Osadnicy z Niemiec (Koloniści)

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kamil0123

Nieaktywny

Re: Johan Lausch osadnik niemiecki z Galicji

Post autor: Kamil0123 »

Publikacja dostępna jest w bibliotece UMK Toruń i chyba na bibliotece cyfrowej .

Publikacja 400 stron opisuje każdą najdrobniejszą wioskę w okręgu Netze gdzie przyjechali osadnicy z Niemiec od 1595 roku.
Ja nie interesowałem się innymi okręgami ale co ciekawe po wpisaniu nazwy publikacji w googlach ukazuje się setki niemieckich stron z mapami i szczegółami .W całej Polsce

Najciekwsze jest to iż powstała w 1938 roku praca wymienia w źródłach nieznane w Polsce spisy mieszkańców co mnie zszokowało.

Mnie interesował wyłącznie okręg Netze gdzie odnalazłem wszystkich moich niemieckich przodków w komplecie.

Pozdrawiam

Kamil
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 3 times

Re: Johan Lausch osadnik niemiecki z Galicji

Post autor: Zbig_Kowalski »

Krystyna.waw pisze:
Kamil0123 pisze:wydawane także o innych okręgach .
Przeglądałem to dzieło . Rewelacyjne
To jest jedna publikacja?
Chyba nie...
Ten wspomniany dokument to część serii wydawniczej Deutschland und der Osten.
Tu jest spis tomów wydanych do 1939 roku. Ten o Dolinie Noteci to nr 9 i 10. Jak widać zakres jest szeroki - od rzeczywiście bardzo dokładnych opisów osadnictwa niemieckiego w kilku regionach do ultraniemieckich bajeczek o Jaksy z Kopanicy i Koperniku.

https://zapodaj.net/plik-kdMgjv3lRk
https://zapodaj.net/plik-vDRAV5m8LN
https://zapodaj.net/plik-lK5kfDb4Ni

Ogólnie przed wojną Niemcy wydawali całe tony różnych książek o ich osadnictwie na wschodzie. Były też inne serie np Deutsche Gaue im Osten.
Różne ocalałe dokumenty z tej produkcji można znaleźć w bibliotekach cyfrowych i klasycznych, no ale to już trzeba szukać dla swojego miejsca i interesującego okresu.
Przykładowy spis różnych serii i dzieł jest tutaj:
https://mbc.cyfrowemazowsze.pl/Content/ ... a-im-F.pdf
------------
Pozdrawiam, Zbig
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Oczy na tych literach wymęczyłam, mojego regionu nie wypatrzyłam...
Seile przyjechali z ostatnią falą, która zasiedliła trzy wsie: Dobrohostów, Wołcze i Rozłucz (mniej więcej między Samborem a Turką nad Stryjem)

A o "bajeczkach" sama prawda. W niemieckim źródle Rozłucz założyli Niemcy.
U Ukraińców cerkiew stoi tam od XVI wieku :)
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz

Krystyna.waw pisze:Oczy na tych literach wymęczyłam, mojego regionu nie wypatrzyłam...
Seile przyjechali z ostatnią falą, która zasiedliła trzy wsie: Dobrohostów, Wołcze i Rozłucz (mniej więcej między Samborem a Turką nad Stryjem)

A o "bajeczkach" sama prawda. W niemieckim źródle Rozłucz założyli Niemcy.
U Ukraińców cerkiew stoi tam od XVI wieku :)
Jeżeli chodzi o źródła pozametrykalne i książkowe to w Galicji trzeba szukać tytułów w stylu:
Das Kolonisationswerk Josefs II. in Galizien
Quellenbuch zur deutschen Ansiedlung in Galizien unter Kaiser Joseph II
Das Deutschtum in Galizien (Kleinpolen)
Die deutschen Siedlungen in Galizien

Np, tutaj w Familysearch jest jedna z nich
https://www.familysearch.org/library/bo ... =0&q=Seile
i jest jakiś kolonista o nazwisku Seiler w Samborze. Itd, itp.
Jest też sporo stron internetowych z różnymi materiałami na ten temat. Wygląda na całkiem popularny w porównaniu z wieloma innymi miejscami osiedlenia Niemców.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Kamil0123

