatyk

Post autor: MaciejW »

Bodek pisze:Panie Maćku
Osoba na zdjęciu obywatel, towarzysz, bo takie zwroty używali, należy do Polskich Drużyn Strzeleckich lub Polowych Drużyn Sokoła.
Nosili mundury:
Kurtka kolor szarozielony, kołnierz wykładany nie stójka, widoczne guziki, klapy kieszeni na piersi czworoboczne, naramienniki.
Drugi model.
Kurtka kolor polowozielony, kołnierz wykładany, niewidoczne guziki, klapy kieszeni typu austro-węgierskiego „jaskółczy ogon”, brak naramienników.

Czy takie kurtki występują na zdjęciu? Nie.

Ale… W czerwcu 1914 roku Związki Strzeleckie wprowadziły trzeci model, to mundur austro-węgierski.
Kurtka kolor szaroniebieski, kołnierz stójka, niewidoczne guziki,
klapy kieszeni typu austro-węgierskiego „jaskółczy ogon”, naramienniki. BINGO!

Od 1913 roku wprowadzono stopnie i sznury zakończone gwizdkiem.
W przypadku zdjęcia to szeregowy, kolor sznura szary, nie wiem co autor chciał wyrazić w tym kolorze, możliwe, że chodzi o popielaty ciemny.
Mobilizacja z 31.lipca 1914 wchłonęła część towarzyszy organizacji.
Zwyczajnie, otrzymali wezwanie do stawiennictwa w wojsku austro-węgierskim. Najbardziej dotknęło to Polowe Drużyny Sokole.
I tak Związek Strzelecki zakończył działalność. Reaktywowany w listopadzie 1919 roku.
Czyli Panie Maćku, coś z tą datą na zdjęciu jest nie hello.
„Grudzień 1918”

Ja uważam, że mogło być tak. Właśnie się zapisałem do Związku, dostałem mundur, robię pamiątkowe zdjęcie, jest lipiec 1914 roku, mam 21 lat, czyli jestem w wieku poborowym. Mam nadzieję, że trafię do Legionów, ale wyszło jak wyszło – życie. Przytulił mnie Cysorz.

Miłego dnia
Bogdan
No to mi się trafiło, znowu szukanie i grzebanie w otchłani internetu śladów związanych z "gościem" na zdjęciu :D
Szkoda, że listy wcielonych do armii C.K. są bardzo rozproszone i właściwie nie wiadomo do którego archiwum pisać - Wiedeń, Lwów, Przemyśl...
A na poważnie, jeszcze raz bardzo Panu dziękuję. Bardzo cenna wskazówka.

Maciej
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Panie Maćku
Armia C.K. pisać - Wiedeń
Dalej „W C.K. służył w 29 Pułku armat polowych (Jarosław)”. A skąd ta informacja? Dalej, dalej „Natomiast w WP był to już 24 Pułk artylerii polowe” . To ciekawe bowiem 24 Pułk Artylerii Polowej w Jarosławiu, został sformowany po wojnie 9.X.1921 roku.
Jeżeli to możliwe to poproszę o imię nazwisko miejsce zamieszkania krewnego.

Pozdrawiam
Bogdan
MaciejW

Sympatyk

Dobry wieczór,

Opieram sie na książeczce wojskowej:

https://zapodaj.net/plik-fu6NcG9Ogp#

https://www.fotosik.pl/zdjecie/c22750d5828e88db

https://www.fotosik.pl/zdjecie/89c2549d9157be86

oraz wątek:
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... highlight=

W przypadku pomyłki uprzejmie proszę o sprostowanie.

