Cmentarz Rakowicki w Krakowie - potrzebuję pomocy

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Burdziński_Krzysztof »

Mam prośbę o zrobienie zdjęć na cmentarzu Rakowickim w Krakowie w następujących lokalizacjch:
1/ LXXVII rz 19 gr 97,98,99 nazwisko Galiński i inni
2/ XIVA rz 19 gr 26 nazwisko Ziobrzyński Józef
3/ BC rz pólnocny grób po lewej Zawadzkiego nazwisko ROGOSZ, FUSCH i inni
4/ Y delta rz północny za grobem Macieja Zygmuntowicza nazwisko Irena i Tadeusz Sowińscy.
Zdjęcia proszę przesłać na mojego maila: k.burdzinski [AT] interia.pl
Z góry dziękuję za okazaną pomoc.
Ostatnio zmieniony sob 16 sie 2025, 20:38 przez Burdziński_Krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
Awatar użytkownika
mkiwior

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: mkiwior »

Burdziński_Krzysztof pisze:Mam prośbę o zrobienie zdjęć na cmentarzu Rakowickim w Krakowie w następujących lokalizacjch:
1/ LXXVII rz 19 gr 97,98,99 nazwisko Galiński i inni
2/ XIVA rz 19 gr 26 nazwisko Ziobrzyński Józef
3/ BC rz pólnocny grób po lewej Zawadzkiego nazwisko ROGOSZ, FUSCH i inni
4/ Y delta rz północny za grobem Macieja Zygmuntowicza nazwisko Irena i Tadeusz Sowińscy.
Zdjęcia proszę przesłać na mojego maila:
Z góry dziękuję za okazaną .
Dzień dobry,
podejdę w weekend i prześlę zdjęcia.
Pozdrawiam,
Marcin Kiwior
Obszar zainteresowań: Ziemia Pilzneńska
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Dzięki bardzo, prosiłbym zdjęcie w planie ogólnym i ze zbliżeniem na tablicę z napisami.
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
Awatar użytkownika
mkiwior

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Przesłałem mailem.
Pozdrawiam,
Marcin Kiwior
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Bardzo dziękuję, wiem że sporo trzeba było się nachodzić.
Awatar użytkownika
mkiwior

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Swoją drogą, skoro już o tym mowa. Cmentarz Rakowicki można przejść dosyć sprawnie, ale wiedząc jak działa lokalizacja grobów. Nikt raczej nie przejrzy 18 stron wątku w poszukiwaniu tej informacji, ale w erze ChataGPT może warto zostawić tę informację i zostanie w przyszłości wzięta pod uwagę.

Zdroworozsądkowo wydaje się, że numeracja grobów na Cmentarzu Rakowickim powinna wybiegać od ulicy Rakowickiej(nomen omen), tam też jest umiejscowiony Zarząd Cmentarzy Komunalnych i niejako główne, dosyć reprezentacyjne, wejście. Wszystkie groby ustawione są w kierunku tej ulicy i rozsądek podpowiada liczenie od niej właśnie(mając ją za sobą), od lewej do prawej. W rzeczywistości jest natomiast zupełnie na odwrót. Numeracja grobów idzie od ulicy 29 listopada i stojąc plecami do tej ulicy, należy liczyć od prawej do lewej. Co więcej, rząd nr 1 będzie od ulicy 29 listopada, a nie Rakowickiej. Moim zdaniem jest to wbrew logice.

Spacerując i szukając grobów już nieraz spotykałem zakłopotanych turystów czy szukających bliskich, którzy nie potrafili się odnaleźć, mimo wydrukowanych map. Tak też było tym razem i również zostałem poproszony o pomoc. Sam cmentarz jest dosyć dobrze oznaczony za pomocą słupków wytyczających sektory, ale w momencie szukania grobu nr 97/98/99 jak to miało miejsce tutaj, możemy marnować czas licząc do stu dwa razy, jeżeli zaczniemy od złej strony.

Dobrą praktyką, jeżeli jesteśmy w dobrym sektorze, ale nie wiemy czy udać się na wprost, prawo, czy lewo, jest sprawdzenie lokalizacji grobu pochowanego przed nami. Ewentualnie grobu obok i sprawdzenie, w którą stronę idzie numeracja. Czyli jak mam przed sobą grób 10, a obok niego po prawej jest grób 11, to wiemy, że musimy się udać dalej w prawo, aby odnaleźć grób 20.

Ogólne uwagi, może komuś się przydadzą.

