szukając potomków moich przodków, trafiłem na brata mojego 3x-pra-dziadka, który wyjechał do Francji, który tam zawarł związek małżeński, którego dokumentację odszukałem (z tego, co zrozumiałem są to pewnego rodzaju odtworzone dokumenty).
Całość składa się na 4 strony (linki na końcu).
Józefat Mackiewicz, urodzony 25.09.1826 w Lipnie, syn Wawrzyńca i Kunegundy Szymborskiej
Aurélie Casper, urodzona 14.03.1834 w Le Havre, córka Hubbarda i Cécile Ozanne
Poniżej tłumaczenie drugiej strony przy użyciu GenAI
Jest też informacja, że ojciec zginął w 1831 roku walcząc z Rosją, co by sugerowało, że walczył w Powstaniu Listopadowym (ojciec zmarł dokładnie 9 lutego 1831)
Bardzo proszę o pomoc w przejrzeniu dokumentów, sprawdzeniu poniższego "automatycznego tłumaczenia" i ewentualnym podaniu innych detali, które mogą być warte odnotowania. Z góry dziękuję za wsparcie.
Linki do dokumentów:
Strony 1-2: Obraz 47-48
Strony 3-4: Obraz 2-3
Strona 2 pisze:Akt małżeństwa.
Miejsce i data ślubu — Roku tysiąc osiemset pięćdziesiątego czwartego, dnia 20 kwietnia, w Ratuszu IX dzielnicy, został zawarty związek małżeński …
Imię i nazwisko pana młodego — Mackiewicz Józef Michel.
Wiek, zawód, miejsce zamieszkania pana młodego — W wieku 28 lat, zawód farmaceuta, zamieszkały [ul. Lafayette 3] [rue Lafayete, 3] [rue Laffayette, 3].
Data i miejsce urodzenia — Urodzony w Lipnie (Polska) dnia 25 września 1826 r.
Imię i nazwisko ojca — Syn Mackiewicz Laurent oraz …
Imię i nazwisko matki — … Szymborski Cunegunde, [zamieszkałych / zmarłych] [nieobecnych].
Stan cywilny — [Kawaler]
Imię i nazwisko panny młodej — Casper Amélie Pernette
Wiek, zawód, miejsce zamieszkania panny młodej — W wieku 20 lat, bez zawodu, zamieszkała ul. de Constantine 8.
Data i miejsce urodzenia — Urodzona w Hawrze dnia 14 marca 1834 r.
Imię i nazwisko ojca — Córka Casper Hubbard Bullard
Imię i nazwisko matki — i Ozanne Cécile Clémence [—]
Stan cywilny — [Panna].
Wzmianka o kontrakcie — Kontrakt małżeński z dnia 13 kwietnia 1854 r., u notariusza Me Meunier w Paryżu.
Przedłożone dokumenty — Ceremonia religijna de la ??? N.D. de Sain (???); kontrakt, nr [—] z [—]; świadectwo małżeńskie; wyciąg [stanu / chrztu] [—].
Uwagi zgłaszającego — Oświadcza, że jego ojciec [zginął za Polskę] [zmarł w 1831 r.] [dnia 23 lutego], [w walce z Rosją], będąc z urodzenia Polakiem.
Przywrócenia niniejszego aktu zażądała p. Casper.
Zawód: [właściciel?] [szpitalny?]; Zamieszkanie: ul. de Constantine 8; Zamieszkanie małżonków: [ul. Lafayette 3]; Paryż, 20 kwietnia 18.
Podpis zgłaszającego: [N. H. L. Casper] [H. L. Casper].
Uwagi Komisji — Uzasadnia [notoryjność małżonków] [i rzeczywistość aktu].
Zatwierdzono przez Komisję rekonstrukcji aktów stanu cywilnego Miasta Paryża, sekcja —, na posiedzeniu 18[7—].
Członek Komisji, [podpis nieczytelny].