Totenbuch Neuengamme

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Obozy koncentrcyjne - Totenbuch Neuengamme

Post autor: maria.j.nie »

Witam Arturze,
dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie, wszystkiego dobrego Maria :D
barbara12144

Sympatyk

Post autor: barbara12144 »

Witam!
A ja jestem w posiadaniu książki prof Damiana Tomczyka pt. "Najmłodsi jeńcy w historii wojen". /Z osobistą dedykacją/ .Opisuje losy chłopców /SZARE SZEREGI/ powstańców warszawskich,osadzonych w obozie jenieckim w Stalagu 344 LAMSDORF /Łambinowice/.Jest tam lista 550 więżniów - z wyszczególnieniem: imię,nazwisko,pseudonim,imię ojca,data i miejsce urodzenia,stopień i przynal. wojskowa,numer jeniecki,data przeniesienia ze St. 344 i gdzie.

No i znalazłam tam:
ZBOROWSKI ZYGMUNT syn Jana, ps."Włamywacz" , ur.15.04.1929 w Kożuszki pow. Sochaczew , kapral 21 pp , numer jeniecki 103254 ,przeniesiony 22.11.1944 do St. IX C .

Oczywiście ,jeśli KTOŚ chce jeszcze poszukam ............
Awatar użytkownika
AnnaZ

Sympatyk

Post autor: AnnaZ »

Arturze
dziękuję i pozdrawiam
Anna Zborowska

Barbara
Odnośnie miejscowości Kożuszki w powiecie Sochaczew
Moi Zborowscy w latach urodzenia wspomnianego przez Ciebie Zborowskiego przebywali w Lubelskim,ale kto wie?
warto sprawdzać każdą informację o czym my "poszukiwacze"dobrze już wiemy.
Ślicznie dziękuję za dane i pozdrawiam
Anna
barbara12144

Sympatyk

:D :D :D :D :D
Proszę bardzo !!!!
Oczywiście masz rację......trzeba drążyć " do bólu" .......
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Obozy koncentrcyjne - Totenbuch Neuengamme

Post autor: maria.j.nie »

barbara12144 pisze:Witam!
A ja jestem w posiadaniu książki prof Damiana Tomczyka pt. "Najmłodsi jeńcy w historii wojen". /Z osobistą dedykacją/ .Opisuje losy chłopców /SZARE SZEREGI/ powstańców warszawskich, osadzonych w obozie jenieckim w Stalagu 344 LAMSDORF /Łambinowice/.Jest tam lista 550 więżniów - z wyszczególnieniem: imię,nazwisko,pseudonim,imię ojca,data i miejsce urodzenia,stopień i przynal. wojskowa,numer jeniecki,data przeniesienia ze St. 344 i gdzie....
Oczywiście ,jeśli KTOŚ chce jeszcze poszukam ............
Witaj Barbaro :k: :D
Mam serdeczną prośbę do Ciebie, :D proszę napisz tę informację jeszcze raz w osobnym poście. Jest to cenna książka dla osób poszukujących swoich bliskich a dzięki Twojej uprzejmości będą mogli ich odnaleźć.
W tak dużej ilości postów z różnymi tematami, Twoja informacja może umknąć.
Dlatego też utworzenie osobnego wątku o temacie związanym z Twoją książką, dla osób szukających informacji o Szarych Szeregach, umożliwi łatwiejszy dostęp do tak ważnego źródła, jakie posiadasz.
Ponadto proszę, :D dodaj posiadaną przez Ciebie publikację w „Nasze książki”, Sprawdzałam w „Menu główne”, nie ma takiej pozycji w kategorii „Nasze książki”.

Przekonałam się sama niejednokrotnie, że gdzieś w jakimś wątku na Forum przeczytałam ciekawą informację i żeby wrócić do tego postu, musiałam go długo szukać.