Dziękuję
Maciej
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dzień dobry
Panie Maćku
Widzę, że się już wyjaśniło. Dodam tylko, że kartotekę założono mu w 1913 roku. Wiedziałem, że coś jest nie tak. Stąd te pytania o szczegóły.
Znany mi jest jedyny tylko fakt gdzie C.K. Armia poborowym pozwalała służyć w miejscu zamieszkania, a co najmniej w bliskości tych miejsc. To Jednoroczny Ochotnik. Czyli taka szansa była 50/50, że Pański krewny nim był. Oczywiście należało spełnić jeden warunek, a mianowicie ukończyć „Ichniejsze” gimnazjum, współcześnie to liceum. Nie wiem czy była potrzebna matura. W końcu mieli stanowić przyszłą rezerwę oficerską.
Miałem takiego w rodzinie, baa… Wysłali go do Szkoły Kadetów, nie wiem czy to był warunek. Ale ukończył ją ze stopniem Kadeta rezerwy. Poszedł na studia prawnicze i po dwóch latach otrzymał stopień chorążego rezerwy. Po ukończeniu studiów, awansowano go do stopnia podporucznika rezerwy. Kiedy wybuchła wojna miał taki stopień i poszedł do woja. Inny krewny z tego samego miasta, nie lubił książek więc też nie miał wielkiego wyboru kiedy go powołano do odbycia służby wojskowej. Służył w 30 Pułku Artylerii Polowej w Przemyślu. Dlaczego nie piechota? Tak sobie myślę... On z zawodu był ślusarzem, czyli za pomocą pilnika i młotka mógł usunąć awarie działa. Do rezerwy trafił w 1913 roku, po czym kiedy wybuchła wojna ponownie zameldował się w Przemyślu jako bombardier (starszy szeregowy) rezerwy.
Kto wie może znał Pańskiego krewnego.
Pamiętam. Dawno, dawno temu w internecie krążył szlak bojowy 30 Pułku Artylerii Polowej.

Miłego dnia.
Bogdan

A!!! Przy okazji napiszę jeszcze parę słów o zdjęciu.
MaciejW

Sympatyk

Witam,

Tak, sprawa sporostowana. Nie Jarosław a 700 km od domu -> Ceskie Budejowice.

Mam jeszcze jedno pytanie (może banalne) dotyczące jego kartoteki. Zgodnie z Polską Książeczką Wojskową, w ewidencji widnieje od 1913 roku. Czy wynika to z faktu, że wcześniej mógł być członkiem Związku Strzeleckiego?
A może jednak Wojsko Polskie w pierwszej kolejności bazowało na dokumentach cesarsko-królewskich? Gdyby tak było, oznaczałoby to, że pierwszy kontakt z wojskiem c.k. miał właśnie w 1913 roku.
czy do o Związku Strzeleckiego lub innej organizacji mógł również wstąpić dopiero po zakończeniu I wojny światowej .... np. w grudniu 1918 roku.

Maciej
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Panie Maćku
Jak widzę to z wojskowością, nie jest Pan w lesie, w środku puszczy.
Wiem, że w Polsce 2009 roku zawieszono obowiązek służby wojskowej.
Ale...No dobra. W Jarosławiu była Komenda Uzupełnień gdzie mierzono, ważono, po czym zakładano mu kartotekę, w przypadku Pana krewnego był to rok 1913. Jarosław podlegał pod X Korpus.
Proszę sobie wyobrazić, że przyszły poborowy „popyla” do Budziejowic, czy Pragi na Komisję Poborową. Szoookkk. Bzdura.
Pański przodek dostał powołanie do 30 Pułku Artylerii Polowej w Przemyślu. W ramach X Korpusu pod który podlegał, a nie VIII w Budziejowicach. Tak uważam.

Pozdrawiam
Bogdan
MaciejW

Sympatyk

Panie Bogdanie,

Na komisję wojskową jeszcze się załapałem ale nie o tym będziemy rozważać :)

Może trochę inaczej. Co do komisji wojskowej pełna zgoda, dostał wezwanie do stawiennictwa w Komendzie Uzupełnień przypadającej dla jego miejsca zamieszkania - Jarosław.

Natomiast pytanie było o ewidencję. Teraz pośrednio odpisał Pan, że WP bazowało na dokumentach ewidencji C.K.