Nieaktywny

Panie Zbigniewie . Polska ma wielki problem z wielkimi Polakami .
Kopernik urodził się na terenie Państwa Krzyżackiego więc był obywatelem Państwa Krzyżackiego a nie Polski więc tego sie nie da przerobić . W dodatku był jedynym Polakiem w historii , który nie znał języka polskiego .Władał tylko niemieckim i łaciną . Więc co Boskie,Bogu........
Genealogia nie znosi żadnych cudów . W genealogii wszystko wyjdzie ,każdy przekręt i każda legenda . My mówimy ,ze genealogia jest niemiłosierna . Nie da się nic przekręcić .W kazdej najgłupszej książce znajdzie Pan linię żeńską Kopernika ale nie linię męską a jest dokłądnie znana.
Ale my do wielkich Polaków mamy talent .
Drugi Wielki Polak pisał Litwo ,ojczyzno moja .
Litwa to nie Polska

Co do genealogii Kopernika nie ma najmniejszych wątpliwości .
Rodzina Koppersmed z Nysy ,której był potomkiem to rodzina niemiecka .
My uznajemy go za wielkiego Polaka co niemniej nie zmienia pochodzenia.I narodowości .

Pozdrawiam

Kamil
Ostatnio zmieniony pt 26 wrz 2025, 21:32 przez Kamil0123, łącznie zmieniany 1 raz.
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz

Kamil0123 pisze:Panie Zbigniewie . Polska ma wielki problem z wielkimi Polakami .
Kopernik urodził się na terenie Państwa Krzyżackiego więc był obywatelem Państwa Krzyżackiego a nie Polski więc tego sie nie da przerobić . W dodatku był jedynym Polakiem w historii , który nie znał języka polskiego .
Ale my do wielkich Polaków mamy talent .
Drugi Wielki Polak pisał Litwo ,ojczyzno moja .
Litwa to nie Polska

Co do genealogii Kopernika nie ma najmniejszych wątpliwości .
Rodzina Koppersmed z Nysy ,której był potomkiem to rodzina niemiecka .
My uznajemy go za wielkiego Polaka co niemniej nie zmienia pochodzenia.I narodowości .

Pozdrawiam

Kamil
Toruń w 1473 roku był terenem Korony Polskiej. To tyle ode mnie w temacie, bo nie ma co już wchodzić na wyższe poziomy jak tłumaczenie koncepcji narodu politycznego.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Kamil0123

Nieaktywny

Panie Zbigniewie .
Niewiele Pan zdziała w genealogii .
Tak sądzę .

Narodowość ustala obywatel anie Pan .
Skoro Mickiewicz pisał Litwo ojczyzno moja to był Litwinem i koniec rozmowy .
KOpernik podał narodowość .
Jak studiował w Bolonie i w Padwie podał narodowość .
Po co te dyskusje .

Ja ustalam swoją narodowość a nie Pan .
A czy Pan uważa inaczej nie ma nic do rzeczy .

Jeszcze raz pisze i to ostatni . Kopernik nie władał językiem polskim a niemieckim i łaciną .A że my uważamy go za Wielkiego Polaka i to słusznie nie ma nic do rzeczy i do narodowości.

Pozdrawiam

Kamil

============================================

A wracając do rzeczy czyli to osadnictwa to w tych w/w pracach jest opisane kompendium osadników a nie genealogia .
Gdyby kogoś interesowała genealogia osadników to dopiero pracach Deutsche Geschlechterbuch znajdzie losy tych osadników .
Gdyby kogoś interesowały sprawy opisane w Deutsche Geschlechterbuch i szukał genealogii tych niemieckich rodzin posiadam te Deutsche Geschlechterbuch z okręgu posen .
Szczególnie posen 2 i posen 3
Część jest dostępnych w Polsce w internetowych bibliotekach cyfrowych jak dla okręgu Pommern ale wielu nie ma .
Proszę o kontakt wtedy .
Mało kto zna te publikacje .

Pozdrawiam

Kamil
Czupryna01

Sympatyk

Post autor: Czupryna01 »

Kamil0123 pisze:Panie Zbigniewie .
Tak sądzę .
(....)
============================================

A wracając do rzeczy czyli to osadnictwa to w tych w/w pracach jest opisane kompendium osadników a nie genealogia .
Gdyby kogoś interesowała genealogia osadników to dopiero pracach Deutsche Geschlechterbuch znajdzie losy tych osadników .
Gdyby kogoś interesowały sprawy opisane w Deutsche Geschlechterbuch i szukał genealogii tych niemieckich rodzin posiadam te Deutsche Geschlechterbuch z okręgu posen .
Szczególnie posen 2 i posen 3
Część jest dostępnych w Polsce w internetowych bibliotekach cyfrowych jak dla okręgu Pommern ale wielu nie ma .
Proszę o kontakt wtedy .
Mało kto zna te publikacje .