Pozdrawiam,
Marcin Kiwior
Marzena64

Sympatyk

Cmentarz Rakowicki, Kraków- prośba

Post autor: Marzena64 »

Dzień dobry

Jeśli ktoś z Państwa byłby na cmentarzu Rakowickim w Krakowie bardzo prosiłabym o zrobienie zdjęcia grobu z 1863 roku Józefa Koziorowskiego
Kwatera PAS KB, miejsce po prawej Beringów.
Potrzebuję zdjęcia do artykułu, który muszę oddać za tydzień.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Marzena
GrabowskiF

Sympatyk

Post autor: GrabowskiF »

Znalazłem, ale Beringerów i w kwaterze PAS KC. Na prawo jest grób, ale napisy na nim są naprawdę zniszczone. Wydaje mi się, że to ten właściwy...mam nadzieję, że cokolwiek się przyda.

https://drive.google.com/drive/folders/ ... o4rw5PDEXW
Pozdrawiam,
Filip

-
Jak odkrywać rekordy z MyHeritage:
https://is.gd/fsWEPZ

-
Szukam: Sebastian Grabowski i Katarzyna Midzińska, rodzice Jana Grabowskiego urodzonego w 1834 roku w Młynie Cedro-Mazur - https://is.gd/liKDmI
Marzena64

Sympatyk

Post autor: Marzena64 »

Filipie
Bardzo Ci dziękuję.
Napisałam na priv
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Dobry wieczór,
Mam prośbę a mianowicie chodzi mi o odszukanie i sfotografowanie grobu Sławomira Odrzywolskiego urodzonego w Radomsku
Sławomir Odrzywolski herbu Nałęcz (ur. 21 grudnia 1846 w Zakrzówku, ob. osiedle w Radomsku, zm. 3 kwietnia 1933 w Krakowie) – polski architekt, konserwator zabytków[1].

Życiorys
W latach 1860–1866 studiował w Instytucie Technicznym w Krakowie, w okresie 1866–1869 uzupełniał wiedzę studiując w Bauakademie w Berlinie. Od 1878 zamieszkał na stałe w Krakowie. W latach 1878–1909 był profesorem w Instytucie Technicznym, od 1879 zaczął współpracować z Komisją do Badań Sztuki w Polsce Akademii Umiejętności. W latach 1887–1913 pełnił funkcję konserwatora drugiego okręgu Galicji.
Pochowany został na cmentarzu Rakowickim.

Według danych wyszukanych w internecie został pochowany w kwaterze XL.
W minioną sobotę grupa 10 osób poszukiwała tego grobu ze skutkiem negatywnym. Również wyszukiwarka grobów na cmentarzu Rakowickim nie wyszukuje tego grobu . Natomiast według https://share.google/images/QTmtoiZ1lntSQO2z6 jest fotografia tegoż pomnika.
Alicja
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witaj, Alicjo. z Krakowa!

Wyszukiwarki cmentarne w Krakowie nie wyszukują grobu Sławomira Odrzywolskiego na cmentarzach komunalnych czy na cmentarzu parafialnym na Salwatorze. Dlaczego?
Podawana w necie kwatera XL jest niewielka.

Grobowiec Odrzywolskich wg foto z netu jest okazały - jak przystało na zasłużonego dla Krakowa i Małopolski architekta. Sam uczyłem się w szkole jego projektu.

Pozdrawiam
Bogusław
GrabowskiF

Sympatyk

Post autor: GrabowskiF »

Tego grobu nie ma w kwaterze XL. Skoro 10 osób go poszukiwało...ja dziś także wybrałem się tam na chwilę i nie znalazłem. Kwatera jest malutka, od razu widać, że takiego grobu w niej nie ma. Ciekawa sprawa.
Może napisz : https://www.zck-krakow.pl/21/8/rejon_i_-_rakowice - sekretariat@zck-krakow.pl
Pozdrawiam,
Filip

-
Jak odkrywać rekordy z MyHeritage:
https://is.gd/fsWEPZ

-
Szukam: Sebastian Grabowski i Katarzyna Midzińska, rodzice Jana Grabowskiego urodzonego w 1834 roku w Młynie Cedro-Mazur - https://is.gd/liKDmI
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witaj, Alicjo, z Krakowa!

Nie sądzę, aby Filip i 10 innych osób mogło nie zauważyć okazałego grobowca rodzinnego:

https://bankfoto.info/zdjecia/cmentarz-rakowicki-19/

Na zdjęciu widać, że stoi przy samej ścieżce ale odwrócony frontem w głąb kwatery.

Człek to był wielce zasłużony dla grodu Kraka (choćby hełm Wieży Zygmuntowskiej na Wawelu!)
i warto byłoby sprostować błąd lokalizacji jego grobu.

Pozdrawiam
Bogusław
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Ja na cmentarzu Rakowickim byłam pierwszy raz w życiu z grupą 10 osób z Radomska i przewodnikiem krakowskim. Niestety przewodnik też nie znał lokalizacji grobu Sławomira Odrzywolskiego a wręcz zasugerował, że skoro chcieliśmy ten grób odwiedzić to powinnam wcześniej jej o tym napisać. Faktycznie kwatera XL jest malutka ale grób mimo to powinien być jeszcze dodatkowo oznaczony jakimś numerem. Fajnie Ci się Bogusławie pisze, że trudno nie zauważyć jak się zna cmentarz. Gdyby jeszcze wyszukiwarka nam w tym pomogła. Zdjęcie grobu mieliśmy a mimo to nie udało nam się odszukać. Na radomszczańskich cmentarzach jest wyszukiwarka, która wskazuje konkretny grób na mapie cmentarza. Ponawiam wobec powyższego prośbę o aktualne zdjęcie grobu ( ze zbliżeniem na tablicę i z oddali aby było widać grób w całości.

Pozdrawiam Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”