Odnosnie Ceskich B:

Może miąć Pan rację co do Przemyśla.

https://pl.wikipedia.org/wiki/30_Pu%C5% ... 99gierski)

Pułk Armat Polowych Nr 30

"W 1916 roku oddział został przemianowany na Pułk Armat Polowych Nr 24 (numer pułku był tożsamy z numerem dywizji w skład której wchodził)[3][4]. Równocześnie dotychczasowy Pułk Armat Polowych Nr 24, który wchodził w skład 9 Dywizji Piechoty został przemianowany na Pułk Armat Polowych Nr 9[5]. Z kolei numer „30” otrzymał dotychczasowy Pułk Armat Polowych Nr 31[6].

W 1918 roku oddział został po raz kolejny przemianowany na Pułk Artylerii Polowej Nr 24[7]."

Pozrawiam
Maciej
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dzień dobry

Panie Maćku pisze Pan:

„pośrednio odpisał Pan, że WP bazowało na dokumentach ewidencji C.K. ”
Wróóóććć!!! Tak tylko założyłem. Mnie tam przy tym nie było! Data 1913 może być wszystkim. Na przykład Druga komisja i losowanie numeru Pułku. A może wręczenie biletu z informacja, że 2 stycznia 1914 roku, melduje się w Jednostce. Pewnie Pierwsza komisja i założenie kartoteki była kiedy miał 18 lat.

Dalej:

„A może jednak Wojsko Polskie w pierwszej kolejności bazowało na dokumentach cesarsko-królewskich?”
A kto by miał je zostawić CK i WP w 1920 roku, to już nie byli koledzy.
Oni już nawet nie byli „kolegi” z końcem 1918 roku. Już pewnie na przełomie 1918/1919 roku, Armia CK z pułkowych koszar pełnymi składami do Wiednia, wywiozła całą dokumentację i dobytek który pozostał.

Na czym bazowało WP 1920 roku. Nie wiem. Może… Świadectwo urodzenia, a w przypadku byłych żołnierzy zaświadczenie o zwolnieniu do rezerwy (imię nazwisko rok i miejsce urodzenia, jednostka, stopień i stempel). No i słowo honoru, że tak było.

Dalej, dalej:

„Zgodnie z Polską Książeczką Wojskową, w ewidencji widnieje od 1913 roku. Czy wynika to z faktu, że wcześniej mógł być członkiem Związku Strzeleckiego?” Nie sądzę. Wojsko to wojsko, Strzelcy to strzelcy – organizacja.

A co do Książeczki Wojskowej. Jest adnotacja innym charakterem pisma: „artyleria polowa, działonowy art.”. Tę funkcję musiał otrzymać w WP. W CK na 95% nie było by szansy. W CK aby pełnić funkcją działonowego musiał by mieć stopień podoficerski młodszy – kapral, a nie szeregowy (kanonier).

Takie właśnie było WP w 1920 roku.

Dalej, dalej, dalej:

„czy do o Związku Strzeleckiego lub innej organizacji mógł również wstąpić dopiero po zakończeniu I wojny światowej .... np. w grudniu 1918 roku.”
Już o tym pisałem w którym roku reaktywowano ZS. Inne organizacje. Nie mam pojęcia.

Pozdrawiam
Bogdan

Wprawdzie jest taki scenariusz „grudzień 1918” - ale nie wiem, czy nie
naciągany. A i tak teraz muszę lecieć. Życie wzywa.
B.
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dzień dobry.
Panie Maćku, Związki Strzeleckie.

Można poszukać w Archiwum Państwowym w Krakowie i Rzeszowie.
Tam gdzie były Komendy Okręgowe, nie przypuszczam, aby to był Lwów za daleko. Zapisków na temat Związków Strzeleckich. Może zachowały się jakieś listy składek, sprawozdania, może imienne listy nowo przyjętych z Jarosławia i okolic. A nuż… Wtedy miałby Pan pewność, że na zdjęciu jest Pański krewny.

Miłego dnia
Bogdan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”