Pozdrawiam

Kamil
---xx---------
Piszę genealogię, a właściwie powiązania rodzinne wszystkich mieszkańców kolonii Birkenfeld, dziś wsi Brzozów, gmina Rzeczyca pow. Tomaszów Mazowiecki. Założona została w 1802 r głównie przez kolonistów przybyłych z Badenii i Wirtembergii. Ich parafia ewangelicka była Rawa Maz. Niestety w 1945, styczeń ich metryki albo zostały zniszczone albo leżą zapomniane w którymś z Archiwów po byłym ZSRR. Poza 5-cioma rodzinami wszyscy inni mieszkańcy Brzozowa zostali pozbawieni gospodarstw i wysiedleni z Polski, zgodnie z dekretem Bieruta, jako kara za podpisanie Volkslisty.
Oczywiście, wiem już bardzo dużo z tytułów także podawanych tu na forum. Kontaktuje się z ich potomkami po całym świecie, szukam i badam wszelkie dostępne dokumenty po Archiwach, by z nich wydobyć powiazania rodzinne.
PYTANIE:
Proszę o odpowiedź, czy w opisanych przez Pana niemieckich dokumentach mogą być informacje o mieszkańcach wsi Brzozów (Birkenfeld) lub parafii ewangelickiej w Rawie Mazowieckiej?
Pozdrowienia, Romuald
Kamil0123

Nieaktywny

Panie Romualdzie

Deutsches Geschlechterbuch to genealogie rodzin ,które zamieszkały w Polsce tak cirka od 1605 roku do czasów prawie współczsesnych .Czyli wyznacznikiem jest nazwisko .
Problem w tym ,ze się ciężko czyta bo drukowane gotykiem .
I teraz te genealogie są bardzo dziwnie napisane bowiem podam sytuację :
Załóżmy ,że osadnik niemiecki przybył na nasze ziemie w 1700 roku .
Przecież ludzie się przemieszczali . Szli przez Polskę . Przecież nie wie Pan kiedy przybyli .
Każdy z tomów Deutsches Geschlechterbuch to 1000 stron genealogii bardzo szczegółowej . No ja niewiele pomogę bo to astronomiczna praca przeszukiwanie oczywiście po nazwisku tych genealogii.

I jeszcze jedna sprawa .
Osadnik to nie rolnik .
Byli ludzie różnych zawodów jak w Łodzi i Zgierzu .Więc nie były to rodziny tak zwane zagniazdowane , My nazywamy takich "samochodziki". Szli za pracą ale niekoniecznie to muszą być rolnicy .
Pod Łodzią mamy całe tabuny farbiarzy,tkaczy,sukienników i setki innych zawodów
==========================================
Jeszcze wspomnę ,że co jakiś czas wydawnictwa wydające obecnie te publikacje w formie medialnej szczególnie na napędach CD co jakiś czas wydają skorowidze nazwisk .Ja posiadam za bandy 1-118

Pozdrawiam

Kamil
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Rewelacyjny tekst tłumaczący, jak to osadnictwo (kolonizacja Józefińska) się odbywało, konkrety, którędy jechali, ile im płacono itp.
Poza tym nazwiska kolonistów z Ordynacji Zamojskiej
http://przewodnicyzamosc.pl/archiwa/11565
Krystyna
Pstragowski_Beata

Sympatyk

Post autor: Pstragowski_Beata »

Dzien dobry
Panie Kamilu a jaki to tom Deutsche Geschlechterbuch Pommern?
Dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam Beata
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz

Deutsches Geschlechterbuch

Pstragowski_Beata pisze:Dzien dobry
Panie Kamilu a jaki to tom Deutsche Geschlechterbuch Pommern?
Dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam Beata
Co do tego źródła przekleję ze swojego starego postu:
-----
Temat Deutsches Geschlechterbuch tu się już przewijał, ale wskazówki jak się dobrać do danych są dość skąpe, więc opiszę moje doświadczenie z tym Wunderwaffe niemieckiej genealogii.
Ten almanach zawiera dane 4000+ rodzin i dziś chyba już 150 tys osób. Rodziny mieszczańskie lub plebejskie.

