Wniosek o wgląd do księgi hipotecznej

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Mirosław_Pogoń

Post autor: Mirosław_Pogoń »

Dzień dobry
Potrzebuję pomocy w przygotowaniu uzasadnienia do wniosku o udostepnienie księgi hipotecznej - ale nie o udostępnienie akt do księgi hipotecznej!
Od pewnego czasu zajmuję się rodzinami ziemiańskimi w mojej okolicy, tzn. północna Małopolska.
Do tej pory bez problemu udawało mi się otrzymać wskazane przeze mnie księgi hipoteczne w miejscowym sądzie.
Nagle niespodzianka w mieście wojewódzkim:
Wydział Ksiąg Wieczystych w Kielcach odmówił mi wglądu do księgi wieczystej.
Oczywiście bez uzasadnienia. Podejrzewam, że ze względu na brak wskazania interesu prawnego. No bo prawnego interesu to ja nie mam, zbieram informacje do publikacji.
Czy muszę wykazać interes prawny gdy chcę się zapoznać z "nieczynną" księgą sprzed 140 lat? Chodzi mi o samą księgę, a nie akta tej księgi hipotecznej, do których dostęp ogranicza rzeczywiście konieczność interesu prawnego.
Bardzo proszę o sugestie.
Na razie napiszę kolejny wniosek, i oby ten wydział nie działał w oparciu o powiedzenie "Co kraj, to obyczaj":)
Pozdrawiam serdecznie
[/u]
Kamil0123

Nieaktywny

Post autor: Kamil0123 »

Panie Mirosławie

Ma Pan księgi archiwalne , księgi otwarte i księgi zamknięte . Bez interesu prawnego ma Pan dostęp tylko do ksiąg archiwalnych .Tele ,że jak bym miał zajmowac się rodzinami ziemiańskimi to bym wolał mapy i księgi geodezyjne w wydziale geodezji starostwa .Tam są znacznie ciekawsze zapisy do socjotopografiicznej pracy.

Pozdrawiam

Kamil
Mirosław_Pogoń

Re: Wniosek o wgląd do księgi hipotecznej

Post autor: Mirosław_Pogoń »

Kamil0123 pisze:Panie Mirosławie

Ma Pan księgi archiwalne , księgi otwarte i księgi zamknięte . Bez interesu prawnego ma Pan dostęp tylko do ksiąg archiwalnych .Tele ,że jak bym miał zajmowac się rodzinami ziemiańskimi to bym wolał mapy i księgi geodezyjne w wydziale geodezji starostwa .Tam są znacznie ciekawsze zapisy do socjotopografiicznej pracy.

Pozdrawiam

Kamil
Panie Kamilu
Na razie nie tracę nadziei, bo znalazłem coś takiego : https://www.ochmanipartnerzy.pl/wglad-k ... znych-akt/
Ta księga to ostatnie źródło, które może mi pomóc ustalić miejsce zgonu Leona i Katarzyny Bojarskich. Potomkowie nie mają takiej wiedzy. Czy stary numer hipoteczny występuje na mapach geodezyjnych?

Pozdrawiam
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Jeśli jest pan zawodowym historykiem, a gromadzone przez Pana materiały mają posłużyć do badań, to może Pan to wskazać jako w piśmie do sądu jako uzasadnienie żądania dostępu do tych ksiąg. Oczywiście, dobrze byłoby poprzeć te twierdzenia jakimiś oficjalnymi dokumentami.
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
Patrymonium

Sympatyk

Post autor: Patrymonium »

Z tym Sądem w Kielcach to jest tak jak Mirosław napisałeś.Ja też kiedyś złożyłem wniosek o wgląd do starej księgi hipotecznej znając numer.Sąd odmówił wglądu w akta.Potem chciałem,żeby mi księgę samą udostępnili bo księgi są jawne.To powiedzieli ,że stare księgi są powiązane z aktami.Pouczony byłem,że mogę się odwołać chyba do Prezesa Sądu.Nie odwoływałem się.
A w tych starych księgach nie ma ani numerów działek czy jakichś wrażliwych danych.A chronione są jak tajemnica państwowa.
A po jakimś czasie trafią do Archiwum.A tu i księga i akta jawne.
W obecnych nowych księgach jeśli ktoś zna numer jest ona jawna.Akta oczywiście nie. A do ksiąg hipotecznych tego nie stosują.Według mnie powinno to być uregulowane ustawowo.
Marian

,,O Clavis David et sceptrum domus Israël; qui áperis, et nemo claudit; claudis, et nemo áperit".
,,Scabellum pedum tuorum".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”