Księgi grodzkie i ziemskie I RP - spis wszystkich zespołów

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

RpavelE

Sympatyk

Post autor: RpavelE »

Michał_Zieliński pisze:Dziękuję za odpowiedź.
Jak znaleźć księgi grodzkie przemyskie na FamilySearch:
1. Wejść na główną stronę i się zalogować.
2. Zakładka "Szukaj" --> "Zdjęcia" --> "Więcej opcji"
3. W pole "Twórca" wpisujemy Белзький гродський суд
4. Wciskamy "Szukaj"
5. Wyskoczą wszystkie księgi grodzkie z CDIAL skanowane przez mormonów. Wszystkie są pod tytułem Bełski sąd grodzki, ale obejmują one też inne zespoły. Księgi grodzkie przemyskie można znaleźć po sygnaturze (ostatnia kolumna - "Tom", grodzkie przemyskie zaczynają się od 13-1-...).

Uprzejma prośba o maila do mnie (michal.zielinski (a) genealodzy.pl) w sprawie skanów tych dwóch liter.
Bardzo dziękuję, Panie Michale! Teraz już wiem, jak je odnaleźć :)
Wysłałem Panu przez transfer plików posiadane przeze mnie skany rejestrów z zespołu nr 13.
Proszę o potwierdzenie ich otrzymania.
michalbaranski

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Księgi grodzkie i ziemskie I RP - spis wszystkich zespołów

Post autor: michalbaranski »

Dzień dobry,

bardzo proszę o informację, czy ktoś z Państwa posiada dostęp do:

Ks. VI, str. 2 Lwowski Sąd ziemski 1783 (wpis dotyczący rodziny Barańskich).

Pozdrawiam serdecznie,
Michał Barański
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 26 times
Otrzymał podziękowania: 55 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

może ktoś się orientuje, czy w przypadku kiedy AGAD wyłącza część zespołu do skanowania z powodu ich złego stanu, oznacza to, że praktycznie nie ma żadnej szansy na zapoznanie się z materiałem?
W dodatku, jeśli dobrze sprawdziłam, materiał ten nie jest zmikrofilmowany.
Chodzi mi konkretnie o księgi grodzkie zakroczymskie i wyłączony materiał:
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... &zoom=3.75

Pozdrawiam
Aneta
Ted_B

Sympatyk
Podziękował: 4 times
Otrzymał podziękowania: 32 times

Post autor: Ted_B »

Witam!
Aneto! W tym przypadku sprawa jest poważniejsza. Wyłączenie dotyczy nie tyle samego skanowania, ale w ogóle udostępniania. Czy ta pozycja jest zmikrofilmowana? Nie sugerowałbym się opisem danej jednostki. Na swoim przykładzie (z dawnych czasów w AN na Wawelu) - to przeglądałem na filmach j.a., które w opisie miały, że nie są zmikrofilmowane. A w AGAD jest lepiej w tym zakresie?
Co do skanowania takich pozycji przez samo archiwum, to też podam przykład z AN Kraków. Początkiem roku zadzwoniłem do archiwum, żeby dowiedzieć się o planach digitalizacji w tym roku. Gdy padło moje pytanie o interesujące mnie pozycje (księgi ziemskie i grodzkie), to otrzymałem odpowiedź, że nie będą, bo są w bardzo złym stanie, albo są w formie luźnych kartek. Specjalnie nie używam słowa "luzy", bo to co innego. Do digitalizacji poszły księgi sądowe w formie "ksiąg", bo z tamtymi jest dużo roboty. Czy tak jest też w Warszawie? Można by zadzwonić.
Pozdrawiam!
Tadek

PS. Co do ksiąg sądowych "krakowskich", to według moich notatek tegoroczny plan został już wykonany. Jedyna nadzieja to NAC i skany z mikrofilmów.
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 87 times

Post autor: Michał_Zieliński »

Kaczmarek_Aneta pisze: czw 30 lip 2026, 21:21 może ktoś się orientuje, czy w przypadku kiedy AGAD wyłącza część zespołu do skanowania z powodu ich złego stanu, oznacza to, że praktycznie nie ma żadnej szansy na zapoznanie się z materiałem?
W dodatku, jeśli dobrze sprawdziłam, materiał ten nie jest zmikrofilmowany.
Chodzi mi konkretnie o księgi grodzkie zakroczymskie i wyłączony materiał:
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... &zoom=3.75
Aneto, tak w praktyce to wyłącza dostęp do materiału. jest na to jeden wybieg: archiwum nie udostępnia stron (całych jednostek) do przeglądania czy skanowania przez użytkowników, ale jak się zamówi zeskanowanie tych jednostek / stron będących w złym stanie przez archiwum, to na ogół oni to zrobią - oczywiście za opłatą według cennika. Wiele jednostek w ten sposób pozyskiwaliśmy. To jedyny sposób dostępu do nich. Księga/strony musi byc na prawdę w beznadziejnym stanie, żeby odmówili takiego skanowania (zdarzały się takie przypadki, ale bardzo rzadko). Natomiast teraz ten myk raczej nie zadziała - jak księgi zą wywiezione do innego archiwum na czas termomodernizacji AGADu, to te inne archiwa (Radom/Kraków) nie skanują ich na zamówienie.

Aha, zakroczymskie nie były mikrofilmowane.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 26 times
Otrzymał podziękowania: 55 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi w temacie.
Mam nadzieję, że może kiedyś ten konkretnie podlinkowany fragment zespołu doczeka się publikacji - żywię ogromną nadzieję napotkać w nim od lat poszukiwanego domniemanego przodka.
Szkoda, że zakroczymskie nie zostały swojego czasu zabezpieczone kopią zapasową (mikrofilmy), no ale nic na to nie poradzimy.

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”