Tu jest spis tomów z odnośnikami do digitalizacji
https://wiki.genealogy.net/Deutsches_Geschlechterbuch
Jak widać część jest ogólna dla Niemiec, część dotyczy określonych rejonów.
Poniżej są nazwiska, ale w ogólnych przedziałach zawierających wiele tomów.
Jak się dobrać do dokładnego położenia nazwisk? Z tej strony

https://www.gen-roms.de/index.php/downl ... rsion.html

ścigamy plik zip Geschlechterbuch Inhaltsverzeichnis (inkl. CD 33) Start33CD_frei*.zip dla swojego systemu. Unzip i uruchamiamy start*.exe idziemy do Gesamtnameregister,
Dane zawierają index nazwisk z pierwszych 215 tomów, ponieważ jest to demo prawie wszystko jest poblokowane (nic nie można skopiować, etc), ale wyszukanie po nazwisku/części nazwiska działa. Daje nam to info o CD (nieważne) oraz o tomie (B.) i stronie (S.), możemy sprawdzić co tam jest jeżeli tom jest zdigitalizowany.
Jest tam jeszcze opcja gesamteinreicherliste - "bardziej dokładna lista", ta jest mniejsza. Nie wiem na jakiej zasadzie dodana, ale oczywiście można też i tu sprawdzić, ta sama zasada.
Czy jest późniejszy index - nie wiem. Czy jest 100% dokładny - dla paru moich przykładów dawał nazwisko w tym miejscu gdzie obiecywał.
Jak się znajdzie swój ślad - źródło jest super, sporo informacji, daty, etc.
Ale trzeba też znać jego ograniczenia - Rzesza miała miliony mieszkańców.
-----------

Region Noteci (Netze) w niemieckiej taksonomii przed 1815 to część West Preussen nie Pommeren, a potem to zależy, ale w większości raczej Posen (okręg Bydgoszcz/Bromberg)
Ostatnio zmieniony śr 08 paź 2025, 21:49 przez Zbig_Kowalski, łącznie zmieniany 1 raz.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

[quote="Kamil0123"]Panie Zbigniewie .
Tak sądzę .

Narodowość ustala obywatel anie Pan .
Skoro Mickiewicz pisał Litwo ojczyzno moja to był Litwinem i koniec rozmowy .
KOpernik podał narodowość .
Jak studiował w Bolonie i w Padwie podał narodowość .
Po co te dyskusje .

Ja ustalam swoją narodowość a nie Pan .
A czy Pan uważa inaczej nie ma nic do rzeczy .

Jeszcze raz pisze i to ostatni . Kopernik nie władał językiem polskim a niemieckim i łaciną .A że my uważamy go za Wielkiego Polaka i to słusznie nie ma nic do rzeczy i do narodowości.

Pozdrawiam

Kamil/quote]

Mickiewicz był patriotą polskim, nie litewskim i to chyba wszystko rozstrzyga. Nie wiem czy znał język litewski, z pewnością nie pisał po litewsku. Litwinem był w tym samym sensie w jakim ktoś inny jest Wielkopolaninem, Ślązakiem czy Kaszubem. Czy to oznacza, że nie Polakiem? Niekoniecznie.

Na czym opiera Pan kategoryczne twierdzenie, że Kopernik nie znał języka polskiego??? Co niby to potwierdza? Połączenie Mikołaja z nyską rodziną Kopersmedów jest bardzo wątpliwe i zupełnie niepewne. Czy przyznawał się do narodowości niemieckiej? Nie ma na to żadnego dowodu. Niech Pan poczyta w źródłach o narodowościowym szeregowaniu studentów uniwersytetów w Bolonii i Padwie. Nie wymagało osobistej deklaracji. O osobistej tożsamości etnicznej Kopernika można powiedzieć niewiele, albo zgoła nic, ale pewne jest, że był bardzo propolski i bardzo antykrzyżacki. Czy wynikało to z jego poczucia przynależności narodowej nie wiadomo.

Jeszcze raz zapytam skąd Pan wie, że Kopernik nie znał polskiego. Bardzo to ciekawe bo nikt inny takowej pewności nie ma.

Pozdrawiam
Ewafra
Pstragowski_Beata

Sympatyk

Post autor: Pstragowski_Beata »

Bardzo dziekuje:)

Pozdrawiam
Beata
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Deutsches Geschlechterbuch

Zbig_Kowalski pisze:Z tej strony

ścigamy plik zip Geschlechterbuch Inhaltsverzeichnis (inkl. CD 33) Start33CD_frei*.zip dla swojego systemu. Unzip i uruchamiamy start*.exe idziemy do Gesamtnameregister
Nie wyszło mi :oops:
Start_CD33frei_win.zip po otworzeniu pokazuje dwa foldery, żaden nie jest dobry.
Co robię nie tak?
Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”