Pozdrawiam serdecznie, wszystkiego dobrego życzy Maria :D
barbara12144

Sympatyk

Witam !
Postaram się zrobić to natychmiast ! Jeszcze raz deklaruję swoją pomoc.......... :D :D :D
barbara12144

Sympatyk

Witaj Arturze !
Temat "spadł' ale ja mam nadzieję ,że Twoja propozycja jest w dalszym ciągu aktualna.....
Bardzo Cię proszę - sprawdż - może na tej liście jest mój wujek ze strony mamy
JÓZEF JANCZAK syn Michała i Anieli ur w 1912 r.. w czasie wojny został aresztowany -rok 1942.
Wiemy,że był wieziony transportem kolejowym do Niemiec, babcia otrzymała póżniej wiadomość ustną że przebywał w obozie w Oświęcimiu . Nic jednak pewnego. Do dzisiaj nic nie wiemy...słuch o NIM zaginął...
A może KTOŚ czytający ten wątek coś podpowie ??????
karulska_ewa

Sympatyk

Post autor: karulska_ewa »

Witam Andrzeju! Poszukuję informacji o Jóżefie i Nikodemie Wolańczykach, wywiezionych przez NKWD w roku 1944-45. w nieznane. Żywi juz nie wrócili. Moze będą w tej księdze.Pozdrawiam.Ewa
elżbieta

Sympatyk
Ekspert

Post autor: elżbieta »

Witajcie. I ja skorzystam i spytam się czy nie ma tam informacji o Orlikowskim Henryku s. Józefa o którym nic nie wiadomo od końca 1944r. Pozdrawiam Elżbieta
beata686

Sympatyk

Post autor: beata686 »

Witam Arturze! Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska FRANCISZEK JÓZEF KUCZWARA ur.9-03-1907r. syn Alojzego.Tak jak w większości przypadków aresztowany około 1940r. Niestety nie powrócił do rodziny.
Awatar użytkownika
Irena_Sopot

Sympatyk

Post autor: Irena_Sopot »

Witaj Arturze!
Jeżeli temat jeszcze aktualny , proszę o sprawdzenie nazwiska : Roskwitalski (lub Rozkwitalski) Wacław syn Stanislawa ur. 15.12.1926r.Zaginął w 1944 roku.
Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
joannakov

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: joannakov »

Witaj Arturze
czy mogę prosic o sprawdzenie Zofia Miszkinis c.Kazimierza zam. Wołomin
dziękuję i pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
genealog1981

Sympatyk

Post autor: genealog1981 »

witam Arturze,

Czy moglbys dla mnie sprawdzic nazwisko Korzeniewski

pozdrawiam,

Sandro
Sandro Barblan
mortiz

Sympatyk

Post autor: mortiz »

Witam serdecznie,
czy wśród tych nazwisk jest nazwisko Kasztantowicz (Kasztanowicz, Kaztantowitz lub Kasztantowitz)?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Mario!
Byłaś zainteresowana danymi z KL Stutthof nt jednego z więźniów.
Dokumentacja obozowa jest dość bogata, teczki personalne w olbrzymiej części się zachowały i są dostępne. Jeśli masz uzasadnione podejrzenia i możliwość porównania np zdjęć, ew. innych danych to warto się muzeum skontaktować.
Niestety dziś (jak i w każdy weekend) archiwum jest nieczynne, ale w "recepcji" udało mi się ustalić, że dokumentacjo dotycząca transportów z Warszawy jest obfita i..dość dobrze opracowana.
Niestety numer 2 Zeszytów Muzeum Stutthof jest już niedostępny w sprzedaży wyd 1977 (to nt opracowań).
Ja będę dzwonił w innej sprawie to się przy okazji zapytam, jeśli jesteś zainteresowana.

Generalnie (informacja z dziś z informacji turystycznej niż działu badań ale dość wiarygodna): na miejscu można bardzo wiele, sporo zbiorów jest zdigitalizowanych , zmikrofilmowanych, skopiowanych. I dostępnych. Korespondencyjnie ..trochę gorzej to wygląda... ale nie tak źle.

Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”