Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim, E.Sęczys

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

k.427 pisze:Prosiłbym o sprawdzenie , czy w tej publikacji znajdują się informacje na temat nazwiska Teodorowski (najprawdopodobniej herbu Farensbach) oraz ew. Zieliński
Jan Teodorowski (?- po kwi. 1778 )
Piotr Teodorowski (07.10.1767-05.06.1820)
Maciej Teodorowski (23.02.1804-1854?)

oraz Karol Zieliński ( ur. ok 1780 - 18.05.1844)

wszyscy urodzeni w Skwarzawie, w powiecie Złoczowskim, obwodu Lwowskiego
Jako mieszkańcy Skwarzawy (leżącej w Galicji) nie mieli żadnych związków z kongresowym Królestwem Polskim, a zatem nie mieli powodu, żeby się tam legitymować ze szlachectwa po 1836 r. — i dlatego nie ma ich w tej książce.

Wylegitymowana szlachta galicyjska wymieniona jest tutaj:
https://books.google.pl/books?id=PVZJAAAAIAAJ
Nie występują tam wspomniane osoby (Teodorowskich w ogóle brak).
UrszulaB pisze:Proszę o sprawdzenie nazwiska Antoni Majewski,herbu starykoń ur.1789 r-Ryczywół,pow obornicki
Jest kilku Antonich Majewskich, wylegitymowanych ze szlachectwa w Królestwie Polskim, ale nie wiadomo, czy któryś z nich urodził się w 1789 r. w Ryczywole.

— Antoni Bonawentura Majewski [bez herbu] od r. 1813 kpt. WP leg. 1837.

— Antoni Majewski h. Łabędź (s. Michała) leg. 1845.

— Antoni Majewski h. Starykoń (s. Macieja) leg. 1855

Czy jest jakakolwiek przesłanka, że mieszkał on w kongresowym Królestwie Polskim? Bo jeśli mieszkał w Wielkopolsce, to powinien był się legitymować w Prusach.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Rokdar

Sympatyk

Post autor: Rokdar »

Dzień dobry!

Czy znalazłaby się osoba, który serdecznie mi napisała informacje o:
- Dobrzańskich z Dobrej h. Sas
„Kazimierz Józef [Dobrzański h. Sas] * Pułtusk 04 III 1803 (s. Franciszka, pisarza mostowego, i Franciszki Kozickiej 1-o Rozwadowskiej), sekr. koleg., kontroler Magazynu Solnego w W-wie, leg. 1845. Otrzymał także prawo nowego szlachectwa w KP w r. 1865 […]”.
Czy wiadomo coś o dokumentach, guberni itd.?

- Cywińscy h. Puchała

- Rokiccy h. Rawicz
Wiem, że zostali wylegitymowani w gub. wileńskiej 1849, kowieńskiej 1856 i mińskiej 1839, lecz też szukam dokumentów.

Bardzo będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Marcin

Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Jeżeli chodzi o Kazimierza Józefa Dobrzańskiego to informacje najpewniej pochodzą z https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/17936226 W książce Sęczysowej, która opracowała te akta jest podaną sygnaturą tych akt oraz paginacja. Nie spodziewałbym się znależć coś ponadto, ale zawsze jakieś dane uzupełniające. Ciekawe tu jest jakby „podwójne szlachectwo”, bo legitymacja starego i nowe prawa szlachectwa. Te ostatnie często uzyskiwali ludzie, którzy nie potrafili przedstawić dowodów zakreślonych prawem na stare.
Dokumenty na temat szlachectwa w guberni wileńskiej są częściowo online. Proponuję znaleźć temat w dyskusji na portalu dotyczących akt Deputacji Szlacheckiej Guberni Wileńskiej przechowywanych w LVIA.
W Mińsku w NIAB jest przechowywana tamtejsza Deputacja, z której genealogia jest wydawana w Herbarzu Białoruskim (mniej więcej co rok jeden tom).
W Kownie jest również zespół akt tamtejszej Deputacji.
Wszystkie te rodziny wg gubernii może Pan znaleźć w inwentarzu Heroldii w St. Petersburgu RGIA F. 1343. Ale dostęp do tych akt jest wiadomo teraz utrudniony https://www.rodygrodzienskie.pl/teczki-wywodowe/
Awatar użytkownika
k.427

Sympatyk

Post autor: k.427 »

Andrzej75 pisze:
k.427 pisze:Prosiłbym o sprawdzenie , czy w tej publikacji znajdują się informacje na temat nazwiska Teodorowski (najprawdopodobniej herbu Farensbach) oraz ew. Zieliński

Jako mieszkańcy Skwarzawy (leżącej w Galicji) nie mieli żadnych związków z kongresowym Królestwem Polskim, a zatem nie mieli powodu, żeby się tam legitymować ze szlachectwa po 1836 r. — i dlatego nie ma ich w tej książce.

