Żelaśkiewicz,szlachta czy nie?

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Kubuś2137

Sympatyk

Post autor: Kubuś2137 »

Dzień dobry przychodzę do was z pewną zagadką.
Otóż Czytałem akt ślubu Szymona Żelaśkiewicza i Reginy Górnickiej z 1691 roku z parafii Kościoła Mariackiego w Krakowie i trafiłem na coś czego nie mogę rozgryżć.Otóż wedle tego aktu zarówno Szymon jak i jego żona są pochodzenia szlacheckiego(nobilis) ale niestety w żadnym herbarzu i innych żródłach nie znalazłem potwierdzenia na to iż Żelaśkiewicz to nazwisko szlachty.
Drugą kwestią jest nazwisko panny młodej.
Otóż jedyni Górniccy pochodzenia szlacheckiego z ziemi krakowskiej jakich znalazłem to potomkowie Łukasza Górnickiego-sekretarza królewskiego i starosty tykocińskiego.Niestety jednak nie mogę znaleźć żadnego powiązania Reginy z Łukaszem.Być może jest to kwestia tego że są to naprawdę stare akty itp.
Napiszcie co o tym sądzicie.
Pozdrawiam
Jakub Belicki
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

załącz skan
pozdrawiam
BasiaS
Kubuś2137

Sympatyk

Re: Żelaśkiewicz,szlachta czy nie?

Post autor: Kubuś2137 »

sbasiacz pisze:załącz skan
Niestety nie posiadam go
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

To zrodlo mowi o innej dacie slubu.
https://www.google.pl/books/edition/Mie ... frontcover

Statut czeladzi kupieckiej krakowskiej z XVII. wieku (r. 1675)
https://www.google.pl/books/edition/Sta ... frontcover

Grazyna
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Po przejrzeniu tysięcy rozmaitych dokumentów z okresu przedrozbiorowego zauważyłem, że stosowano dwa określenia "nobilis" i "nobilibus". Przy czym, nie było sztywnej reguły, co do używania w miastach określenia "nobilis". Bowiem, czasami stosowano je w stosunku do mieszczan plebejskiego pochodzenia, kiedy uzyskiwali wysoki statut majątkowy i urzędniczy, jak i do szlachty osiadłej w miastach, która nie straciła przywilejów stanu z uwagi na zajęcie się kupiectwem lub rzemiosłem. Do końca XVIII wieku włóczęgów nazywano ludźmi luźnymi. Laudum Sejmiku Warszawskiego z 24 marca 1721, mówiło, iż "luźni rozumieć się mają ex nobilibus, którzy żadnej posesji podatkowi publicznemu podległej nie mają ani pospolitego ruszenia nie odprawują". Stąd wniosek, że "nobilibus", to przeciwieństwo "ex nobilibus", z tym, że przeważnie określano tym mianem osoby stanu mieszczańskiego, nawet jeszcze na początku XIX wieku.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Kubuś2137 pisze:niestety w żadnym herbarzu i innych żródłach nie znalazłem potwierdzenia
Tylko dołożę, że można było mieć jak najprawdziwsze szlachectwo i nie mieć herbu
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... woli%F1ski
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”