Olszowscy vel Olszewscy z Kęblin

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Diabołek81

Sympatyk

Olszowscy vel Olszewscy z Kęblin

Post autor: Diabołek81 »

Witam
Poszukuję informacji na temat rodziny Olszowskich/Olszewskich właścicieli majątku Kębliny w powiecie zgierskim. W 1886 r. Florian Urbanowski sprzedał majątek Tadeuszowi Olszowskiemu za 38 tys. rubli srebrem.Janina Olszowska jest wymieniona jako właścielka stu kilkudziesięciu hektarów ziemi we wsi Kębliny chyba w latach 20 dwudziestego wieku. W opracowaniu Pana Andrzeja Tomczaka dotyczącym parafii w Giecznie znalazłem informację że ta rodzina Olszowskich posiadała wcześniej majątek Swędów też w powiecie zgierskim. Mój przodek Andrzej Olszewski był właścicielem/posesorem Swędowa w połowie 18 wieku. Więc Olszowscy z Kęblin to pewnie moi krewni.
W Genealogii potomków Sejmu Wielkiego znalazłem Tadeusza Olszowskiego herbu Prus 2 i jego córkę Janinę zmarłą w 1929 roku.Nie wiem czy to ci Olszowscy/Olszewscy z Kęblin.
Czy ktoś z Państwa posiada jakieś informacje na ten temat.Najbardziej zależy mi na ustaleniu herbu jakim posługiwała się ta rodzina.Prus 2, Rawicz, Pobóg ? Ułatwiłoby mi to dalsze poszukiwania od Andrzeja Olszewskiego ze Swędowa.
Pozdrawiam
Piotrek
Ostatnio zmieniony śr 02 lut 2011, 16:58 przez Diabołek81, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tomaszi »

Olszowskimi vel. Olszewskimi h. Prus II z Olszowej zajmuję się od jakiegoś czasu i nawet założyłem wątek na forum http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... f=3&t=2436 tam znajdziesz trochę informacji o tej rodzinie.
Pod koniec ubiegłego roku poskładałem wszystko co mam o tej rodzinie i stworzyłem drzewo potomków - powinienem to mieć na którymś z dysków więc jak chcesz to mogę to powiesić w sieci lub wysłać na prv.

z ukłonami,

Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”