UrszulaB pisze:Proszę o sprawdzenie nazwiska Antoni Majewski,herbu starykoń ur.1789 r-Ryczywół,pow obornicki
Jest kilku Antonich Majewskich, wylegitymowanych ze szlachectwa w Królestwie Polskim, ale nie wiadomo, czy któryś z nich urodził się w 1789 r. w Ryczywole.

Czy jest jakakolwiek przesłanka, że mieszkał on w kongresowym Królestwie Polskim? Bo jeśli mieszkał w Wielkopolsce, to powinien był się legitymować w Prusach.

Okej dziękuję i przepraszam , nie doczytałem że publikacja ta dotyczy wyłącznie Kongresowego Królestwa Polskiego . Jeśli chodzi o Teodorowskich to w metrykach kościelnych są określani jako szlachta. Ciągle szukam , ale niestety dalej nie udało mi się znaleźć żadnych wywodów czy legitymacji szlachectwa. Zwróciłem się z prośbą o skany wywodów do Ossolineum i otrzymałem odpowiedź , że Ossolineum takowych dokumentów nie posiada :(

Pozdrawiam Oliwier
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

k.427 pisze:
Andrzej75 pisze:

Okej dziękuję i przepraszam , nie doczytałem że publikacja ta dotyczy wyłącznie Kongresowego Królestwa Polskiego . Jeśli chodzi o Teodorowskich to w metrykach kościelnych są określani jako szlachta. Ciągle szukam , ale niestety dalej nie udało mi się znaleźć żadnych wywodów czy legitymacji szlachectwa. Zwróciłem się z prośbą o skany wywodów do Ossolineum i otrzymałem odpowiedź , że Ossolineum takowych dokumentów nie posiada :(

Pozdrawiam Oliwier
W Ossolineum owszem zdarzają się wywody, o ile mają archiwa danej rodziny, co łatwo sprawdzić w ich katalogu. Jeśli chodzi o Galicję to zapoznaj się ze zbiorem lwowskim https://www.familysearch.org/en/search/catalog/1396487
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
k.427

Sympatyk

Tomasz_Lenczewski pisze:
k.427 pisze:
Andrzej75 pisze: Jako mieszkańcy Skwarzawy (leżącej w Galicji) nie mieli żadnych związków z kongresowym Królestwem Polskim, a zatem nie mieli powodu, żeby się tam legitymować ze szlachectwa po 1836 r. — i dlatego nie ma ich w tej książce.

Nie występują tam wspomniane osoby (Teodorowskich w ogóle brak). Jest kilku Antonich Majewskich, wylegitymowanych ze szlachectwa w Królestwie Polskim, ale nie wiadomo, czy któryś z nich urodził się w 1789 r. w Ryczywole.

Pozdrawiam Oliwier
W Ossolineum owszem zdarzają się wywody, o ile mają archiwa danej rodziny, co łatwo sprawdzić w ich katalogu. Jeśli chodzi o Galicję to zapoznaj się ze zbiorem lwowskim https://www.familysearch.org/en/search/catalog/1396487
Pozdrawiam

Dzień Dobry

Dziękuję za pomoc , kiedyś już przeglądałem ten zbiór z linka wysłanego przez Pana , lecz niestety nie udało się odnaleźć nazwiska Teodorowski . Generalnie była to dość drobna szlachta zagrodowa i obawiam się , że wywodu nie uda się znaleźć . Cała drobna szlachta z tamtej wsi zostaje zrównana z resztą mieszkańców około 1815-1817 roku . Później już brak wpisów typu nobilis , honestus , famatus czy rusticus , pojawia się już praktycznie tylko agricola .

Chyba ostatnią nadzieją jest archiwum historyczne we Lwowie

Pozdrawiam Oliwier
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

Rokdar pisze: - Rokiccy h. Rawicz
Wiem, że zostali wylegitymowani w gub. wileńskiej 1849, kowieńskiej 1856 i mińskiej 1839, lecz też szukam dokumentów.
Oczywiscie, Rokiccy sa roznie, jak kto zapisany pod jednym herbem - to nie oznacza, ze oni jednego pochodzenia. No i miali wywody z innemi herbami.

Gdzie dokladnie mieszkali potrzebni Rokiccy?
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

k.427 pisze:
Tomasz_Lenczewski pisze:
k.427 pisze:

Pozdrawiam Oliwier
Pozdrawiam

Dzień Dobry

Dziękuję za pomoc , kiedyś już przeglądałem ten zbiór z linka wysłanego przez Pana , lecz niestety nie udało się odnaleźć nazwiska Teodorowski . Generalnie była to dość drobna szlachta zagrodowa i obawiam się , że wywodu nie uda się znaleźć . Cała drobna szlachta z tamtej wsi zostaje zrównana z resztą mieszkańców około 1815-1817 roku . Później już brak wpisów typu nobilis , honestus , famatus czy rusticus , pojawia się już praktycznie tylko agricola .

