Pani Krystyno
Sprawa jest prosta . To strona komercyjnej firmy niemieckiej . I Geschlechterbuch są pięknie wydane na płytach CD w pięknej szacie medialnej .
Ale płatne a nie darmowe .
Wiem bo sam kupowałem i mam kilka za które płaciłem .
W POlsce dostępne są bandy na bibliotekach cyfrowych ale nie wszystkie .
Pozdrawiam
Kamil
============================
To są tylko programy startowe w Windows i na MacOS
============================
A nie prościej napisać jakich bandów Pani szuka ?
Może ktoś ma .
Na forach genealogicznych było kilka postów w tej sprawie
===========================================
Warto też dodać iż w tym dziele są wyminione 4 krainy gdzie osiedlali się koloniści:
Pommeren
Posen
Ostpreisien
Westpreusien
w Polsce dostępne są wszystkie bandy Pommeren
i chyba wszystkie Ostpreisien
polowa posen
i chyba żadnej west
reszta jest płatna .
========================================
Pliki wsadowe są w postaci formatu pdf rozbudowanego o menu
np DGB 10076.pdf
========================================
Zapomniałem
Firm komercyjnych z tym wydawnictwem jest kilka . Ja kupuję w Starke Verlag .
Bowiem ważne jest ,ze na plytach są rózne ilości bandów . od jednego do 9 .
W tej firmie na płycie CD jest 8 bandów więc jest ok.
==========================================
Jeżeli ktoś jest zainteresowany tematem to podam jeszcze kilka waznych , a nie znanych szczegółów techniki wydawniczej tej.
Osadnicy z Niemiec (Koloniści)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Zbig_Kowalski

Re: Deutsches Geschlechterbuch
Trudno zgadnąć co to znaczy, że folder nie jest dobry.Krystyna.waw pisze:Nie wyszło miZbig_Kowalski pisze:Z tej strony
https://www.gen-roms.de/index.php/downl ... rsion.html
ścigamy plik zip Geschlechterbuch Inhaltsverzeichnis (inkl. CD 33) Start33CD_frei*.zip dla swojego systemu. Unzip i uruchamiamy start*.exe idziemy do Gesamtnameregister![]()
https://www.gen-roms.de/index.php/downl ... rsion.html
Start_CD33frei_win.zip po otworzeniu pokazuje dwa foldery, żaden nie jest dobry.
Co robię nie tak?
Jedna sugestia: może to nie było jasne - ściągnięty plik zip trzeba rozpakować na dysk, a nie uruchamiać plik *.exe z podglądu w zipie (brakuje mu wtedy widzianych reszty plików). Oczywiście właściwy dla danego systemu.
W każdym razie u mnie ta wersja z folderu Start_CD33frei_win chodzi na Windows 10.
Pliki CD/DVD z pełnym almanachem są płatne, ale ja nie zachęcam nikogo do kupowania w tej czy innej firmie, tylko do sprawdzenia poszukiwanego nazwiska w darmowym indeksie podaną metodą. Jak ktoś ma szczęście to trafi mu się w zeskanowanym tomie z biblioteki cyfrowej. Jak nie, to musi sam rozważyć co dalej robić.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
Re: Deutsches Geschlechterbuch
Panie Zbigniewie
Dziwnie Pan pisze .
A co tu jest za wyjście ,kiedy cała genealogia mojej rodziny jest w tym czy innym tomie genealogii .?
A jakie jest wyjście ?
W jakim darmowym indeksie .? Nie ma takiego .
Każdy tom ma własny indeks .
A autorzy aby urozmaicić wydawnictwo umieścili na nim pliki 10000 zwierające sumariusz zbiorczy na [
przykład od bandu 1 do bandu 100 .
Rozwiązaniem byłby post gdzie wymieniano by się posiadanymi bandami . Ale jak uczy polska praktyka nie jest to proste .
Pozdrawiam
Kamil
======================================
TYm bardzie ,że to nie jest tak ,ze dana rodzina zamknięta w jednym tomie ale oddzielne notki o danej rodzinie można napotkać w wielu innych tomach .
Dziwnie Pan pisze .
A co tu jest za wyjście ,kiedy cała genealogia mojej rodziny jest w tym czy innym tomie genealogii .?
A jakie jest wyjście ?
W jakim darmowym indeksie .? Nie ma takiego .
Każdy tom ma własny indeks .
A autorzy aby urozmaicić wydawnictwo umieścili na nim pliki 10000 zwierające sumariusz zbiorczy na [
przykład od bandu 1 do bandu 100 .
Rozwiązaniem byłby post gdzie wymieniano by się posiadanymi bandami . Ale jak uczy polska praktyka nie jest to proste .
Pozdrawiam
Kamil
======================================
TYm bardzie ,że to nie jest tak ,ze dana rodzina zamknięta w jednym tomie ale oddzielne notki o danej rodzinie można napotkać w wielu innych tomach .