Archiwum Państwowe w Warszawie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
tg3a

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: tg3a »

Witam wszystkich Forumowiczów.
W ostatnich dniach wykryłem zespół "Miejskie Biuro Projektów w Warszawie" ( https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol/97292 ). W tym zespole znajduje się jednostka "Inwentaryzacja budynku przy ul. Sieleckiej 24" ( https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/12709289 ).
We wspomnianym zespole jedna z jednostek, dotycząca inwentaryzacji kominów i piwnicy w budynku przy ul. Mickiewicza 27, jest zdigitalizowana. Zawiera m.in. kilkanaście rysunków technicznych poszczególnych części poziomu piwnic oraz dachu.
Czy można jakoś dowiedzieć się, bez zamawiania kwerendy, co zawiera jednostka dotycząca Sieleckiej 24? Budynek ten, nieistniejący obecnie, jest mi bliski ze względów sentymentalnych. Niestety, aktualnie z powodu mojego stanu zdrowia nie mogę pojechać na Krzywe Koło osobiście.
Pozdrawiam
Tadeusz
Wiśniewski_Adam

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wiśniewski_Adam »

Aktualności z lipca 2025 Szukajwarchiwach

Zespół Biuro Odbudowy Stolicy 72/25/ od 6096

Adam
Awatar użytkownika
tg3a

Sympatyk
Nowicjusz

Panie Adamie, dziękuję bardzo za zwrócenie uwagi, że w zespole BOS przybywają nowe materiały. Poszukam. Ponadto spróbuję również wysłać zapytanie do APW odnośnie Biura Projektów.
Pozdrawiam

Tadeusz
Awatar użytkownika
tg3a

Sympatyk
Nowicjusz

Witam ponowie.

Wysłałem zapytanie o zawartość tej jednostki do APW. Wydawało mi się, że już samo sprawdzenie tej zawartości jest swoistą kwerendą, i trudno spodziewać się pozytywnej odpowiedzi, ale po jakichś trzech tygodniach zostałem pozytywnie zaskoczony. Zamówiłem jeden z rysunków, i teraz czekam na wycenę.
Na wszelki wypadek, gdyby kogoś to interesowało w przyszłości (choć to mało prawdopodobne), podaję zawartość tej jednostki archiwalnej:

Zespół archiwalny nr 72/1006/0 Miejskie Biuro Projektów w
Warszawie, 1946-1973
Jednostka archiwalna o sygnaturze 575 pt. „Inwentaryzacja budynku przy ul. Sieleckiej 24”
1. Strona tytułowa, zawierająca informację m.in. o nazwie inwestora, nr. zlecenia, adresie, kubaturze budynku, nazwiskach autorów oraz kierownika produkcji,
2. Plan orientacyjny i sytuacyjny,
3. Rzut piwnic,
4. Rzut parteru,
5. Rzut I piętra,
6. Rzut II piętra,
7. Rzut III piętra,
8. Przekrój A-A,
9. Przekrój B-B,
10. Elewacja wschodnia,
11. Elewacja zachodnia.

Pozdrawiam wszystkich

Tadeusz