Pozdrawiam Oliwier
Właśnie ten link odnosi się do zbiorów CDIAL we Lwowie. W takim razie pozostają Ci tylko metryki i jakieś księgi grodzkie czy ziemskie z tamtego terenu. Legitymacja w Galicji była w istocie rejestracją, ale były grupy szlachty, które z niej nie skorzystały. Przeważnie biedniejszej. Może zabrakło pieniędzy, bo jakieś fundusze na to trzeba było poświęcić. Aby bliżej zaznajomić się z tematem sugeruję poczytać książkę Drobna szlachta w Galicji Krzysztofa Ślusarka. Pozdrawiam
Rokdar

Sympatyk

Wladzislaw pisze:
Rokdar pisze: - Rokiccy h. Rawicz
Oczywiscie, Rokiccy sa roznie, jak kto zapisany pod jednym herbem - to nie oznacza, ze oni jednego pochodzenia. No i miali wywody z innemi herbami.

Gdzie dokladnie mieszkali potrzebni Rokiccy?
Dziękuję za odpowiedź.
Mnie interesuje Mazowsze, okolice województwa rawskiego.

Nie widzę, żeby ktoś się wylegitymował blisko rodowego gniazda: raczej Litwa… Chciałem sprawdzić ich pochodzenie.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Marcin

Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
Awatar użytkownika
k.427

Sympatyk

Tomasz_Lenczewski pisze:
k.427 pisze:
Tomasz_Lenczewski pisze: W Ossolineum owszem zdarzają się wywody, o ile mają archiwa danej rodziny, co łatwo sprawdzić w ich katalogu. Jeśli chodzi o Galicję to zapoznaj się ze zbiorem lwowskim https://www.familysearch.org/en/search/catalog/1396487
Pozdrawiam

Dzień Dobry

Pozdrawiam Oliwier
Właśnie ten link odnosi się do zbiorów CDIAL we Lwowie. W takim razie pozostają Ci tylko metryki i jakieś księgi grodzkie czy ziemskie z tamtego terenu. Legitymacja w Galicji była w istocie rejestracją, ale były grupy szlachty, które z niej nie skorzystały. Przeważnie biedniejszej. Może zabrakło pieniędzy, bo jakieś fundusze na to trzeba było poświęcić. Aby bliżej zaznajomić się z tematem sugeruję poczytać książkę Drobna szlachta w Galicji Krzysztofa Ślusarka. Pozdrawiam
Tak wiem ,że ten link odnosi się do zbiorów we Lwowie , lecz z tego co wiem , zbiory tego archiwum są znacznie większe, niż to co jest dostępne online :)

Niestety jeśli się nie wylegitymowali to nie dowiem się nic o herbie , bo takich informacji , jak wiemy, w metrykach nie ma :(

https://drive.google.com/file/d/1r-tNZg ... sp=sharing
A tutaj jedna z wielu metryk określająca właśnie Piotra jako szlachetnego

Niestety właśnie około 1815 roku "traci" ten status i widnieje już tylko dopisek agricola , tak jak przy innych osobach z tej wsi

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Oliwier
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Rokdar pisze: Chciałem sprawdzić ich pochodzenie.
Ich, to kogo? W rejestrach mam 17 rodow|linij Rokichich ktore robili odrebnie wywody (t.zn. juz nie znali pokrewienstwa w pocz. 19 st.).

Jedni tytulowali sie hrabiami, "hrabiami na Brahinie". Sa takie feodalnie tytuly w WKsL, zupelnie legalnie. Ale ta linia wygasla.

No, jak Pan ma fundusz do sprawdzenia... :)
Rokdar

Sympatyk

Panie Władysławie!

To, czego szukam, to skanów dokumentów z wywodami.
Czy Pan może mi podpowiedzieć gdzie szukać?

Będę bardzo wdzięczny!

Panie Tomaszu, serdecznie dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
Marcin

Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Rokdar pisze: To, czego szukam, to skanów dokumentów z wywodami.
Czy Pan może mi podpowiedzieć gdzie szukać?
W archiwach - w Wilnie, w Minsku, w Petersburgu. Osobiscie zwrocac albo na zlecenie do genealogow.
Rokdar

Sympatyk

Dobrze.

Czy Pan posiada informację o liniach Rokickich herbu Rawicz?
Czy ktoś byłby tak miły, aby wysłać mi czy/co napisała na ich temat E. Sęczysz?
Pozdrawiam
Marcin

Józef_Pawłowski

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Józef_Pawłowski »

W książce Sęczys o ROKICKICH h. Rawicz jest tylko nst. informacja:
Ignacy Jan (s. Ignacego i Agnieszki Zbikowskiej) leg. 1842.
Źr. 2/3 s. 116;4/422 p. 126.
Pozdrawiam:
Józef Pawłowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”